'Türkiye’de doğan her çocuk Türk’tür' tartışması

TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu üyeleri arasında tartışma yaşandı. “Türkiye’de doğan her çocuk Türk’tür” diyen MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak’a tepki gösteren HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Her çocuk kendi dili, dini ve inancıyla büyür. Çocuklarımız arasına bu ayrımcıları sokmayalım” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu, UNICEF yetkilileri ile Çocuk Hakları Danışma Kurulu ve İl Çocuk Hakları Komite üyelerini konuk etti. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen çocuklar komisyonda faaliyetlerini ve taleplerini aktardı. MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak ve HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş arasında tartışma yaşandı.

'ÇOCUKLARIN ELİ SİLAH DEĞİL, KALEM TUTACAK'

AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, “Geçtiğimiz haftalarda Birleşmiş Milletlerin (BM) bir raporu yayımlandı. Raporda, çatışma bölgelerinde 12 bin çocuğun öldüğü paylaşıldı. Çatışma bölgelerinin ise Suriye, Filistin, Yemen ve Afganistan'da olduğu ifade edildi. Türkiye'nin yakın zamanda başlattığı Barış Pınarı Harekatı bölgede birçok çocuğun, kadının, dezavantajlı grubun terör belasından kurtarılmasına yönelik bir operasyondur. Başta PKK olmak üzere tüm terör örgütlerinin, özellikle ülkemizdeki çocuklarımızın teröre bulaştırılması noktasındaki iradesinin kırılmasına yöneliktir. Barış Pınarı, artık dağa çıkan çocuklarımızın olmayacağı, terörün sonlandırılacağı bir harekattır. Artık çocuklarımız dağda değil okulda olacak, ellerinde silah değil kalem olacak” ifadelerine yer verdi.

'15 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUK ANNE OLAMAZ'

Çocuk Hakları Alt Komisyonunda konuşan UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, 193 ülkede çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, çocuk haklarına saygı duyulmasının sağlanması için çalıştıklarını söyledi. Çocukların dünya üzerinde savaşların ilk kurbanları olduğunun altını çizen Duamelle şöyle konuştu:

"Çocuklarımıza mağdur olmadan önce yardım edebilmemiz lazım. Dünya üzerinde herhangi bir ülkenin en iyi yatırımı çocuklarına, gençlerine yaptığı yatırımdır. Çocuklara yapılan yatırım o ülkenin geleceğine yapılan yatırımdır. Bütün çocukların okuyabilmesi, sayısal becerilere sahip olabilmesi gerekir. Mesleki eğitimi de geliştirmemiz lazım ki çocuklar iyi bir donanıma sahip olabilsinler. İki kız çocuk babasıyım ve kızlarımın eğitimleri devam ediyor. Ben 15 yaşında evlenmemeleri için savaş verdim. Çünkü 15 yaşındaki bir birey hala çocuktur. 15 yaşında bir çocuk evlilik olgunluğuna erişmiş bir çocuk değildi. 15 yaşında bir çocuk anne olamaz. Anne babalar olarak bu bakış açısı üzerinden çalışacağınızdan eminim”

'TÜRKİYE’DE DOĞAN HER ÇOCUK TÜRK’TÜR' TARTIŞMASI

Toplantı değerlendirmesi yapıldığı esnada komisyon üyeleri arasında tartışma yaşandı. “Türkiye’de doğan her çocuk Türk’tür” diyen MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak’a HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş tepki gösterdi. Beştaş, “Her çocuk kendi dili, dini ve inancıyla büyür. Benim çocuğum Türk değil, Kürt. Çocukları bu şekilde ayırmayın. Türkiye’de yaşayan bir Alman, Fransız veya İngiliz’in Türkiye’de doğan çocuğu Türk olmaz doğal olarak. HDP olarak biz kimsenin aidiyeti, kimliği, dili, inancı ayrımsız bir şekilde vatandaşlık hakkını savunan bir partiyiz. Herkese Kürt, Türk, Laz, İngiliz diyemeyiz. Kişi kendisini nasıl tanımlıyorsa bunu söyleme hakkı vardır. Ana dilde eğitim hakkı bu ülkede yasak. İnsanlara 100 yıldır başka bir kimlik sahibisin demek bugüne kadar gelen sorunların kaynağıdır. Çocuklarımız arasına bu ayrımcıları sokmayalım. Bu ırkçı yaklaşımlar ile Türkiye bir adım ileri gidemez. Kardeşliği, eşitliği öğreteceğiz” dedi. Bunun üzerine Sazak, “Türkiye Türk yurdudur, Türk’tür. Biz öğreteceğiz kardeşliği” dedi.

Etiketler kadın Türk çocuk