Akar: F-35 verilmezse alternatifler var

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin F-35 savaş uçağı projesinin müşterisi değil ortağı olduğunu belirterek, "Bu durum (F-35'ler verilmezse) arayışlara gireriz. Yeni nesil uçaklar almamız lazım, alternatifler var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri harekatta kimyasal silah kullandığı iddiasını bir kez daha yalanlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar "Bizde kesinlikle kimyasal silah yok, etnik, dini ayrımcılık yok" dedi.

Akar, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası toplantısında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı:

NATO VE AVRUPA'NIN GÜVENLİĞİ İÇİN: NATO ortamında ülkemizin hak ve menfaatlerine ilişkin birtakım iddialar ortaya koyduğumuzda bu, NATO'ya karşı bir tavır olarak algılanmamalı. Türkiye'nin güney sınırları NATO'nun da güney sınırları demek. Dolayısıyla güney sınırlarımızı korurken bu NATO ve Avrupa'nın da güvenliği içindir. (NATO'daki) İsteklerimiz, milli menfaatlerimizle ilgili şeyler. Bu aşırı olmayan, makul isteklerimizden geri dönmek söz konusu değil.

VAZGEÇMEYİZ: YPG'nin PKK'dan hiçbir farkı yoktur. Bundan vazgeçmemiz söz konusu değildir. YPG teröristtir, bütün dünya bunu böyle bilecek.

LİBYA ANLAŞMASI HUKUKA UYGUN (Libya'nın Atina Büyükelçisi'nin sınır dışı edilmesi): Bir acizlik, zafiyet olduğunu değerlendiriyoruz. Sonucu etkilemeyecek. Bu konuda sükunet, sabır, akıl ve mantıkla olaylara yaklaşmayı, uluslararası hukuka uygunluğu tavsiye ediyoruz. Bu mutabakatın tamamen uluslararası hukuka uygun olduğunu altını çizerek belirtmek istiyorum. (Libya Mutabakatı) Hiçbir komşumuza karşı değil, iki egemen ülke Libya ve Türkiye'nin hak ve menfaatlerinin kollanması için yapılmıştır.

ASKERİ HAREKATI: Barış Pınarı Harekatı'yla hem doğu hem batı cephesindeki tacizlere karşı meşru müdafaa haklarımız kullanıldı. Harekatta şu anda, 145 kilometre genişliğinde, 30 kilometre derinliğinde bir alanın tamamına yakını bizim kontrolümüz altında. Gallup'un verilerine göre, Rakka ve Haseke'de yerel halkın Barış Pınarı Harekatı'nı destekleme oranı yüzde 57.

F-35: F-35'in ortağıyız, müşterisi değiliz ve ortak olarak bütün sorumluluklarımızı eksiksiz yerine getirmiş durumdayız. Bu durum (F-35'ler verilmezse) arayışlara gireriz. Yeni nesil uçaklar almamız lazım, alternatifler var.

TANK PALET FABRİKASI (Kılıçdaroğlu'nun eleştirileri): Gerekirse bilgi sunabiliriz. Burada gizli saklı bir şey yok. Her şey açık. Burada sanki tank üretiliyormuş gibi yanlış bir algı var. Tank üretilmiyor, tank paleti üretiliyor. Tank üretimi ayrı bir teknoloji, ayrı bir yatırım. Bu firma aldıktan sonra 50 milyon dolar katkı sağlayacak fakat bunun dışında belki de bundan daha fazla oradaki fabrikanın her aşamada ihtiyaca uygun modernizasyonunu sağlayacak. Biz bu şekilde baktığımızda, bunun ihtiyacımızı karşılayacak en akıllı, en mantıklı, en makul yol olduğunu değerlendiriyoruz.

S-400: S400'lerin şu an kuruldu, personel eğitimi devam ediyor, normal faaliyetleri planlandığı şekilde gerçekleşiyor. ABD ile F-35 görüşmelerinin makul ve mantıklı şekilde çözülmesini ifade etmeye çalışıyoruz. Eğer bu mümkün olmazsa doğal olarak başka arayışlar içine gireceğimizi de herkesin bilmesi lazım.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler Hulusi Akar nato F35