Özhaseki: Belediye başkanları ayaklarını yorganına göre uzatacak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, kapsamlı yerel yönetim yasa değişikliğini 1-2 ay içinde Meclis’e sunmayı planladıklarını söyledi. Muhalefetin, 'merkezi idare, belediyelerin yetkilerine, gelirlerine el koyacak' eleştiriyle ilgili ise "Yenileştirici, kolaylaştırıcı, belediye başkanlarının önünü açıcı maddeler var. Günümüzdeki yerel yönetim anlayışını daha geri götüren bir düzenleme yok, olmaz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti’nin Meclis’e sunduğu İmar Kanunu değişiklik teklifi içinde belediyelerin imar ve planlama yetkileriyle ilgili çok sayıda düzenleme olması, 'yerel yönetim yasa değişikliği rafa mı kalktı' sorularına yol açtı. İktidardan muhalefete tüm belediye başkanlarının şikâyet ettiği belediyeler kanununun değişmesi için AK Parti bünyesinde bir çalışma başlatan Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, kapsamlı değişiklik çalışmasının devam ettiğini, son rötuşların ardından 1-2 ay içinde Meclis’e sunmayı planladıklarını anlattı.

Özhaseki, muhalefetin, belediyelerin yetkilerini ve gelirlerini sınırlayacağı endişesi taşıdığı yasa değişikliği için geriye götürücü düzenleme olmayacağını öne sürdü. Borç yüküyle ilgili ise yasada belediyelerin 'ayaklarını yorganına göre uzatacağı' düzenlemeler olacağını söyledi. Yasayla ilgili konsensüs sağlayıp oy birliğiyle çıkarmak istediklerini anlatan Özhaseki’nin aralarında Gazete Duvar’ın da bulunduğu bir grup gazetecinin sorularına yanıtları şöyle oldu:

60 MADDELİK KAPSAMLI TEKLİF 1-2 AY İÇİNDE MECLİS’TE

Ocak ayı başında yerel yönetim yasa değişikliği teklifi sunacağınızı söylemiştiniz. Ama imar kanunu değişikliği geldi. Son durum nedir?

Yerel yönetimler yasasında en az 50-60 madde var. Son rötuşlar, son toplantılar yapılıyor. Fuat Bey (Cumhurbaşkanı Yardımcısı) başkanlığında tekrar bir araya geleceğiz. Bizimkinin içinde sadece imarla ilgili düzenleme yok. Yetkiler, finansman kaynaklarının artırılması, bazı sıkıntılı belediye başkanlarının özlük hakları gibi birçok düzenleme var. Ben 1-2 ay içinde Meclis'e ineceğini düşünüyorum. Son halini alıyor.

Yerel yönetimler yasa teklifi ile ilgili muhalefetle de görüştünüz, Temaslar hangi aşamada?

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz’la, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'la görüştük. Parti olarak kendi içimizde netleşmemiz, arkasında duracağımız bir taslağın ortaya çıkması lazım. Son halini verdikten sonra yine ben Sadir Bey’le oturacağım. Ortalama 60 madde çıkar diye düşünüyorum.

Muhalefet, “merkezi idare belediyelerin yetkilerine, gelirlerine el koyacak” diyor...

Genellikle, yenileştirici, kolaylaştırıcı, belediye başkanlarının önünü açıcı maddeler var. Belediye başkanlarının işini zorlaştıran, günümüzdeki yerel yönetim anlayışını daha geri götüren bir düzenleme yok. İçerisinde birçok madde çıkar ama, halihazırdaki belediyeleri, gerek mali, gerek yetki yönünden, gerekse imar yönünden geriye götürücü madde olmaz.

BELEDİYE BAŞKANLARI BOYUNDAN BÜYÜK İŞLERE GİRİYOR

Belediyeler borç içinde, finansman kaynaklarının artırılmasını istiyor...

Neden borç içindeler? Seçimler yaklaşırken, yeniden aday olmak isteyen belediye başkanı arkadaş boyundan büyük işlere giriyor. Kendini göstermek istiyor. Bunu ben A partisi, B partisi için söylemiyorum. Ortalama psikolojiyi anlatmak için söylüyorum. Arkasından dayanamıyor, çevreden insanlar tek tük elemanlar almaya çalışıyor “beni desteklesin” diye. Oluyor ya da olmuyor, o gidiyor veya yeni birisi geliyor. Geldiğinde yeni adam bocalamaya başlıyor. Kocaman işlere başlanmış, işler yarıda kalmış, borç var, harç var, merkezi idare ne yapsın buna?

BELEDİYELERDEN KESİNTİ AŞAĞI ÇEKİLEBİLİR

Teklifinizde buna engel olacak, örneğin “Seçime 3 ay kala işçi alınmayacak, kadrolar kapalı” gibi düzenlemeler var mı?

Norm kadro biraz daha belirginleşiyor. Ben belediyelerden belli bir miktarın üzerinde kesinti yapılmaması ile ilgili teklif hazırladım. Ama Maliye ne der bilemem. İller Bankası ve Maliye’nin belediyelerden kesintisi yüzde 60’ları buluyor. Belediye gitmiş, 10 yıllığına para almış, her ay kesiliyor. İller Bankası'ndan faizli para almış, o kesiliyor, DSİ ile taahhüte girmiş, iş yapmış, kesiliyor. Yapılandırma yapmış.  Dış borç yapmış, kesiliyor. O kesintiler geliyor yeni başkanın karşısına. Merkez de gelecek 10 liranın 6 lirasına el koyuyor. Merkezin ne günahı var?

10 liranın 6 lirası değil, 3'ü mü kesilsin diyeceksiniz?

Ona benzer teklifler var. Yani burada biraz daha ayağını yorganına göre uzatması gerektiren maddeler var. Belediyelerin gelirlerini, öz kaynaklarını artırıcı maddeler var.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, büyükşehir belediye başkanlarının yeniden toplanacağını söyledi. Siz de katılacak mısınız?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Bey yürütüyor o işi, doğrusu da o.  Nihayetinde ben bir partinin genel başkan yardımcısıyım. Değişik partilerden arkadaşları çağırıp da dinlemek yakışık almaz. Cumhurbaşkanı Yardımcımız başkanlığında onlar sunum yapacaklar. Fuat Bey de o dosyalara çalışıyor. Ben de gördüm dosyaları. Çakışan maddeler var, çok aykırı düşen maddeler var, onlara tek tek Fuat Bey bakıyor. Bugünlerde bir araya gelinir diye düşünüyorum.

KONSENSUS SAĞLAYIP OY BİRLİĞİ İLE ÇIKARMAYI DÜŞÜNÜYORUM

Yasa teklifi konusunda siz sadece MHP ile mi çalışacaksınız?

Elbette öyle görünüyor ama CHP ile de bir konsensus sağlayıp oy birliği ile çıkarmayı da düşünüyorum ben. Yapabilirsek öyle bir niyetim var benim. Nihayetinde belediyeler,  herkesi ilgilendirdiği gibi, bugün bir partiye ait olan bir belediye yarın bir başka partiye ait olabiliyor. Bugün siz kendi partinize göre bir kanun maddesi yaparsınız ama yarın bir bakarsınız tersine dönebilir. O yüzden burada en doğrusunu yapmak gerekiyor.