HDP'den AK Parti'ye: Şark Islahat Planı'nı kopya ettiniz

HDP'li Hişyar Özsoy, Şark Islahat Planı ile kayyım atanan yerlerin haritalarını gösterdi ve AK Parti için "Neokemalist" ifadesini kullandı. AK Partili Mehmet Muş ise kendilerinin değil CHP'nin Kemalist olduğunu söyledi. Bunun üzerine HDP'li Oluç, “Şark Islahat Planı'nın uygulandığı yerler, Umumi Müfettişliklerin uygulandığı yerler, OHAL'in uygulandığı yerler ile bugün sizin kayyım atadığınız yerler aynıdır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AK Partili Mehmet Muş’a iktidar partisi olarak Şark Islahat Planı’nı kopya ettiklerini ve Kürt düşmanlığı yaptıklarını söyledi.

Meclis Genel Kurulu’nda Dışişleri, Milli Eğitim Bakanlıklarının 2020 bütçe görüşmelerinde “Kemalizm” ve “Kürt düşmanlığı” tartışması yaşandı.

HİŞYAR ÖZSOY HARİTALARI GÖSTERDİ

Dışişleri Bakanlığı bütçesi üzerine kürsüde konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Türk dış politikasını eleştirdi. Özsoy, kayyım atanan Kürt bölgeleri, Şark Islahat Planı’nın hedef aldığı Kürt bölgeleri, OHAL’in uygulandığı Kürt bölgeleri, Umum müfettişliğinin uygulandığı Kürt bölgelerinin haritalarını göstererek, “AKP’ye ‘Neokemalist parti’ dediğimiz zaman alınmayın lütfen, haritalar konuşuyor” dedi.

2016 yılı sonrası kayyım atanmış yerlerin haritası.

MUŞ: KEMALİST İDEOLOJİ CHP'DE VAR

Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, HDP’li Özsoy’un gösterdiği haritalara ilişkin CHP’yi hedef alarak, “Bizim ideolojimiz Kemalizm değil, Kemalist ideoloji yok bizde; Kemalist ideoloji Cumhuriyet Halk Partisi’nde var, bunu söylüyor, doğru. Her partinin bir ideolojisi var. Bakın orada haritalar gösteriyor, ‘Şu tarihlerde oldu’ diyor. Şimdi, lafa gelince ‘Cumhuriyetin kurucusu biziz, devleti biz kurduk. Kurucu Genel Başkanımız, devleti kuran başkan” dedi.

'AYNI ZİHNİYETTİR'

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da söz alarak Muş’a şu sözlerle karşılık verdi: “Milletvekilimiz Hişyar Özsoy kürsüde konuşurken haritalar gösterdi. Canınız mı acıdı? Niye rahatsız oldunuz? Çünkü o haritalar hangi gerçeği anlatıyor ben size bir kere daha söyleyeyim. Bakın, dedik ki o haritalarla size: ‘Şark Islahat Planı'nın uygulandığı yerler, umumi müfettişliklerin uygulandığı yerler, olağanüstü hâlin uygulandığı yerlerle bugün sizin kayyum atadığınız yerler aynıdır.’ Size bunu gösterdiğimiz için rahatsız oldunuz. Siz ‘OHAL'i kaldırdık.’ dediniz, OHAL'i kaldırdıktan sonra sömürge valileri ve kaymakamları atayarak o kayyum dönemini yaşattınız ve yaşatmaya da devam ediyorsunuz. Biz, size kurumsal, tarihsel bir süreklilik olduğunu anlattık, ‘Kürt sorunu çözülmemiş, geleneksel devlet politikalarını uyguluyorsunuz, devam ettiriyorsunuz.’ dedik, bunu anlattık. Bu geleneksel devlet politikalarının bugünkü tezahürünün nasıl bir Kürt düşmanlığı olduğunu anlattık. Ama siz kendi yaptığınızı ilk yapılıyor zannediyorsunuz. Belki İçişleri Bakanı Soylu size öyle anlatıyor bu kayyım atamalarını. Hayır, öyle değil, Şark Islahat Planı'ndan beri aynı zihniyettir bunu devam ettiren; siz icat etmediniz, kopya ettiniz.”