Bütçe görüşmelerinde civciv tartışması yaşandı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, 2020 bütçesi açılış görüşmelerinde Tank Palet fabrikasıyla ilgili eleştiriler ve tank üretimine teşviklerle ilgili, “Teşvikler doğrudur, verilmiştir. Civciv üretimine bile veriliyor bu teşvikler” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç bu yoruma tepki göstererek, "Tank palete verdiğiniz destek, civcive verdiğiniz destek mi?” diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – TBMM Genel Kurulu’nda 2020 yılı bütçesinin açılış konuşmalarında Tank Palet Fabrikasının özelleştirilmesi tartışması yaşandı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Sakarya'daki tank palet fabrikasının işletme devrini eleştirdi. Katar Ordusu ve BMC ortaklığına KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, KDV iadesi, yüzde 100 oranında kurumlar vergisi indirimi, 10 yıllık sigorta primi işveren desteği, 10 yıllık gelir vergisi stopaj desteği, 69 milyon liralık nitelikli personel desteği gibi teşviklerin verildiğini belirterek, "141 milyar liralık faiz ve kar payı desteğini, Katar ordusuna verdiniz. Hani milliydi? Hani milli olarak tank üretecektiniz? Katar ordusu en büyük hissedar, siz bunun cevabını verin. Bütün bu paraları Katar'a neden peşkeş çektiniz. Bunların cevabını verin" dedi.

'CİVCİV ÜRETİMİNDE VERİLİYOR BU DESTEKLER'

AK Parti'li Canikli, "Tank üretimine teşvik verilmiştir. Saydığınız teşvikler doğrudur, verilmiştir. Civciv üretimine bile veriliyor bu teşvikler. Açın bakın, bunu ilgili arkadaşlar bilir. KDV istisnası vesaire hepsi. Civciv üreteni küçümsediğim için değil. Yeni bir şey değil, özel olarak verilmiş bir şey değil. Bütün teşvik belgelerine bakın, ilgilenen arkadaşların teşvik belgelerine bakın orada bunların hepsini görürsünüz" yanıtı verdi.

Canikli'nin 'civciv' sözleri üzerine tekrar söz alan Özkoç, "Tank palete verdiğiniz destek, civcive verdiğiniz destek mi? Siz civcive verdiğiniz desteği mi oraya veriyorsunuz? Civciv üretimiyle, Milli Savunma Bakanlığı yaptınız, tank üretimini aynı kefeye koyup, aynı teşvikleri verdiğinizi mi söylüyorsunuz. Siz Milli Savunma Bakanlığı yaptınız ama maalesef Milli Savunma Bakanlığı’nı millet adına değil, Amerika adına yaptığınız için bunu diyorsunuz" dedi.

KENDİ İMKANLARIMIZLA YAPACAĞIZ

Özkoç'un bu sözlerinin ardından TBMM Genel Kurulu'nda kısa bir gerginlik yaşandı. Canikli tekrar söz alarak şunları söyledi:

"Milli Savunma Bakanlığım döneminde bir ülkeyi ziyarete gittim. Normal bir ziyaret, benim randevu talebim yoktu. Ülkenin Cumhurbaşkanı, kendi ülkelerine silahlı İHA satılması için benle görüşmek istedi. Bir saat 15 dakika görüştük, 45 dakika rica etmekle geçti. 2018 yılında Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 4 artı bir savaş gemisi yapımı ihalesine çıktı. Bütün ülkeler giriyor. Parayı Çin veriyor. Biz arkadaşlarımızın çoğunun "alamayız" dediği ihaleyi 6 ay uğraşarak aldık. Türkiye kazandı. Türk savunma sanayinin o güne kadar aldığı en büyük ihracat. Bütün navigasyon, komuta kontrol sistemi ve tahrik güç sistemi hariç hepsini kendi imkanlarımızla yapacak şekilde aldık anahtar teslim. Dördüncüsünde motoru yetiştireceğiz, yerli motoru koyacağız."