İmamoğlu: Boğaz yönetmeliği boğazlarında kalır

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Boğaziçi'ndeki yetkilerini kaldırarak, Cumhurbaşkanına bağlama girişimine tepki gösteren Ekrem İmamoğlu "Boğaz yönetmeliği gibi düzenlemelerle karşılaştığımızda bunun hesabını topluma verirler. Bu ve bunun gibi vakaları karşılarına dizeriz. Boğaz yönetmeliği boğazlarında kalır, yutkunamazlar" uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2020’de Taksim başta olmak üzere birkaç meydanın düzenlenmesine öncelik vereceklerini söyledi. Taksim Meydanı'nın şu anda betondan ibaret olduğunu belirten İmamoğlu, halkın beğenisine sunulacak bir projeyi hayata geçireceklerini söyledi. İmamoğlu, Boğaziçi yasa taslağında olduğu gibi yetki gaspı girişimlerine de boyun eğmeyeceklerini anlattı.

İBB Başkanı İmamoğlu, dün Birgün gazetesini ziyaret etti. Ziyarette gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan İmamoğlu özetle şunları söyledi:

ERDOĞAN'A 'SÖZÜNÜ TUT' ÇAĞRISI: Boğaz örneğinde olduğu gibi önümüze set koyulmaya çalışılan olaylarda daha fazla ilgili, denetimli, süreç içerisinde bir mekanizma kurmaya hazırız. Bütün ekibimiz hazır. Burada 'ne yapacaksınız ya da ne bekliyorsunuz?' sorularına bugünkü koşullarda bugünden cevap vermenin bir anlamı yok. Çünkü tamamen karşıyız bu düzen sisteme. Biz samimi olduğunu düşündüğümüz bir davetle Cumhurbaşkanlığı’na gittik. Üzerinden 75 gün geçti. Biz devletin en üst makamından samimiyet ve sözün gerçekleşmesini bekliyoruz. Biz bir komisyona davet edilecektik, belediyeleri ilgilendiren her husus orada şeffaf bir şekilde konuşulacaktı. Whatsapp grubu kuruldu diye gazetelere manşet atıldı. Bunun ancak komedyası çekilir. Biz toplumun önüne bu ve bunun gibi vakaları dizeriz. Yutkunamazlar, boğaz yönetmeliği boğazlarında kalır. Şu an söz verilen makam sahibi insanlar bu ülkenin neredeyse kırk milyonunu yönetiyor. Dolayısıyla hesabını da o 40 milyona verirler.

TAKSİM MEYDANI: Taksim'i, halka soracağız. Katılımcı bir yarışmaya da dönmesini istiyoruz bunun. 2020’de Taksim başta olmak üzere birkaç meydanın düzenlenmesine öncelik vermek niyetindeyiz. Tabi bazı kısıtlayan haller var. Orada tamamen bir beton var. Halk bakacak, beğenecek, en iyisini bulmaya çalışacağız. Meydanlar, kendini yalnız hissettiğin yerler olmamalı.

SU FİYATI: Biz ocak, şubat, mart ayında bir kampanya yürüttük. Suyun da indirimli olması konusunda ortaya bir mekanizma sunduk. Tabii biz 18 günlük süreçte ulaşıma indirim yapınca, ardından da o zamanki mevcut ara yönetim kendilerince indirimli bir süreç tanımladılar. Sistematiği yanlış kuruldu. Onu giderme konusunda talepte bulunduk. Niye? Az kullanan, gelir seviyesi düşük insanlara sağladığımız fayda 100 üzerinden 20 ise, çok kullananlara 100 üzerinden 40 daha fazla indirim sağlamışız. İkincisi de, bir zammın kaynağı vardır. Nedenini sorarlar. 2020’nin fiyatlarını açıklarken ister istemez enflasyonu hesap edeceğiz. Bugün İSKİ’nin en büyük maliyeti enerji. Sadece enerjideki zam yüzde 50’lerin üzerinde. Bütün bunları koyduğunuzda, yüzde 40’ları konuşmamız lazım. Fakat biz, her şeye rağmen minimumda tutmaya çalıştık. Mevcut düzenlemede daha çok tüketen daha çok indirim alıyor. Şu anda onu da düzeltiyoruz.

SU SIKINTISI YOK: Önümüzde 2020 için hiçbir sıkıntı yok. İstanbul’un riski eğer iki yıl üst üste kuraklık yaşadığı takdirde başlayacak ve böyle bir risk taşıyor. Burada tabii en büyük teminatı İstanbul’un Melen barajıydı. Hâlihazırda zaten Melen’den bir su İstanbul’a gönderiliyor fakat ne zaman gönderiliyor, barajlar dolu olduğunda. Yani, suyun bol olduğu zaman. Ama baraj olduğunda eğer su sıkıntılıysa oradaki rezervden su gönderilebilecek, projenin esas amacı o. Fakat tercihte bir hata yapılmış. Oranın yığma taş diye tarifleyebileceğimiz başka bir usulle gövde imalatı yapılması gerekirken ilave güçlendirme başlatılmış. Sonuçlanmış. Şu anda bir bütçesi var, bakanlıktan onay bekleniyormuş.

(HABER MERKEZİ)