Farisoğulları: Takrir-i Sükun devrede

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde HDP kongresinde konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, “Takrir-i Sükûn Kanunu’nu yürürlükte” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bismil İlçe Örgütü, 3’üncü Olağanüstü Kongresi’ni bir düğün salonunda gerçekleştirdi. Kongreye, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, görevden alınarak yerine kayyum atanan Bismil Belediye Eşbaşkanları Gülşen Özer ve Orhan Ayaz, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanları Zeyyat Ceylan ve Hülya Alökmen Uyanık’ın yanı sıra barış anneleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Kongrede konuşan Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, bölgede geçmişte yaşanan olaylara dikkati çekerken şunları söyledi: “Coğrafyamızda değişik olaylar yaşandı. 95 yıl önce Şeyh Said, Seyit Rıza, Ağrı isyanını hatırlıyoruz. Bir yandan Şark Islahat Planı ve hükümete olağanüstü yetkiler veren Takrir-i Sükûn Kanunu’nu yürürlüğe konulurken, bir yandan da Kürdistan’ın demografisini değiştirdiler. Diğer yandan o dönemler büyük kırımlar gerçekleştirdiler. Sömürgeci memur ve valilerini Kürdistan’ın şehir ve ilçelerinde görevlendirdiler. Şimdi ise Türkiye’nin tavırlarına bakıyoruz. 95 yıl önce babalarımızın ve dedelerimizin yaşadıkları şu an yürürlüktedir. Onlar sömürgeci zihniyetlerini tekrar bizim üzerimizde kabul etmek istiyorlar.”

Faaliyet raporlarının okunduğu kongrede tek liste ile gidilen seçimde İlçe Eşbaşkanlığına Nesibe Uygun ve Şakir Demir seçildi.

TAKRİR-İ SÜKUN KANUNU

İsmet İnönü hükümeti tarafından, Şeyh Said isyanı gerekçe gösterilerek, 4 Mart 1925'te Takrir-i Sükun Kanunu çıkarıldı. Kanunda şöyle deniliyordu: “İrtica ve isyana ve memleketin toplumsal düzeni, huzuru, sükûnu, güvenlik ve asayişini bozmaya yönelik bilumum örgütlenmeleri, kışkırtmaları, teşvikleri, girişimleri ve yayınları hükümet, Cumhurbaşkanının onayı ile kendi başına yasaklamaya yetkilidir. İş bu eylemleri işleyenleri; Hükümet, İstiklâl Mahkemesi'ne sevk edebilir.” (HABER MERKEZİ)