Murat Yetkin: ABD ve Rusya Mazlum Kobani'yi siyasi muhatap alabilir

Murat Yetkin bugünkü yazısında, ABD ve Rusya'nın SDG Komutanı Mazlum Kobani'yle olan ilişkisine değindi. Yetkin, Kobani'nin iki ülke tarafından da siyasi muhatap olarak görülebileceğini ve Kobani önderliğinde Suriye'de bir Kürt devleti kurulma ihtimali olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, kişisel internet sitesinde yayınladığı yazısında, son günlerde ismi sıkça gündeme gelen Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Lideri Mazlum Kobani'yi mercek altına aldı. ABD ve Rusya'nın Kobani'ye olan ilgisine değinen Yetkin, iki ülkenin de Kobani'yi siyasi bir muhatap olarak görmeyi düşündüğünü belirtti. Yetkin, ABD ve Rusya'nın Kobani altındaki güçlerin PKK’den kopmasını sağlamak istediğini ve terörizmi reddeden siyasi bir muhatap olarak görülebileceğini düşündüklerini aktardı.

Mazlum Kobani

Almanya ve Fransa gibi AB ülkelerinin de Kobani'ye olumlu baktığını kaydeden Yetkin, ABD ve Rusya'nın Suriye'deki Kürt devleti kurma girişimlerinin Kobani öncülüğünde PKK'den koparılmış bir örgütle olabileceğine imkan verdiklerini vurguladı. Yetkin'in yazısından ilgili bölüm şöyle:

"Hem Trump, hem Putin’in ilgisinin altında yatan nedenlerde iki ihtimal öne çıkıyor.

Birincisi, son beş yıldır IŞİD’le mücadelede yer aldıktan sonra işlevini tamamlayan YPG/PKK’nın tepkisini zamana yayıp hafifletmek, o arada da Türk ordusunun ateş gücünden koruyarak kendilerine can borcu duymasını sağlamak.

İkincisi ise Erdoğan’ın ekonomik ve askeri yaptırımlar dâhil her şeyi göze alarak giriştiği harekât sonucu ABD ve Rusya ile ayrı ayrı anlaşarak engellediği Suriye’de Kürt devleti kurma girişimini, başka yollardan, gerçekten ya da görünüşte PKK’dan kopararak sağlamak. Neticede, YPG/PKK’yı Suriye’de büyüten ABD oldu ama 'yeni' Suriye’nin federatif yapısında Kürt özerkliğinin de olabileceğini, yazılı olarak söyleyen tek ülke de Rusya.

Bu toz duman içinde hiçbir şey ilk bakışta göründüğü gibi olmayabilir. Bir yandan da her şey 'keşke sekiz yıl önce Suriye iç savaşına böyle taraf olmasaydık' dedirtiyor, değil mi?"

YAZININ TAMAMI