Prof. Dr. Kaboğlu: Reform için anayasa değişikliği şart

AK Parti’nin hazırladığı yargı teklifini “teknik düzenleme” olarak nitelendiren CHP “Bizimki reform niteliğinde” dediği ayrı bir kanun teklifi hazırladı. CHP öncülüğünde birçok partinin katıldığı komisyon çalışmasından çıkan kanun teklifi gelecek hafta Meclis’e sunulacak. CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu, ayrıca yargıyla ilgili kısmi bir anayasa değişikliği teklifinin de gündeme gelebileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti’nin Yargı Reformu Strateji Belgesi başlığı altında hazırladığı ilk paket yeni yasama döneminde TBMM’ye sunulacak. 38 maddeden oluşan pakette 15 kanunda değişiklik öngörülüyor. Yargı paketi hakkında MHP başta olmak üzere CHP ve İYİ Parti’yi ziyaret ederek istişarelerde bulunan AK Parti, HDP grubuna da hazırladıkları yargı teklifi taslağını incelemek üzere gönderdi.

CHP, YARGI PAKETİ ÇALIŞMASINI TAMAMLADI

‘Yargı Reformu Strateji Belgesi’ kapsamında hazırlanan ilk paketi ‘reform’ olarak kabul etmeyen CHP kendi yargı paketini hazırladı. Hükümetin hazırladığı yargı paketini ‘teknik düzenleme’ olarak nitelendiren CHP İstanbul Milletvekili ve anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, teklifteki düzenlemelerin ihtiyaçlara cevap verecek kapsamda olmadığını söyledi. CHP olarak HDP, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Türkiye İşçi Partisi başta olmak üzere meslek örgütleri ve derneklerin katılımı ile uzun süredir üzerinde çalıştıkları yargı paketi çalışmasını tamamlandıklarını ifade eden Kaboğlu, birçok kanunda değişiklik içeren yargı paketi teklifini TBMM’nin açıldığı 1 Ekim’in ardından sunacaklarını söyledi.

CHP’NİN YARGI PAKETİ 3 AŞAMALI

Hazırladıkları ‘yargı paketi’ teklifinin demokratik ve katılımcı bir yöntemle 2 aya varan bir çalışma sonunda ortaya çıktığını dile getiren Kaboğlu, teklifin hükümetin yargı paketi ile karşılaştırılamayacağını kaydetti. CHP’nin hazırladığı yargı paketi Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanunu gibi birçok kanunda değişiklik içeriyor. Aşamalı bir çalışma hazırladıklarına dikkat çeken Kaboğlu, “Adil yargılanma hakkının asgari güvencelerini sağlamaya yönelik 3 aşamalı bir çalışma hazırladık. Adil yargılanma hakkı ile bağdaşmayan yasa hükümlerinin kaldırılması, değiştirilmesi ve yenilenmesi üzerine kapsamlı bir çalışma. Bizimki reform niteliğinde” ifadelerine yer verdi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ HAZIRLANABİLİR

CHP’nin diğer partilerin katılımıyla hazırladığı yargı reformu teklifi birçok kanunda değişiklik içeriyor. Ancak hazırlanan geniş kapsamlı teklifte başta Hakim ve Savcılar Kurulu’nun yapısının değiştirilmesi olmak üzere anayasada da yargı ile ilgili kısmi bir değişiklik önerisi yer alıyor. Prof. Dr. Kaboğlu, Meclis Başkanlığına sunulacak kanun teklifinin yanı sıra yargı ile sınırlı olmak üzere ayrıca bir anayasa değişikliği teklifinin de gündeme gelebileceğini söyledi.

HDP: HSK’NIN YAPISI VE İŞLEVİ DEĞİŞMELİ

Diğer yandan HDP de yargı paketinin evrensel ve hukuk kurallarına uygun hazırlanmadığı görüşünde. Taslak yargı paketinin toplumun ihtiyaçlarına cevap verir nitelikte olmadığını dile getiren HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, yargının yitirdiği tarafsızlığını ve bağımsızlığını yeniden kazanabilmesi için ciddi bir yargı reformu gereksinimi olduğunun altını çizdi. Oluç, Hakimler Savcılar Kurulu’nun yapısının ve işleyişinin de değişmesi gerektiğine dikkat çekti.

DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİMİZİ PAYLAŞACAĞIZ

Parti olarak kendilerinin de bir yargı reformu strateji metni hazırladıklarını hatırlatan Oluç, 27 kalem ve birçok maddeden oluşan ‘yol temizliği’ adını verdikleri çalışmayı Adalet Bakanlığı başta olmak üzere, daha sonra siyasi partilere ve son olarak da görüştükleri sivil toplum kuruluşlarına verdiklerini kaydetti. Önümüzdeki hafta Adalet Komisyonu’nda, ardından da Genel Kurul’da yapılacak tartışmalarda bu çerçeve üzerinden dahil olacaklarını belirten Oluç, “Üç temel anlayış üzerinde yükseliyor bu strateji metnimiz. Madde madde değişiklik önerilerimizi hem muhalefet hem de iktidarla paylaşacağız, tartışacağız” dedi.

Saruhan Oluç

İYİ PARTİ’DEN HSK ÇIKIŞI

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ise, yaptığı açıklamada yargı alanında düzenlemeler içeren teklifte Hakim ve Savcılar Kurulu ile ilgili değişikliğin yetersizliğine dikkat çekti. Türkkan, “HSK Kanunu'nda yapılacak değişiklik ile mülakat heyeti 5 üyeden 7 üyeye çıkartılmıştır. Daha geniş bir temsiliyet hedeflendiği ifade edilse de asıl sorun Hakimler ve Savcılar Kurulunun yapısındadır. Adalet reformu dedikleri reformun tamamını değiştirseler, HSK'nin yapısında değişikliğe gidilmediği sürece Türkiye'de yargının bağımsız olduğuna dair bir ifadede bulunmak mümkün değildir." dedi. Türkkan, İYİ Parti’nin yargıda yapılacak değişiklikler ile ilgili yaptığı çalışmanın henüz tamamlanmadığını ifade etti.

Lütfü Türkkan