Duvar Arkası: AK Parti'de Ahmet Türk tartışması

AK Parti MYK toplantısında Arınç'ın Ahmet Türk sözleri gündeme gelince Erdoğan ne dedi? Yeni kurulacak partilerde öncelik güvenlik... MHP’nin ittifakın devamından kazancı... Babacan ve Davutoğlu partileri kadın kolları kuracak mı? Gezi sonrası 'içe kapanan' AK Parti, Barolar Birliği ile dışa açıldı! Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

ERDOĞAN’DAN KAYYIM TEPKİSİ: İLKİNE DE KARŞI ÇIKMIŞLARDI

Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç’ın görevden uzaklaştırılıp yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk için söylediği, “Ahmet Türk’ü tanıyorum ve saygı duyuyorum. Ahmet Türk’ün terörle alakası yoktur. Barış olsun isteyen biridir” sözlerinin son AK Parti MYK toplantısında da gündeme geldiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre toplantıya başkanlık eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kayyım atamalarıyla ilgili net bir tutum ortaya koydu. Erdoğan’ın “Kayyımı eleştirenler büyük yanlış yapıyor. Bu açıklamalar bizi üzüyor. Daha önce de “ben kayyımla ilgili adım atın” dediğimde benzer şeyler söylediler. Yaptığımız iş doğrudur” dediği öğrenildi.

ANKARA SİYASETİNDE WHATSAPP DÖNEMİ

Başkent Ankara’da siyaset yeni parti girişimleri ile hareketlendi. Eski başbakan Davutoğlu öncülüğünde kurulacak partinin kasım ayında, eski bakan Ali Babacan öncülüğünde kurulacak partinin aralık ayında tabelasını asması bekleniyor. Her iki partinin mutfağında da hummalı bir çalışma var. Yeni parti kurma hazırlığı yapanlar başta iktidar partisi olmak üzere farklı siyasi partilerden kişilerle, iş dünyasından akademiye farklı kesimlerle görüşme halinde. Ancak bu görüşmeler yapılırken güvenliğe de önem veriliyor. Görüşmelerin daha çok yüz yüze yapılması tercih edilirken telefon görüşmelerinde ise izlenme ve dinlenmeye karşı güçlü şifrelemelerle korunduğu düşünülen WhatsApp’ın tercih edilmesi dikkat çekiyor. Görünen o ki bir dönem FETÖ ile ilişkilendirilen yasadışı dinlemeler Ankara’da hâlâ endişe konusu.

YENİ İTTİFAK OLASILIKLARI: MHP NE KAZANACAK?

Seçimler bittikten sonra ittifakların geleceği tartışma konusu oldu. Sık sık AK Parti ile MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın bozulup bozulmayacağı, CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın bir geleceği olup olmadığı tartışılıyor. Yeni kurulacak partilerin mevcut ittifakları nasıl etkileyeceği merkez sağda üçüncü bir ittifak olasılığı da Ankara’da konuşulan senaryolar arasında. En son Cumhur İttifakı ile ilgili AK Parti’den bir kez daha 'birlikte yola devam' açıklaması geldi. Ancak bu ittifakın yeni kurulan partiler nedeniyle yeterli olmayabileceği o nedenle İYİ Parti ile yakınlaşma olabileceği konuşuluyor. MHP cephesinden bakılırsa İYİ Parti kurumsal olarak Cumhur İttifakı’na katılamaz. MHP ile İYİ Parti’nin aynı yapı içinde bulunamayacağı ifade ediliyor. MHP, İYİ Parti’yi yeni kurulacak siyasi partilerle üçüncü bir ittifak hazırlığında görüyor. Peki AK Parti ile MHP ittifakının geleceği ne olur? MHP, “AK Parti bizim politikaları devam ettirdiği sürece ittifak devam eder” diyor. Yürütmeye ortak olmayan, Bakanlık istemeyen MHP’nin ittifakın devamından kazancının ne olacağı sorusuna ise “Milli iradeyi milliyetçi irade haline getiriyoruz” yanıtı veriliyor.

YENİ PARTİLERDE 'KADIN KOLLARI' KURULACAK MI?

Yeni parti hazırlıklarını sürdüren eski başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski bakan Ali Babacan tüzük ve program çalışmalarına başladı. Kuruluşunda yer aldıkları AK Parti’yi sert bir dille eleştirerek ayrılan iki oluşumun, yaptıkları eleştiriler dikkate alınınca nasıl bir parti yapılanması oluşturacakları merak konusu. Henüz çalışmalar bitmedi ama kulislerde iki oluşumun da parti içi demokrasi için kurullara önem vereceği konuşuluyor. Edinilen bilgiye göre Babacan oluşumunda kadın kolları kurulup kurulmaması da tartışma konusu. Yeni oluşum içinde yer alan bazı isimler ayrı bir kadın kolları yapılanmasına gerek olmadığını, bunun kadın sorunlarıyla ilgilenen bir genel başkan yardımcılığı üzerinden yürütülebileceğini savunuyor. Davutoğlu oluşumunda ise böyle bir tartışma yok, kadın ve gençlik kolları kurulmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İYİ Parti de kurulurken özellikle Kadın Kolları Başkanlığı oluşturmamış, ancak illerden gelen talep üzerine tüzüğünü değiştirerek kararından vazgeçmişti.

GEZİ SONRASI İÇİNE KAPANAN AK PARTİ TBB İLE AÇILDI!

İstanbul ve Ankara’nın aralarında bulunduğu çok sayıda büyükşehir belediyesini kaybederek bugüne kadarki en büyük seçim yenilgisini alan AK Parti’de, “yeniden reformcu kimliğimize dönülür, toplumu kucaklayan işler yapılırsa eski gücümüze kavuşabiliriz” deniliyor. Bu yorumu yapanlar özellikle yargı alanında atılacak adımlara büyük önem veriyor. AK Partili bir yönetici Adalet Bakanlığı’nın bu konudaki çalışmasını çok olumlu bulurken hazırlığın da paydaşların görüşlerinin de alınarak yapılmasının ayrıca önemli olduğunu söylüyor. Özellikle Gezi eylemlerinden sonra AK Parti’nin çeşitli güvenlik kaygılarıyla içe döndüğüne dikkat çeken siyasetçi, “Gezi sürecinden önce farklı paydaşlar önemli katkılar sunabiliyordu. Sonra çeşitli kaygılarla içe dönüldü. Ama bu pakette Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere farklı kesimlerle konuşulması çok kıymetli bir iş” dedi.