SAADET, Libya tezkeresinde ters köşe yaptı

Saadet Partisi milletvekili Abdulkadir Karaduman, Libya tezkeresine karşı olduklarını açıkladı. Karaduman, "Biz bu vebale ortak olmayı kesinlikle düşünmüyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Libya'ya asker gönderme tezkeresine Saadet Partisi (SAADET) "evet" oyu verme kararı aldığı iddia edilmiş, İstanbul Milletvekili Cihangir İslam da oylamaya katılmama kararı aldığını açıklamıştı.

Tezkere görüşmelerinde konuşan Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, tezkereye karşı olduklarını söyledi. Karaduman, "Biz bu vebale ortak olmayı kesinlikle düşünmüyoruz. Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini kabul etmediğimizi Saadet Partisi adına ifade etmek istiyorum. Ve bu vesileyle hepinizi 1 Mart ruhuyla selamlıyorum" dedi.

Tezkereye Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP "evet" oyu verecek. SAADET Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da 18 Aralık 2019'daki açıklamasında "Libya’da yaşanan krizin son bulmasını, barışın sağlanmasını canı gönülden istiyoruz. Hükümetin bu şartlar altında almış olduğu Libya’ya destek kararının da doğru bir karar olduğu kanaatindeyiz. Çünkü Libya’da bugün BM tarafından kabul edilen meşru bir hükümet bir de ona karşı direnen asker kökenli birisi var" demişti.

Sonuçta Saadet Partisi bugünkü oylamada tezkereye destek vermedi. Oylamaya katılmayacağını ilan eden Cihangir İslam ise, "Türkiye insan hakları ve demokrasi adına arabulucu olarak yer almalı. Yoksa Mısır ve Suriye'den sonra 3. bir yanlışa kapı açılabilir. Çok dikkatli olunmalı. Türkiye diplomasinin garantörü, uygulayıcısı olmalı" dedi.

KARADUMAN: SAADET OLARAK TEZKEREYİ KABUL ETMİYORUZ

Saadet Partisi'nin TBMM'de iki milletvekili bulunuyor. İslam'ın yanı sıra Konya Abdulkadir Karaduman TBMM'de SAADET'i temsil ediyor. Tezkere görüşmelerinde konuşan Karaduman, hükümetin dış politikasını eleştirdi.

Karaduman, "Cuma namazını Şam'da kılacağız hamasetinin Suriye'yi getirdiği nokta ortadayken bundan ders çıkarılmalıdır. Bu sebeple kahraman olmak hayalleriyle atılacak hiçbir adımının bu coğrafyaya huzur getirmediği açıktır. Bütün bunların neticesinde Libya'da yapılacak yanlışların vebali iktidarın omuzlarında olacaktır. Biz bu vebale ortak olmayı kesinlikle düşünmüyoruz. Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini kabul etmediğimizi Saadet Partisi adına ifade etmek istiyorum. Ve bu vesileyle hepinizi 1 Mart ruhuyla selamlıyorum" dedi.

Karaduman, konuşmasından sonra genel kuruldan ayrıldı. İlk açıklamalarının doğru yorumlanmadığını söyleyen Karaduman, oylamaya katılmayacakları belirtti.

'GERİ DÖNÜŞ ALAMADIK'

SAADET Genel Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Yazıcı da oylama sonrası yaptığı açıklamada tutumlarını şöyle açıkladı: "Saadet Partisi olarak yapmış olduğumuz açıklamada Libya Tezkeresi ile ilgili uyarılarımızı, çekincelerimizi ifade ettik. Bu bildiriyi yayınlama amacımız, hükümetin daha önce uygulamış olduğu dış politikadaki hatalarını tekrarlamamasını dile getirmekti. Bu çerçevede çekincelerimizi, uyarılarımızı dile getirdikten sonra mecliste hükümet kanadının herhangi bir şekilde bu uyarıları dikkate alacağına dair geri dönüş alamadık. Bunun üzerine Konya Milletvekilimiz Abdulkadir Karaduman Bey de bugün meclis kürsüsünden bu tezkerenin Saadet Partimiz açısından ne anlama geldiğini ifade etmiş ve partimizin tavrını tüm kamuoyuna duyurmuştur. Bu vesile ile bu vebala ortak olmayacağımızı Saadet Partisi olarak bütün kamuoyuna bildirmiş olduk."

TBMM'deki sandalye dağılımı şöyle:

Adalet ve Kalkınma Partisi 290

Cumhuriyet Halk Partisi 139

Halkların Demokratik Partisi 61

Milliyetçi Hareket Partisi 49

İyi Parti 39

Saadet Partisi 2

Türkiye İşçi Partisi 2

Demokratik Bölgeler Partisi 1

Demokrat Parti 1

Büyük Birlik Partisi 1

Bağımsız Milletvekili 4

Toplam 589 (HABER MERKEZİ)