Temelli: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi zaten bir kriz

HDK, ekonomik krizle ilgili bir kampanya başlattı. Tanıtım toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Türkiye açısından talihsizlik şu ki, dünya kapitalizminin yanı sıra Erdoğan-AKP krizini bir arada yaşıyoruz. Dolayısıyla böyle bir ikili kriz söz konusudur. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi zaten başlı başına bir krizdir, krizin nedenidir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Türkiye ekonomisinin beş yılda yüzde 30 gerilediğini ve bunun müsebbibinin mevcut iktidar olduğunu söyledi. Temelli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni başlı başına bir kriz olarak tarif etti.

HDK Türkiye'de yaşanan ekonomik krize karşı “Halklarımızı krize karşı birlikte mücadeleye dayanışmaya çağırıyoruz” şiarıyla Taksim’de bulunan Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya HDK Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Sedat Şenoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, HDK bileşenleri ile çok sayıda kişi katıldı.

'YOKSULLUKTA KÜRT İLLERİ BAŞTA'

Türkiye ekonominin son beş yılda yüzde 30 gerilediğini belirten HDP Eş Genel Başkanı Temelli, kişi başına düşen gelirin 12 bin dolardan 8 bin dolara gerilediğini söyledi. Bu krizin müsebbibinin iktidar olduğunu belirten Temelli, krize karşı birlikte hareket etme çağrısı yaptı. Temelli, "Bu ülkeye, yoksulluk haritasına baktığınızda neden Kürt illeri başta geliyor bunu görüyorsunuz. Sadece kişisel gelirlerde yoksulluk yok. Eğitime baktığınızda da bunu görüyorsunuz. Sağlığa baktığınızda da bunu görüyorsunuz. Sosyal güvenliğe baktığınızda da bunu görüyorsunuz. 8 milyon insan Türkiye’de yeşil kart dediğimiz aslında bütün ülke olarak utanacağımız bir sınırın altında yaşıyor" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli HDK’nin başlatmış olduğu kampanyanın büyük öneme sahip olduğunu dile getirdi. Bütün dünyada kapitalist sistemin büyük bir kriz içerisinde olduğunu vurgulayan Temelli şunları söyledi: “Son 40 yıldır belki de daha uzun süredir yapışkan bir krizi yaşıyoruz. Ve giderek de kapitalizmin krizi derinleşiyor. Ama Türkiye açısından talihsizlik şu ki, dünya kapitalizminin yanı sıra Erdoğan-AKP krizini bir arada yaşıyoruz. Dolayısıyla böyle bir ikili kriz söz konusudur. Bunu söylerken de dünyadaki göstergelere baktığınızda aslında bu söylemimizin ne kadar haklı ve doğru olduğunu görmeniz mümkün. Dünya ekonomisi içinde belki de en fazla kırılgan ekonomi Türkiye ekonomisi. Bugünkü iktidar, neoliberal akılla fazlasıyla buluşmuş, kendi toplumunu, halklarını yok sayan kendi iktidarı için her şeyi mubah gören bir iktidar anlayışıdır. Erdoğan iktidarı böyle bir iktidardır. Bu rejim böyle bir rejimdir. Bugün cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olarak karşımıza çıkan bu sistem aslında tam da ekonomideki krizde ya da diğer alanlarda karşılığını bulan bir sistemdir. Yani Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi zaten başlı başına bir krizdir, krizin nedenidir. Dolayısıyla kapitalizmin krizi yükseldikçe Türkiye halkları çok daha fazla bu iktidarın elinde mağdur olacaktır.”

‘HEDEF KAPİTALİZME ALTERNATİF EKONOMİK SİSTEM'

HDK Yürütme Kurulu adına ortak basın metnini okuyan Ahmet Kavuk, Türkiye'nin ağır bir ekonomik kriz yaşadığını söyledi. HDK olarak krize karşı başlattıkları kampanyanın startını bugün yaptıkları toplantıyla verdiklerini sözlerine ekleyen Kavuk, "Hareket noktası ekonomik kriz olan kampanyamızda emek, doğa, kadınlar açısından krizin toplumsal hayata, kültür, sağlık, eğitim alanlarına yansıyan tüm boyutları ele alınacak” dedi. Kavuk, “Uzun vadede hedeflediğimiz, kapitalizme alternatif ekonomik sistemin inşası ile halkların, inançların, kültürlerin demokratik, eşit ve özgür ilişkiler içinde bir arada yaşayacağı bir siyasal yapının oluşması ve halklarımızın kurtuluşunun böylesi bir sistemde olabileceğine dair umudun büyütülmesi ise meclislerin özgün örgütlenmelerinden geçecektir” diye konuştu.

KAMPANYA TAKVİMİ

HDP'li Kavuk yapacakları kampanyanın takvimini ise şu şekilde açıkladı:

  • 15 Ekim 2019’a dek illerde paneller, seminerler, halk toplantıları küçük atölyeler, bildiri dağıtma ve benzer etkinlikler düzenlenecek. Mahallelerde, sokakta, işliklerde krizden kaynaklı yaşanan sorunlar dile getirilerek sorunu yaşayanların dâhil olduğu örgütlenmeler yaratılmasını.
  • 15 Ekim 2019 - 31 Ekim 2019 arasında, örgütlü olduğumuz her ilde emek demokrasi güçleri ve çeşitli toplumsal kesimlerin katılımıyla şehir meydanlarında kitlesel basın açıklamaları yapılmasını.
  •  Kasım ayı içerisinde sokaklarda, mahallerde, fabrikalarda vb yapılan çalışmalar ile sağlanan örgütlülüğünün daha etkin olması ve görünür kılınması için tüm yerellerde var olan tüm örgütlü yapılar ve toplumsal kesimlerin kriz eksenli mitinglerde bir araya gelmesini,
  •  Eylül - Kasım ayları arasında yürütülecek çalışmalar ile yeterli bir olgunluk oluşması halinde, Aralık ayında geniş toplumsal kesimleri de içine katacak tarzda Ankara veya İstanbul merkezli ‘halk için bütçe’ temalı miting örgütlenmesini planlıyoruz.”  Yani sosyal güvenlik hizmetine ulaşması mümkün değil. Gıda yoksulları var. Çocuklarımız iyi beslenemiyor. Evet, bu hepimizin tüm ülkenin aslında utanç hanesine yazılacak rakamlar, göstergeler. Bunun müsebbibi tabi ki iktidar” diye konuştu. (Kaynak: MA)
Etiketler HDP kriz hdk temelli