CHP: Erdoğan, İnönü gibi yanıt vermeliydi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Trump'un mektubunu sineye çektiğini söyleyen CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 1964'te İsmet İnönü'nün ABD Başkanı Johnson'un mektubuna verdiği yanıtı hatırlattı. İnönü "Yeni şartlarda yeni bir dünya düzeni kurulur, Türkiye’de orada yerini alır” demişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Sözcüsü Faik Öztrak, ABD Başkanı Donald Trump'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığı mektubun, 1964'te ABD Başkanı Lyndon B. Johnson'un mektubuna İsmet İnönü'nün verdiği yanıt gibi yanıtlanması gerektiğini söyledi.

Basın toplantısı düzenleyen CHP Sözcüsü Öztrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Başkanı Trump'ın kendisine yazdığı mektubu sineye çektiğini söyleyerek şöyle konuştu: "Trump'ın küstah tehditler savurduğu kağıt parçası Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan AK Parti Genel Başkanı tarafından sineye çekildi. Zamanı geldiğinde cevap verilecekmiş, o zaman ne zaman? Partisinin de sözcüsü Barış Pınarı Harekâtı ile yanıt verildi' diyor. Hangisi doğru söylüyor, bilmiyoruz. Trump sevgisi ne zamandan beri Türkiye Cumhuriyeti’nin itibarının önüne geçti? Bunun cevabını sayın Erdoğan'dan bekliyoruz."

Öztrak, Erdoğan'ın, İsmet İnönü'nün eski ABD başkanlarından Johnson'a verdiği yanıtı kendisine örnek alması gerektiğini dile getirdi.

'MERKEZ BANKASI BAŞKANI ABD'YE GİDEMEDİ'

ABD'nin Halkbank'a yönelik 'kara para aklama', 'dolandırıcılık' ve 'İran ambargosu'nu delme suçundan iddianame hazırlanmasına da değinen Öztrak, Halkbank dosyasında Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın isimlerinin doğrudan geçtiğini belirtti. Öztrak'ın Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın Halkbank dosyasının açıldığını duymasının ardından ABD'deki Uluslararası Para Fonu toplantısına katılmaktan vazgeçtiğini iddia ederek, "Daha doğrusu gidemediler. Böyle bir şey tarihimizde ilk kez yaşanıyor" dedi. Öztrak şöyle devam etti:

'TRUMP VE PUTİN'E DUYDUĞU SEVGİ ÇOK  DERİN'

"Saray teröristlerin vekilleri ile 13 maddelik anlaşma imzaladı. ABD, 'Dur' dedi, durdular. Trump ateşkes olduğunu söyleyip duruyor. Büyük Orta Doğu Projesi Eş Başkanı olarak kendisine ne talimat verilirse onu yapıyor. Saray iktidarı ABD ile Rusya arasında pinpon topuna dönmüş durumda. Devlet aklı Saray iktidarında buhar olup uçtu. İnsanımızın can ve mal güvenliğinin sağlanabileceğine güvenemiyoruz. Bunların bir dediği bir dediğini tutmuyor. Erdoğan'ın Trump ve Putin'e duyduğu sevgi çok derin. Yarın Putin'in yanına gidiyor, bu sefer de herhalde Putin'i özledi. İşler yolunda giderse çok sevdiği Trump ile kasım ayında görüşecektir. Bu bataklığı aşmanın en kestirme yolu Şam ve Ankara arasındaki yoldur."

HDP'Lİ EŞBAŞKANLARA GÖZALTIYA TEPKİ

"Bugün demokrasimiz açısından sıkıntı gördüğümüz bir olay yaşadık. 31 Mart'ta seçilen belediye başkanları görevden alındıktan sonra gözaltına alındı. Suçüstü yapılmadan veya kesinleşmiş mahkeme kararı olmadan seçilmiş belediye başkanlarının apar topar gözaltına alınması demokrasi açısından yanlıştır."

İNÖNÜ'NÜN JOHNSON MEKTUBUNA YANITI

5 Haziran 1964’te ABD Başkanı Lyndon B. Johnson tarafinden dönemin başbakanı İsmet İnönü’ye gönderilen mektup, 13 Ocak 1966’da Hürriyet’te yayımlanmıştı. Johnson mektubunda; Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu anımsatarak, NATO üyesi Yunanistan ile arasında bir gerilimin oluşabileceğini, Kıbrıs’a olası bir müdahale halinde Türk-Yunan çatışması yaşanacağını, bu müdahalede Türkiye’nin ABD silahlarını kullanamayacağını belirtmiştir. Türkiye’nin olası bir girişiminin Sovyetler Birliği’nin de meseleye doğrudan doğruya karışmasına yol açabileceğini, böyle bir durumda NATO’nun Türkiye’yi savunmada çekimser kalabileceğini ifade ediyordu.

İsmet İnönü, Johnson’un mektubuna 13 Haziran 1964’te verdiği yanıtta, "Mektubun gerek yazılış tarzı, gerekse içeriği bakımından hayal kırıcı olduğunu, ittifak münasebetlerine ilişkin konularda önemli görüş ayrılıkları belirttiğini" yazdı. İnönü, 14 Ocak 1964’te Time dergisine verdiği röportajda ise “Müttefikler tutumlarını değiştirmezlerse, Batı ittifakı yıkılabilir… Yeni şartlarda yeni bir dünya düzeni kurulur, Türkiye’de orada yerini alır” demişti. (HABER MERKEZİ)