Murat Yetkin: MHP, AK Parti'den daha Erdoğancı

Gazeteci Murat Yetkin bugünkü yazısında, Kadir Has Üniversitesi'nin yaptığı araştırma sonuçlarını yorumladı. Erdoğan'ın politikalarının AK Partililerden çok MHP'lileri memnun ettiğini söyleyen Yetkin, asıl sıkıntının ekonomik şartlar olduğunu ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, kişisel internet sitesinde yayınladığı yazısında, Kadir Has Üniversitesi'nin 16 Ocak'ta yayınladığı 'Türkiye'nin Eğilimleri - 2019' adlı araştırma sonuçlarına değindi. Araştırma sonuçlarına göre, farklı dallarıyla beraber ekonominin şu an en büyük sorun olarak görüldüğünü belirten Yetkin, laik-dindar ve sağ-sol zıtlıklarının azaldığını ve zengin-fakir zıtlaşmasının arttığını ifade etti.

Ekonomi ve dış politikada MHP'lilerin AK Parti'yi AK Partililerden daha çok beğendiklerini vurgulayan Yetkin, bu iki parti seçmenleri arasında, CHP-İYİ Parti seçmenleri arasındaki kadar benimseme ve yakınsama olmadığını da aktardı. Yetkin, HDP'lilerin ikinci partisinin yüzde 60 oranın CHP olduğunu ortaya koyan araştırma sonuçlarına göre, Erdoğan'ın iktidarını sürdürmek için Bahçeli'ye ihtiyaç duyduğunun altını çizdi.

Asıl sıkıntıların ekonomik olduğunu belirten Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Ancak siyasetin gündemi nereye kayarsa kaysın, insanların geçim sıkıntısı ortada. Sosyal Güvenlik Kurumu 2014’ten bu yana çalışanların ne kadarının asgari ücretle çalıştığını açıklamıyor; tarihin cilvesine bakın ki o zaman muhalefet saflarında olan MHP milletvekilinin soru önergesiyle yüzde 40 olarak açıklanmıştı. Yani, en iyimser tahminle çalışanların en az yüzde 40’ı (DİSK’e göre yüzde 43’ü) –aslında istisna olması gereken- asgari ücretle çalışıyor. Yani 10 milyon küsur kişi ayda 2,340 lira 70 kuruş ile geçinmeye çalışıyor ve işsizlik korkusuyla ona da razı olmak durumunda kalıyor, ya da artık metal işçileri gibi sesini çıkarmaya başlıyor. Ekonomide yükselen bu dip dalga siyaseti etkilemez diyen varsa, o başka bir hesaptır."

YAZININ TAMAMI