HDP: GABB'den çekilmedik, belediyelerimiz özgürdür

HDP'den Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği’nden çekildikleri şeklindeki haberlere yalanma: Çekilme kararı almadık, belediyelerimiz kendi kararlarını vermekte özgürdür.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, basına yansıyan “HDP’li Belediyeler GABB’dan çekildi” haberinin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği’nde (GABB) partinin 70 Meclis Üyesi yerine kayyım atanmasından sonra Mezopotamya Ajansı tarafından servis edildikten kısa süre sonra geri çekilen “HDP’li Belediyeler GABB’dan çekildi” haberine ilişkin açıklama yaptı.

Bu haberde yer alan iddianın gerçeği yansıtmadığını belirten Kaplan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyım Hasan Basri Güzeloğlu’nun kendisini GABB’ne kayyım olarak atadığı belirtti. Kaplan, "Halbuki, GABB Tüzüğü’nde, başkanlık makamının boşalması durumunda ‘GABB üyeleri tarafından yeniden seçime gidilir ve yeni başkan seçilir’ ibaresi bulunmaktadır. Yapılan ilk toplantıda kayyım, yerine vali yardımcısını görevlendirmiş ve burada yapılan toplantıda vali yardımcısı, ‘ben devletim, size burada seçim yaptırmayacağım’ şeklinde ifadeler kullanmış ve saatlerce kürsü işgalinde bulunmuştur” dedi.

Seçimlerden bugüne 6 belediyede başkanlıkların KHK gerekçe gösterilerek YSK tarafından geri alındığını, 28 belediyede eşbaşkanların görevden uzaklaştırıldığını ve yerlerine kayyım atandığını, 17 belediye eşbaşkanının ise gizli tanık ifadeleriyle tutuklandığını belirten Salim Kaplan, devamla şunları kaydetti: "HDP belediyelerine yönelik kayyım uygulamalarının ardından, kayyımlardan oluşan bir GABB toplantısına katılımın doğru olmayacağından yola çıkılarak HDP’li üyelerin toplantıya katılım göstermemesi fikri öne çıkmıştır. TBB’de yapılan seçimlerde, HDP’li belediyelerin temsiliyetinin gasp edilmesine karşın, GABB encümen seçimlerinde tüm siyasi partilerin katılımının sağlanmasına dikkat edilerek, demokratik bir yönetim biçimi oluşturma hedefi ile GABB yönetimi belirlenmiştir. Fakat gelinen noktada kayyımcı akıl hortlamış ve GABB’da seçilmiş 70 HDP’li üyenin üyeliği düşürülmüş ve yerlerine memurlar atanmıştır. GABB esas itibari ile belediyeler için gönüllü bir çalışma alanıdır. Bu nedenle olabildiğince siyasi bir platform olmasından uzak durularak bir yönetim oluşturulmaya çalışılmıştır. Çoğunluğu HDP’li üyelerin oluşturmasına karşın, birlik bünyesinde tüm siyasi partilerin fikirlerinin tartışılabileceği bir ortam oluşturulmaya çalışılmış ve çoğulcu demokrasi ile yönetilmesi amaçlanmıştır.”

‘BELEDİYELERİMİZİN İÇ İŞLEYİŞİ’

Partisinin kayyım atamalarına karşı yayınladığı deklarasyonu anımsatan Kaplan, açıklamasında şunları ifade etti: “HDP olarak bulunduğumuz tüm alanlarda mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizin vurgusunu daha önce yayınladığımız deklarasyon ile açıklamıştık. Son günlerde basında ‘HDP’li belediyeler GABB’dan çekildi’ şeklinde haberler yapılmıştır. Bahse konu haberde, belediye meclis üyemizin söylemleri üzerinden bu haber yapılmıştır. Fakat Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu olarak belediyelerimizin GABB’dan çekilmesine yönelik bir kararımızın bulunmadığını ifade etmek isteriz.

Belediyelerimizin iç işleyişlerine dair bu tür kararlarda, Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu olarak müdahale etmemiz söz konusu değildir. GABB gönüllü bir birlik olmasından kaynaklı, belediyelerimizin devam edip etmeyeceğine yönelik kararı ise; belediyelerimizin kendi yönetim kademelerinde ve belediye meclislerinde tartışılıp karara bağlanacaktır. Bu temelde bazı belediyelerimizin Aralık ayı meclislerinde gerek GABB’nin yapısal olarak kayyımcı anlayışa sahip olması, gerekse ekonomik nedenlerden kaynaklı üyelikten çekilme kararı almış olmaları tamamen belediyelerimizin kendi kararlarıdır.” (HABER MERKEZİ)

Etiketler HDP belediye kayyım