Cihan Paçacı: Kanunlara göre Vakıfbank kararının iptal edilmesi gerekir

Vakıfbank hisselerinin Hazine'ye devrini değerlendiren İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, "Eğer ülkede Sermaye Piyasası Kanunu, Vakıflar Kanunu varsa eğer vakıflar ile ilgili uygulamalar Türk Medeni Kanunu'nun ve Anayasa'nın güvencesinde ise yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptal edilmesi gerekir" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Cihan Paçacı, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Vakıfbank hisselerinin, Cumhurbaşkanı kararıyla Hazine'ye devrine ilişkin partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün idare ve temsil ettiği Vakıfbank hisselerinin satılabilir veya devredilebilir olmadığını belirten Cihan Paçacı, "Vakıf malı tahsisli maldır, tahsis edilen vakıf veya amaç haricinde kullanılamaz. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Vakıfbank'taki hisseleri mazbut vakıflara ait olup Osmanlı dönemi vakıflarına ait gelirler ile kurulan bir bankadır" diye konuştu.

'BU DURUM UCUZ MAL KAPATMAK ANLAMINA GEREKİR'

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün hisseleri vakıflar adına idare ettiğini söyleyen Paçacı, devredilen hisselerin herhangi bir idari organa ait olmadığını dile getirdi.

İçinde bulunulan ekonomik ortamda bankanın satış işine girişilmesinin kabul edilebilir olmadığını ifade eden Paçacı, "Bu durumda bilançosunda kârlılığının en az olduğu kriz döneminde banka satmak, yok pahasına bir satış olacaktır. Bu durum piyasada 'ucuza mal kapatmak' anlamına gelir ve bu durum hukuk devleti anlayışı ile uyuşmaz" dedi.

Vakıfbank'ın yüzde 58,5 oranındaki hisseleri bakanlığa devredildiVakıfbank'ın yüzde 58,5 oranındaki hisseleri bakanlığa devredildi

'YABANCI YATIRIMCILARI OLUMSUZ ETKİLEYECEK'

Hisse devrinin bankaya doğrudan siyasi müdahale olarak görüleceğini belirten Paçacı, "Bu el değiştirmede dışarıdan Türkiye analizi yapan kurumlar ve Türkiye'deki yabancı yatırımcıları olumsuz etkileyecektir. Güven kaybı artarak devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Kararın kanunlara aykırı olduğunu savunan Paçacı, şöyle devam etti:

"Eğer ülkede Sermaye Piyasası Kanunu, Vakıflar Kanunu varsa eğer Türkiye'de vakıflar ile ilgili uygulamalar Türk Medeni Kanunu'nun ve Anayasa'nın güvencesinde ise yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptal edilmesi gerekir." (ANKARA/AA)

Vakıfbank'ın hisseleri Hazine'ye neden devredildi?Vakıfbank'ın hisseleri Hazine'ye neden devredildi?