Buldan: AKP kadınlardan korkuyor

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Batman'da kadın siyasetçilerin buluştuğu programda konuştu: "31 Mart'ta belediye eşbaşkanlıkları seçiminde büyük başarı elde ettik. Ancak bu başarıyı gölgelemek isteyen AKP hükümetinin kayyım ataması, belediyelerimiz gasp etmesi ve birçok belediye başkanımızı cezaevlerinde rehin tutması, kadınlardan ve çalışmalarından ne kadar korktuklarının ve çekindiklerinin göstergesidir. Bizlerden korkuyorlar."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP'nin Batman'da düzenlediği iki gün sürecek 'Demokratik Yerel Yönetimler Buluşması' başladı. Buluşmanın ilk gününde kadın siyasetçiler bir araya geldi. Etkinliğin yapıldığı Batman Belediyesi Konferans Salonu’na 'Eşbaşkanlık Mor Çizgimizdir' yazılı pankart asıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, milletvekilleri Pero Dündar, Ayşe Acar Başaran, Feleknas Uca ve bölgedeki belediyelerin kadın eşbaşkanları, belediye kadın grup sözcüleri, il genel meclislerinin eş sözcülerinin katıldığı program demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başladı.

TEK VEKİLDEN EŞİT TEMSİLİYETE

Pervin Buldan konuşmasında, "Elbette ki barış ve çözüm bu topraklara gelecektir. Barış yolunun, çözüm yolunun, halkımıza karşı boyun borcumuz olduğunu da belirtmek istiyorum" dedi. HEP'in kuruluşunda tek bir milletvekiliyle kadın temsiliyeti olduğunu hatırlatan Buldan şöyle devam etti: "1999 yılında HADEP ile birlikte 3 kadın belediye başkanımız ile bu mücadelenin fitilini ateşlemiş olduk. Kadınlar o günlerden bugünlere daha da güçlenerek ve daha da büyüyerek, tüm mekanizmalarımızda en güçlü temsiliyeti bulma adına çok büyük çaba sarf ettiler ve önemli gelişmeler gösterdiler. Biz kadınlar olarak belki o dönemlerde belki tektik, azdık ancak giderek büyüdük ve giderek çoğaldık. Kadınların tüzel hiçbir konuma sahip olmadığı bir parti yapısından çok önemli bir dönüşüm elde ettik. Bugünlere dönüp baktığımızda başta eş başkanlık olmak üzere karar mekanizmalarında eşit temsiliyeti, eş başkanlık ile birlikte hayata geçirdik."

'KADINLARDAN KORKTUKLARININ GÖSTERGESİ'

31 Mart'ta belediye eşbaşkanlıkları seçiminde büyük başarı elde edildiğine dikkat çeken Buldan, "Ancak bu başarıyı gölgelemek isteyen AKP hükümetinin kayyım sistemiyle belediye eşbaşkanlıklarımıza kayyım ataması, belediyelerimiz gasp etmesi ve birçok belediye başkanımızı cezaevlerinde rehin tutması, kadınlardan ve çalışmalarından ne kadar korktuklarının ve çekindiklerinin göstergesidir. Bizlerden korkuyorlar. Bu kadar pervasızca bize saldırmalarının bize yönelmelerinin, kadın eşbaklarımızı tutuklamalarının, belediye eşbaşkanlarımızı tutuklamalarının, özellikle kadın eşbaşkanlarımzın çalışmalarını sekteye uğratmalarının, açılan kadın kurumlarının kapatılmasının bütün bunlar bizden ne kadar korktukların gösteriyor" diye konuştu. Buldan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Evet, bugün AKP hükümetinin kadınlardan, HDP’den, barış ortamından, demokrasiden, özgürlüklerden korkması ve saldırıya geçmesi, kadınları tutuklaması; bütün bunlar korku imparatorluğu üzerinden kendisine yeni bir alan açma girişimidir. Onlar korku ile baskı ile şiddet ile ayakta duran ve koltuklarını korumaya çalışan bir yapı olarak gittikçe eriyen bir yapı olduklarının farkına varmaları gerekiyor. Oysa bizler öyle değiliz; bizler her türlü mücadele ve direnişle gittikçe çoğalan bir partiyiz. Her türlü baskıya tutuklamalara hakkımızda açılan davalara rağmen gittikçe büyüyen bir partiyiz. Bugün AKP hükümetinin HDP’ye saldırması, kadınlara saldırması, barışı ve demokrasiyi talep edenlere saldırması kendisinin bittiğinin bir göstergesidir. Sadece Türkiye içerisinde değil, Orta Doğu’da bir çıkmaza giren bir ülkenin, bütün sorunları çatışarak, baskıyla çözmeye çalışan bir sistemin, bir hükümetin ve bu ülke içerisinde bütün bu muamelelere rağmen barışı, demokrasiyi isteyenleri bastırmak isteyen bir ülkenin başka ülkeleri de çatışma içerisine sokarak, kendisini var etmeye çalışan bir ülke var karşımızda."

'ÖNÜMÜZDEKİ YILLARI KADIN YÜZYILI YAPACAĞIZ'

"Kadın arkadaşlarımızı cezaevlerinden çıkarmak, özgürlüklerine kavuşturmak, yerel yönetimler aracılığıyla kadınların yaşamın her alanında yaşadığı sorunları yerinde tespit etmek bizlerin görevidir. Bu görev ve sorumluluğu bilerek çalışmalarımızı daha örgütlü ve güçlü bir şekilde yapmak sorumluluğumuzdur. Bizler örgütlü bir şekilde çalıştığımız oranda ve bu mücadeleyi daha da büyüttüğümüz, daha da katkı sağladığımız oranda Türkiye genelinde kadınların yaşadığı soruları yerinde çözmek, hem de genel anlamda barış ve demokrasi süreçlerine katkı sağlamak adına çok şey yapabileceğimizi biliyorum. Biz kadınlar güçlüyüz. Biz kadınlar bu güçlülüğümüzle, bu kararlılığımızla önümüzdeki dönemi kadın yüzyılı yapmak adına başarıya ulaştırmak gibi bir sorumluluğumuz var. Ben bir kez daha bu çalışmadan, bu toplantıdan büyük sonuçlar çıkaracağımızı ve önümüzdeki döneme büyük katkılar sunacağımız bir toplantı olmasını temenni ediyorum. Önümüzdeki dönem bizler için zorlu da olsa AKP’nin bizlere ve kadınlara karşı bu şiddeti bitirmeyeceğini düşünerek bu daha da güçlendirmemiz gerektiğini söylemek istiyorum. Onlar saldırmaya devam edecekler ancak bizler onların karşısında daha güçlü daha kararlı bir duruş içinde önümüzdeki yılları bir kadın yüzyılı yapma çabası içinde olacağız." (Kaynak: MA)