Avrupa Konseyi heyeti kayyım atanan başkanlarla görüştü

Yerlerine kayyım atanan belediye başkanları ve HDP Grup Sözcüleri, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nden bir heyet ile görüştü. Görüşmede kayyım uygulaması ile HDP’ye yönelik baskılar konuşuldu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Heyeti ile yapılan görüşmeye Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi HDP Grup Eş Sözcüleri Halime Bayram ve Mehmet Akdoğan katıldılar. Kongreden ise Türkiye Eş Raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström, Kongre İzleme Komitesi Sekreteryasından Stephanie Poirel, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı Kongre Bağımsız Uzman Grubu Başkanı Angel Mauel Moreno Molina katıldılar.

HDP Yerel Yönetimler Diyarbakır bürosunda yapılan görüşmede, öncelikle kayyım atamaları ve hukuksuz uygulamaların ele alındığı öğrenildi. Kayyım atamalarının bölge halkı nezdindeki karşılığı, seçmen iradesini hiçe saymaları, bu uygulamaların yerel yönetimlere etkileri, vesayetçi anlayışlar üzerine yapılan konuşmalar sonrasında eş başkanlık uygulamaları konuşuldu. Eş başkanlık sisteminin demokrasiyi güçlendiren, siyasetin vazgeçilmez ilkelerinden biri olduğu belirtildi.

'HDP GERİLETİLMEYE ÇALIŞILIYOR'

HDP heyeti görüşmede, HDP’nin devlet tarafından kriminalize edildiği, baskılarla ile sınırlandırılmak istendiği, altı milyon oy alan partinin terörizm ile bağlantısı olmadığını belirtti. “Bu ülkede her şey olabilirsin ama Kürt olamazsın, hele Kürt seçmen ve seçilen hiç olamazsın” denilen görüşmede Kürtlerin sandıklara gitmemesi için bir algı yaratılmaya çalışıldığı, böylece HDP’nin geriletilmeye çalışıldığı ifade edildi.

Yapılan aktarımların yanı sıra eş başkanlara açılan soruşturma tutanakları, eşbaşkanlar tarafından yürütmenin durdurulması yönünde açılan dava dilekçesi ve kayyım uygulamalarına dair yazılan yazılardan oluşan bir dosya takdim edildi. (DUVAR)

Etiketler HDP Avrupa kayyım