Murat Yetkin yazdı: Erdoğan'ın AK Partisi zorda

Gazeteci Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ı yolsuzluklar üzerinden hedef almasını şöyle değerlendirdi; Erdoğan bu çıkışı neden yaptı, neden şimdi yaptı, neden bu konuyla yaptı? Davutoğlu ve Babacan’a dürüstlük/yolsuzluk ikilemiyle yüklenmesi doğru bir strateji miydi? Bu sorulara bulacağımız yanıtlar, hem AK Parti, hem de Cumhur İttifakı'nın geleceği bakımından belirleyici olabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şehir Üniversitesi üzerinden eski yol arkadaşlarına mevzi açtığını hatırlatan gazeteci Murat Yetkin, "Erdoğan’ın AK Parti tabanındaki Davutoğlu ve Babacan etkisini sonunda, ama en riskli olan yolsuzluklar üzerinden kabul etmesi, pek çok dosyayı ortaya dökebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Kişisel web sitesinde "Erdoğan’ın AK Partisi zorda: Davutoğlu-Babacan etkisi" başlıklı bir yazı yazan Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çıkışının zamanlamasına dikkat çekti. Murat Yetkin'in analizi özetle şöyle:

"Erdoğan’ın bu çıkışı yapması, Davutoğlu ve Babacan’ın kurmaya hazırlandıkları partilerin, hem AK Parti’nin mevcut tabanından, hem de yerel seçimde kaybettiği görülen ama hedeflediği (Kürt seçmen ve şehirli muhafazakârlar gibi) kitlede taraftar bulduğunu saptadığını gösteriyor. KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır geçen hafta Davutoğlu ve Babacan’ın ilk genel seçimlerde çok değil, yarımşar puan dahi almasının Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilememesine yol açacağı yorumunu yaptı; kaldı ki her iki müstakbel partinin oy güçlerinin bunun üzerinde olacağı şimdiden kamuoyu yoklamalarına yansımaya başladı. Erdoğan bunu görerek önlerini kesmek istiyor.

Çıkışın zamanlaması da AK Parti saflarındaki endişenin göstergesi sayılabilir. Babacan daha önce parti kuruluşunu 2019 sonuna dek ilan edeceğini söylemişti; bu da önümüzde birkaç hafta var demektir. Davutoğlu ise gün açıklaması dahi yapmadan ön alıp Babacan’dan önce partisini kurabilir. Erdoğan’ın her iki partiye AK Parti saflarından muhtemel katılımları önlemek için halefi Davutoğlu ve yıllarca ekonomiyi emanet ettiği Babacan’ı şimdi “dolandırıcılık girişimi” gibi ağır bir suçla itham ediyor.

Seçilen konunun yolsuzluk olması, kimilerine göre isabetsiz bir tercih ve ters tepebilir. Örneğin yıllarca Erdoğan’ın strateji ekibinde çalışan, başında bulunduğu ANAR araştırma şirketinden de geçenlerde ayrılan İbrahim Uslu, 8 Aralık öğleden sonra Twitter hesabında şunları söyledi: “Yolsuzluk AK Parti’nin yumuşak karnıdır ve kamuoyu kanaatleri açısından durum net biçimde aleyhindedir. Dolayısıyla yolsuzluk konusunda muhalefet ile gireceği bir tartışmadan kazançlı çıkması pek mümkün değildir.”

YAZININ TAMAMI