AK Parti ve HDP arasında 'işgal' tartışması

AK Partili Şahin Tin'in, "Mehmetçiğimize dil uzatmak söz konusu olduğunda HDP her zaman en ön safta yer almaktan geri durmamış, hatta 'işgalci' diyecek kadar alçalmıştır" sözlerine HDP'li Saruhan Oluç, "Derdimiz TSK ile ya da Mehmetçik ile ilgili değildir; iktidarınızın, yürütmenizin yanlış politikalarıyla ilgilidir. Çarpıtamazsınız" diye yanıt verdi. Oluç'un konuşması sırasında iki partinin vekilleri arasında tartışma çıktı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM'deki bütçe görüşmelerinde AK Partili ve HDP'li vekiller arasında tartışma yaşandı. AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, "Kahraman Mehmetçiğimize dil uzatmak söz konusu olduğunda HDP her zaman en ön safta yer almaktan geri durmamış, hatta Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne 'işgalci' diyecek kadar alçalmıştır" dedi.

Tin'e, "alçalma" ifadesi nedeniyle ceza verilmesini talep eden HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, "Derdimiz Türk Silahlı Kuvvetleri ile ya da Mehmetçik ile ilgili değildir; iktidarınızın, yürütmenizin yanlış politikalarıyla ilgilidir. Biz sizi, sizin işgalci anlayışınızı, savaş politikalarınızı, Kürt düşmanı politikalarınızı eleştiriyoruz. Çarpıtamazsınız" diye konuştu.

TİN: MEHMETÇİKLERİMİZ KİMSE 'İŞGALCİ' DİYEMEZ

TBMM Genel Kurulunda, 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri devam ediyor.

Görüşmelerde konuşan AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, "Türkiye'nin teröre karşı amansız mücadele verirken TBMM'de terör örgütlerini savunmaya, askere ve devlete karşı haince sözler sarf etmeye devam edenler bulunduğunu" söyledi.

Tin, "HDP terör yanlısı söylemlerinden hiçbir zaman vazgeçmemiştir. Kahraman Mehmetçiğimize dil uzatmak söz konusu olduğunda HDP her zaman en ön safta yer almaktan geri durmamış, hatta Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne 'işgalci' diyecek kadar alçalmıştır. Ülkemizin huzur ve güvenliğini tesis eden, masum insanlara huzur götüren, hatta bu uğurda canlarını seve seve feda eden kahraman Mehmetçiklerimize kimse 'işgalci' diyemez. Bizim AB ve diğer Batı ülkeleri gibi Suriye toprakları veya petrolünde gözümüz yok" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Levent Gök, Tin'i "temiz bir dil kullanması" konusunda uyardı.

OLUÇ: AYNEN İADE EDİYORUZ

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, kürsüden söz alarak, sarf ettiği sözler dolayısıyla Tin'e ceza verilmesini talep etti. Hiçbir milletvekilinin siyaseti tartışırken "alçalma" lafını kullanmaması gerektiğini belirten Oluç, "Aynen iade ediyoruz" dedi.

HDP'li milletvekillerinin 6 milyon seçmenin oylarıyla seçildiğine işaret eden Oluç, "Derdimiz Türk Silahlı Kuvvetleri ile ya da Mehmetçik ile ilgili değildir; iktidarınızın, yürütmenizin yanlış politikalarıyla ilgilidir. Biz sizi, sizin işgalci anlayışınızı, savaş politikalarınızı, Kürt düşmanı politikalarınızı eleştiriyoruz. Çarpıtamazsınız" diye konuştu.

Oluç'un konuşması sırasında AK Partili ve HDP'li milletvekilleri tartışmaya başladı.

Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Levent Gök birleşime ara verdi. Bu sırada milletvekillerinin tartışması devam etti.

LEVENT GÖK: BU DİLİ KULLANIRKEN BİR KERE DAHA DİKKATLİ OLMALIYIZ

Gök, oturumun başlamasının ardından yaptığı konuşmada, milletvekillerinin TBMM'de sorumluluk sahibi olarak özenli bir dil kullanması gerektiğini vurguladı.

Konuşmacıların bazen seslerinin yükseldiği ve kasıtları aşan konuşmalar yaptıklarına tanıklık ettiklerini anlatan Gök, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TBMM'de bütün konuşmacılarımızın temiz dil kullanması esastır. Bu dili kullanırken bir kere daha dikkatli olmalıyız. Birbirimizi kırıcı, incitici sözler söylemekten kaçınarak, meramımızı çok daha başka kelimelerle ifade etme şansına sahibiz. Meclisimizin değerli milletvekillerinin konuşmalarında kırıcı olmadan, karşılıklı saygı, nezaketi ve hukuku gözeterek konuşmalarını yapmalarının asıl olduğunu bir kez daha hatırlatıyorum. Hepimiz birbirimize lazımız, birbirimizin yüzüne bakacak şekilde konuşmalar yapmak, Meclisten çıktığımız zaman da arkadaşça ilişkilerimizi geliştirmek durumundayız." (ANKARA/AA)