TBMM'de 'darbe' tartışması çıktı, görüşmelere ara verildi

CHP'li Bülent Tezcan'ın 15 Temmuz darbe girişiminden sonra OHAL ilan edilmesini "darbe" olarak nitelendirmesi üzerine TBMM'de tartışma yaşandı. Karşılıklı laf atmaların sürmesi üzerine görüşmelere ara verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bütçe görüşmelerinde CHP milletvekili Bülent Tezcan'ın, "Darbelere karşıyız dediniz, 20 Temmuz darbesini tezgahladınız" sözlerinin ardından tartışma çıktı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "15 Temmuz hain FETÖ darbe girişimini değil de 20 Temmuz'u 'asıl darbe' olarak nitelendirmek FETÖ ağzıdır" derken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bir darbenin mağduru ya da muhatabı olmanız bir başka darbenin faili olduğunuz gerçeğini ortadan kaldırmaz" diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç ise AK Parti sıralarını işaret ederek "Çok fazla sayıda arkadaşınızın Fetullah'ın eteğinin dibinde çektirdiği fotoğraflar var. Mesela burada bize en fazla bağıran, hakaret eden vekillerinizin mutlaka fotoğrafları var" dedi. Tartışmaların sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Celal Adan birleşime ara verdi.

TEZCAN: 20 TEMMUZ DARBESİNİ TEZGAHLADINIZ

TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanlığı ile ilgili ve bağlı kuruluşların 2020 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Bütçeler üzerinde CHP Grubu adına söz alan Aydın Milletvekili Tezcan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016'da olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesini darbe olarak nitelendirdi. Tezcan, "Darbelere karşıyız dediniz, 20 Temmuz darbesini tezgahladınız. Türkiye'de KHK cehennemi yarattınız" dedi.

Bunun üzerine grup başkanvekilleri arasında tartışma çıktı. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Tezcan'a "15 Temmuz hain FETÖ darbe girişimini değil de 20 Temmuz'u 'asıl darbe' olarak nitelendirmek FETÖ ağzıdır ve talihsiz bir ifadedir" diye karşılık verdi.

Akçay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu kastederek "Havaalanında darbecilerin kullandığı tankların arasından gittiğini de biliyoruz" ifadelerini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay

ÖZEL: MAĞDUR OLMANIZ BAŞKA BİR DARBENİN FAİLİ OLDUĞUNUZ GERÇEĞİNİ DEĞİŞTİRMEZ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "20 Temmuz sivil darbesi ve OHAL darbesi ile 15 Temmuz'un peşi sıra ilişkilendirilmesinde şaşılacak bir durum olmadığını" söyledi.

Özel, "Bir darbenin mağduru ya da muhatabı olmanız bir başka darbenin faili olduğunuz gerçeğini ortadan kaldırmaz" şeklinde konuştu.

AKÇAY: CÜMLEMİN CHP'Yİ DİKEN BATMIŞ GİBİ HOPLATACAĞINI TAHMİN ETMEDİM

Bunun üzerine Akçay, Özel'e, "Söylediğim bir cümlenin Cumhuriyet Halk Partisi'ni sanki diken batmış gibi hoplatacağını doğrusu tahmin etmemiştim. Demek ki bir yaraya parmak basmışız" dedi.

"Asıl darbe 20 Temmuz" diyenin Kılıçdaroğlu olduğunu belirten Akçay, "15 Temmuz'a 'tiyatro', 'kontrollü darbe' diyen ve bunu söylemekte ısrar eden kendileri. Bu konuda Özgür Özel ve bahsettiği arkadaşlarıyla genel başkanları arasında bir makas açıklığı vardır. Çünkü Sayın Özgür Özel, '15 Temmuz darbe girişimi bir kontrollü darbe değildir, basbayağı darbedir, tiyatro değildir' diyen bir arkadaşımız. Kendisini bu sözleri nedeniyle de takdir ederim, etmişimdir ama genel başkanları ayrı kanaatte" ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Özel de CHP'li hiçbir yöneticinin darbeye "tiyatro" demediğini, diyemeyeceğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel

ZENGİN: ANAYASAL YETKİLERLE FETÖ'CÜLERİ TEMİZLEME İMKANINA SAHİP OLDUK

Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise "Darbe girişimini durduramamış olsaydık Türkiye Cumhuriyeti diye bir şey kalmayacaktı, ele geçireceklerdi" dedi.

Zengin, "Darbe girişiminden sonra yere batırdığınız ve hiçbir şekilde destek vermediğiniz olağanüstü halin, anayasal anlamda bize verdiği yetkilerle kamunun içindeki FETÖ'cüleri temizleme imkanına sahip olduk" diye konuştu.

OLUÇ: DEVLETİN İÇİNDEN ATTIĞINIZ ON BİNLERCE İNSANI SİZ YERLEŞTİRDİNİZ

Kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) yaşanan ihraçları hatırlatan HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, "Kanun hükmünde kararnamelerle devletin içinden attığınız on binlerce insanın hepsini siz yerleştirdiniz" ifadelerini kullandı.

Oluç, AK Parti sıralarını işaret ederek "Çok fazla sayıda arkadaşınızın Fetullah'ın eteğinin dibinde çektirdiği fotoğraflar var. Mesela burada bize en fazla bağıran, hakaret eden vekillerinizin mutlaka fotoğrafları var. Onlar bunu kendilerini affettirmek için yapıyorlar, biz bunu biliyoruz. Fotoğrafları tekrar ortaya çıkarmayalım diye susuyoruz" dedi.

ADAN: DEVLET ÇÖKERTİLMEK İSTENDİ

TBMM Başkanvekili Celal Adan, milletvekilleri arasında karşılıklı laf atmalarının sürmesi üzerine araya girdi. Adan, "Yüzlerce devlete mezar olduğunu bildiğimiz bu coğrafyada, 15 Temmuz günü devlet çökertilmek istenmiştir. Allah'a çok şükür, büyük bir irade ortaya çıkmış ve 15 Temmuz'u ayaklar altına almış, demokrasimiz yaşamış, parlamentomuz yaşamıştır" şeklinde konuştu.

Adan, tartışmanın uzaması üzerine birleşime ara verdi. (ANKARA/AA)

TBMM Başkanvekili Celal Adan