Faik Öztrak: Ziraat ve Halkbank'tan sonra sıra Vakıfbank'a geldi

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Vakıfbank hisselerinin Hazine'ye devredilmesini değerlendirdi. Öztrak, "Ziraat ve Halkbank'tan sonra sıra Vakıfbank'a geldi. Öyle anlaşılıyor ki milletin gümüşleri bitti, kaç yılık vakıfların kaynaklarına da varlıklarına da el uzatılmak zorunda kalındı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şule Çet'in öldürülmesiyle ilgili davada sanıkların cezasında indirim yapılmasını eleştiren Faik Öztrak, "Bu davada adil, toplum vicdanını yaralamayacak bir karar çıkmasını umut ediyorduk ama bir baktık ağırlaştırılmış müebbet cezası müebbete çevrilmiş. Aslında hafifletici hiçbir sebep de ortada yok" diye konuştu.

'ŞİMDİ NE DİYECEKLER MERAK EDİYORUM'

Kasım ayına ait enflasyon rakamlarını hatırlatan Öztrak, "TÜİK'e göre enflasyon kasım ayında yüzde 10,6'ya çıkmış. 'Faizi düşürdük, enflasyon düştü' diyorladı. Sarayın kibirli kişisi bununla övünüyordu. Şimdi ne diyecek merak ediyorum. Düşürdüler faizi, enflasyon artmaya başladı. Merkez Bankası'na bundan sonra faizlerle ilgili hangi talimatı verecekler?" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon belirleme yönetimi de eleştiren Öztrak, "TÜİK'in marketindeki meyve ve sebze fiyatları bu ay da hal fiyatlarının altında kaldı. Kasım ayında neredeyse her yemekte kullandığımız kuru soğan TÜİK'in marketlerinde 1 lira 68 kuruşmuş. Hale bakıyoruz, soğanın ortalama fiyatı 2 ila 3 lira 25 kuruş arasında. Liste böyle uzayıp gidiyor. Verin şu TÜİK marketinin adresini de sadece damat bakan sevinmesin, milletimiz de sevinsin, vatandaş da bayram etsin ucuza mal aldığı için" ifadelerini kullandı.

'GENÇLERİMİZ OKUMA BECERİSİ KONUSUNDA ZORLUK ÇEKİYOR'

Hükümetin politikalarının eğitim sistemi "tam bir keşmekeşe dönüştürdüğünü" söyleyen Faik Öztrak, 4+4+4 geçildiğini hatırlattı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"2012'de yapılan bu düzenleme neticesinde maalesef gençlerimiz çok büyük kayba uğradı. 2012'de PISA sınavının 'okuma becerisi' dalında puanımız 475'ti. 2015'te 428'e düştü. Şimdi 466'ya çıkınca sevinmeye başladık ama 2012'den 2018'e kadar 6 yıl boyunca benim gençlerim zaman kaybetti. İşte eğitimi siyasileştirmenin neticesi budur. Maalesef yabancı bir dilde değil Türkçe olarak okuma becerisi konusunda gençlerimiz zorluk çekiyor. AK Parti yönetimi eğitimi siyasi bir mesele olarak görüyor. Hatta eğitimi kullanarak kendi partisinden ayrılanlara aba altında sopa gösterme noktasına kadar gitmeye cüret ediyor."

'KAMU BANKALARINDA NELER OLUYOR?'

Vakıfbank hisselerinin Hazine'ye devredilmesini de değerlendiren Öztrak, "Vakıfbank'ı önce damadın yönettiği Hazine ve Maliye Bakanlığı'na, sonra kayınpeder ve damadın beraber yönettiği kara kutu Varlık Fonu'na devrettiler. Ziraat ve Halkbank'tan sonra sıra Vakıfbank'a geldi. Bu kamu bankalarında ne oluyor, bu kadar çok üzerinden operasyon yapıyorsunuz, bu kadar çok işlem yapıyorsunuz? Diğer taraftan öyle anlaşılıyor ki milletin gümüşleri bitti, kaç yılık vakıfların kaynaklarına da varlıklarına da el uzatılmak zorunda kalındı" diye konuştu.

Vakıfbank'ın yüzde 58,5 oranındaki hisseleri bakanlığa devredildiVakıfbank'ın yüzde 58,5 oranındaki hisseleri bakanlığa devredildi

Öztrak, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, termik santrallerle ilgili düzenlemeyi veto etmesine ilişkin, 'Bir tarafta halkım, bir tarafta sermaye var. Halkımı tercih ettim' açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Öztrak, şunları söyledi:

"Demek ki önce AK Parti mutfağında sermayenin tercihini halkın tercihine üstün görmüş, sonra saraya geçince de bu sefer halkın tercihi demiş. Bu santrallerle ilgili bundan sonraki süreci çok dikkatle izleyeceğiz. Bugüne kadar hep halkın tercihlerine kulaklarını kapatmış olanlar, milletin sesini duymayanlar, iktidarları döneminde 470 milyar doları, yani günde 77 milyon dolar faizi yurt dışındaki sıcak paracılara ödeyenlerin aklına şimdi halkın geliyor olması gerçekten ilginç." (ANKARA/AA)