Fahri Çakır: Nükleer enerji santralleri çevreyle en barışık santraller

Meclis'teki bütçe görüşmelerinde konuşan AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır, nükleer santrallerin "çevreyle en barışık santraller" olduğunu öne sürdü. Çakır, "Nükleere karşı çıkmak bence gelişmeye karşı çıkmak, dünyanın gittiği istikamete yanlış bir istikamet rolü biçmekten farklı bir şey değildir" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bütçeleri üzerinde AK Parti Grubu adına konuşmalar yapıldı.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, yerli ve yenilenebilir kaynakların öncelendiği, çevresel sürdürülebilirliğe sahip, güncel gelişmeleri dikkate alan, yenilenebilir enerjiden nükleere, bor cevherinden hidrokarbon aramacılığına ve enerji verimliliğine kadar milli ve yerli enerji politikasıyla enerji arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmaların artarak devam ettiğini söyledi.

Kirazoğlu, 2002 öncesinde sadece 5 ilde doğal gaz olduğunu, bugün itibarıyla 81 il ve 541 yerleşim birimine ulaşıldığını belirtti. Doğal gaz kullanım imkanı sunulan nüfusun 66,5 milyona ulaştığını ifade eden Kirazoğlu, bunun da toplam nüfusun yüzde 81'ini oluşturduğunu dile getirdi.

Doğu Akdeniz'deki enerji potansiyelinin kazanılmasının uluslararası hukuk ilkeleri temelinde, tüm kıyıdaşlarıyla beraber her aktörün, dolayısıyla KKTC'nin ve Türkiye'nin hesaba katılmasıyla ortak bir iş birliğiyle mümkün olduğunu söyleyen Kirazoğlu, Türkiye ve KKTC'nin çeşitli platformlarda yaptığı iş birliği çağrılarının dikkate alınmasını istedi.

BALTA: ARTIK SU AKIYOR, TÜRK BAKMIYOR

AK Parti Artvin Milletvekil Erkan Balta ise "yerli ve yenilenebilir kaynakların değerinin AK Parti öncesinde değeri ve öneminin bilinmediğini" söyledi. "2001 de hidroelektrikte kurulu gücümüz 12 bin megavat düzeyindeydi, bugün bu rakam 29 bin seviyesine yaklaştı. Artık, su akıyor, Türk bakmıyor. Türk yapıyor, enerji üretiyor" diyen Balta şöyle devam etti:

"2001 yılında rüzgarda kurulu gücümüz 98 megavattı, bugün rüzgar enerjisinde 7 bin 400 megavatı aşmış bulunmaktayız. 2001 yılında güneş enerjisinin esamesi okunmuyordu, kurulu gücümüzde payı bile yoktu, bugün 5 bin 500 megavatın üzerinde güneş enerjisi kurulu gücüne sahibiz. 2001 yılı sonunda 28 bin megavat düzeyinde olan kurulu gücümüz bugün itibarıyla 91 bin seviyesine ulaştı ve elektrik üretimimizin yüzde 65'ini yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızdan karşılıyoruz."

ÇAKIR: NÜKLEERE KARŞI ÇIKMAK GELİŞMEYE KARŞI ÇIKMAKTIR

Türkiye'de nükleer enerji konusunun 50 yıldan uzun bir süredir tartışıldığını belirten AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır da "Dünya ilerlerken biz yerimizde saymışız, hatta zaman zaman karşı çıkmışız. Nükleere karşı çıkmak bence gelişmeye karşı çıkmak, dünyanın gittiği istikamete yanlış bir istikamet rolü biçmekten farklı bir şey değildir" dedi.

2010'da ihalesi yapılan Akkuyu santralinin yapımının devam ettiğini hatırlatan Çakır, ancak nükleer santrallerin yapımında minimum 10 yıla ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Çakır,"Muhtemelen, cumhuriyetimizin 100'üncü yılında, 2023 senesinde inşallah hizmete girecek, sanayiciye elektrik ürütecek" diye konuştu.

Termik santrallere de hava kirliliği nedeniyle karşı çıkıldığını öne süren Çakır, şunları söyledi:

"Nükleer enerji santralleri çevreyle en barışık santraller, dolayısıyla en az atık. Zaten su kenarlarında, soğutma ve buharlaştırmayla alakalı kısımda göle, denize ya da nehir suyuna ihtiyaç var. Peki, termik santrallerde kömüre ihtiyaç var, kömürü yakacağız. 'Filtreden duman çıkıyor, santrali kapat. Kuş çarpıyor, rüzgar türbinini takma. Tarlada verim düşüyor, güneş tarlasından vazgeç.' Ne yapacağız? 'Enerjiye zam geliyor.' Doğal gaz üreten bir ülke değiliz, biz doğal gazın yüzde 98'ini ithal ediyoruz."

ATABEK: KADINLARIMIZIN GÜÇLENDİRİLMESİ TEMEL POLİTİKALARDAN BİRİ

AK Parti'nin sosyal politikalarıyla ilgili konuşan AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek ise "Sosyal devlet anlayışı ve sorumluluğuyla kimsesizlerin kimi, çaresizlerin çaresi olmak için gereken adımları atmaya kararlı bir şekilde devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

2013'ten bugüne kadar 330 sosyal hizmet merkezinin hizmete açıldığını dile getiren Atabek, "Kadınlarımızın konumunun güçlendirilmesi AK Parti iktidarlarımızın temel politikalarından biridir. Bu bilinçle, Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı uygulanmaya kararlılıkla devam edecektir. 81 ilimizde açtığımız şiddet önleme ve izleme merkezlerinden bugüne kadar toplamda 514 bin kişi yararlanmıştır. Ayrıca, 145 kadın konukevi, 3 bin 482 korunmaya muhtaç kadına hizmet vermektedir" dedi. (ANKARA/AA)