CHP: Hiçbir krizde görülmemiş işsizliği yaşıyoruz

TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarına ilişkin açıklama yapan CHP Sözcüsü Faik Öztrak “Vatandaş işsizlik ve hayat pahalılığı arasında eziliyor” dedi. Suriye’deki operasyonları da hatırlatan Öztrak, “Ancak bu durum, ülkemizin can yakıcı sorunlarıyla mücadeleyi ikinci plana atmamalı, ülkeyi yönetenler inim inim inleyen vatandaşlarımızın sesine kulak tıkamamalıdır” ifadelerine yer verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz 2019 işsizlik verilerine göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 65 bin kişi artarak 4 milyon 596 bin kişi oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak 2019 Temmuz dönemi işsizlik rakamlarına ilişkin yaptığı “Hiçbir krizde görülmemiş işsizliği yaşıyoruz” başlıklı yazılı açıklamada işsizlik oranının son bir yılda 3.1 puan artarak yüzde 13.9’a ulaştığını belirterek, “Son bir yılda, daha önce iş sahibi olan ancak krizde işini kaybedenlerin sayısı ise 748 bin oldu. Son bir yılda işsizler ordusuna katılan her yüz kişiden 70’i daha önce iş sahibi olup işini kaybeden vatandaşlarımızdan oluşuyor” dedi.

‘GERÇEK İŞSİZ SAYISI RESMİ İŞSİZ SAYISINI İKİYE KATLADI’

Gençlerdeki işsizlik oranının 7.2 puan artarak yüzde 27.1’e ulaştığına dikkat çeken Öztrak açıklamasında, “Böylece genç işsizliği, daha önce hiç görülmemiş seviyelere çıktı. TÜİK’in resmi rakamları bu dönemde de ülkemizdeki işsizliğin gerçek boyutunu yansıtmaktan uzak kaldı. Temmuz döneminde, iş aramaktan umudunu yitirenler ve başka nedenlerle iş aramaktan vazgeçenler, mevsimlik çalışanlar, eksik ve yetersiz istihdam edilenlerle beraber Türkiye’de 'geniş tanımlı işsiz sayısı' 8 milyon 112 bin kişi, 'geniş tanımlı işsizlik oranı' yüzde 22,8 oldu. Türkiye’de gerçek işsiz sayısı TÜİK’in resmi işsiz sayısını neredeyse ikiye katladı” dedi.

‘VATANDAŞ İŞSİZLİK VE HAYAT PAHALILIĞI ARAZINDA EZİLİYOR’

“TÜİK’in işsizlik rakamlarına yaptığı makyajlar krizin yarattığı sıkıntıları saklamaya artık yetmiyor. TÜİK’e göre çalışma çağındaki nüfusun işgücüne katılımı geçen yılın altında seyretmeye devam ediyor” diyen Öztrak’ın işsizlik rakamlarına ilişkin açıklamasının satır başları şu şekilde oldu:

HİZMET SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM İLK KEZ AZALDI: Diğer taraftan istihdamdaki kayıplar 9 aydır sürüyor. İstihdamın alt kırılımlarına bakıldığında ise istihdam kayıplarının tarım sektöründe 18 aydır, sanayi sektöründe 8 aydır, inşaat sektöründe ise 16 aydır devam ettiği anlaşılıyor. Dahası, yine önceki krizlerde yaşanmamış bir durum bu krizde yaşandı. Krize daha dirençli olan hizmet sektöründe istihdam, yıllık olarak, ilk kez azaldı. Son bir yılda, hizmet sektöründe 50 bin yurttaşımız işini kaybederken, aynı dönemde inşaat sektöründe 465 bin, tarımda 130 bin, sanayide 103 bin yurttaşımız işlerinden oldu.

SURİYE SÜRECİ, İŞSİZLİK VE HAYAT PAHALILIĞIYLA MÜCADELEYİ SEKTEYE UĞRATMAMALI: Ekonomimiz, içinde bulunduğu krizden çıkamamaktadır. Vatandaşlarımız işsizlik ve hayat pahalılığı arasında ezilmektedir. Tablo, artık TÜİK’in resmi rakamlarıyla bile gizlenemez seviyeye ulaşmıştır. Ülkemizin Suriye’nin kuzey doğusunda sürdürdüğü askeri operasyonun başarıyla sonuçlanması, askerimizin ayağına taş değmemesi en büyük dileğimizdir. Ancak bu durum, ülkemizin can yakıcı sorunlarıyla mücadeleyi ikinci plana atmamalı, ülkeyi yönetenler inim inim inleyen vatandaşlarımızın sesine kulak tıkamamalıdır.

'ASIL FELAKET GENÇ İŞSİZLİĞİ'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu da işsizlik rakamlarına ilişkin konuştu. Erdoğdu normalde turizm ve inşaat mevsimi olan yaz aylarında işsizlik oranları azalırken bu yıl hem haziran hem de temmuz aylarında arka arkaya yükseldiğini belirterek, “Temmuz ayında işgücüne katılan 317 bin kişi iş bulamadığı gibi üstüne de 748 bin kişi işini kaybetmiş durumda” dedi.

Döviz kurlarında Ağustos 2018’de yaşanan şok yükseliş sonrası ekonominin hızla daraldığına işaret eden Erdoğdu şunları söyledi:

“Bir yandan düşen ekonomik büyüme oranları, diğer yandan yükselen enflasyon ve artan işsizlik bir arada yaşanıyor. Temmuz 2019’daki verileri Temmuz 2018’dekilerle karşılaştırınca kur şokunun hemen öncesi itibariyle bir yıllık durumu daha sağlıklı değerlendirmek mümkün. Bu 12 aylık süreçte, resmi işsiz sayısı 3 milyon 531 bin kişiden, 4 milyon 536 bine yükselmiş durumda. İşsiz sayısı 1 milyon 65 bin artmış ve işsizlik oranı 10,8’den 13,9’a yükselmiş. Diğer bir ifadeyle işgücüne katılan 317 bin kişi iş bulamamış ve üstüne de 748 bin kişi işini kaybetmiş durumda.”

'ASIL FELAKET GENÇ İŞSİZLİĞİ'

Genç işsizliğinin ise yüzde 27'ye fırladığını, buna çalışmayan ve eğitimde olmayan yüzde 29,4’ün de eklenmesi halinde gençlerin yüzde 56,5'inin işsiz olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Erdoğdu şöyle devam etti:

“Gençlerin yarısından fazlası boşta. ‘Her ile 1 üniversite’ kampanyasından sonra açılan üniversitelerden mezun olan binlerce genç işsiz. Ülkede 15 yaş üstü işsiz sayısı 2019 Temmuz ayında geçen yıla göre 1 milyon 65 bin kişi arttı, 4 milyon 596 bin kişi oldu. Cumhuriyet tarihinin en yüksek genç işsizlik oranını yaşıyoruz. Bu korkunç bir tablo. Bu gençler umudunu kesmiş olan, ne eğitim gören, ne de çalışan gençler. Asıl felaket bu. İktidarın konuşulmasını istemediği, dikkatleri başka yerlere çekmek için çabaladığı gerçeklerden birisi bu.”

TÜİK'in işsiz tanımı gereği işsiz sayılmayan, ancak “ne iş olsa yaparım” diyen 2 milyon 354 bin kişi dahil edildiğinde gerçek işsiz sayısının 6 milyon 950 bin kişiye, işsizlik oranının da yüzde 21'e çıktığına dikkat çeken Erdoğdu, “Ekonomide güven sağlanmadan işsizlikte kalıcı düşüş mümkün değil. İstihdam için üretim artışı, üretim artışı için de yatırım gerekli. Yatırımcı ise ancak güven olan yere gider. Örneğin son günlerdeki gelişmeler nedeniyle güveni zayıflayan Volkswagen buraya yapacağı fabrikadan vazgeçtiğini açıkladı. İktidar işsizliği önlemek istiyorsa, bir an evvel ekonomide güveni yeniden tesis etmeli” diye konuştu.

FAİZ İNDİRİMLERİ YETMEDİ

Erdoğdu, resmi işsizlik verileri incelendiğinde son bir yıl içinde, işini kaybeden 748 bin kişiden 130 binin tarımda, 103 binin sanayide, 50 bin kişinin hizmetler sektöründe, 465 bininin ise inşaat sektöründe olduğunu vurgulayarak, “En kritik durum inşaat sektöründe yaşanmakta. İnşaat sektöründeki her 4 çalışandan 1’i 12 ay içinde işsiz kalmış durumda. Konut kredilerindeki faiz indirimleri sektörü canlandırmaya yetmiyor ve görünen o ki yetmeyecek. Hükümet birkaç yandaş müteahhidi kurtarmak için aldığı aspirin tedbirler yerine tüm ekonomiyi kapsayacak tedbirler almazsa bu rakamlar daha da kötüye gidecek” dedi. (DUVAR)