Demokrasi Nöbeti 30’uncu gününde

Mardin, Van ve Diyarbakır büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasının ardından başlayan, “Demokrasi Nöbeti” eylemi birinci ayına girdi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanmasının ardından Başlayan Demokrasi Eylemi, belediye binasının karşısındaki Kise Caddesi’nde devam ediyor. Polis ablukasında birinci ayına giren eyleme yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın yanı sıra HDP milletvekilleri, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit de katıldı.

KULP BELEDİYESİ'NE KAYYIM ATANDI

Eylemde konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, belediyelere kayyım atanmasını eleştirerek, “Kayyım gidene kadar direnişimiz sürecek. Kayyım karşısında HDP’ye büyük bir sahiplenme oldu. Kayyım zihniyetini halkımız ve demokrasi çevreleri kabul etmediler” dedi.

HDP İl Binası’nın önünde oturma eylemi yapan ailelere değinen Ceylan, “Biz anneleri anlıyoruz. Onlara karşı diyeceğimiz şey, ‘Yapabileceğimiz bir şey varsa birlikte yapalım’dır. Ama biz, anneler üzerinden yürütülen kirli politikalara karşı çıkacağız, izin vermeyeceğiz. Annelerin mücadelesinin kirletilmesine izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Kulp Belediyesi’ne de kayyım atandığını söyleyen Ceylan, “Pasur (Kulp) olayı üzerinden HDP’yi karalamaya çalışıyorlar. Kirli kayyım politikasıyla HDP’yi kriminalize etmek istiyorlar. Pasur olayı araştırılmalı, halk ile paylaşılmalı. Biz Kulp’ta yaşanan olayı kınıyoruz. Ama Kulp Belediyesi’ne kayyım atanmasını kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KAYYIMLARIN HEDEFİNDE KÜRTÇE VARDI’

Amed Kürt Yazarları adına konuşan yazar Sami Tan, “İrademizi gasp edenleri geri gönderene kadar direneceğiz. Bu saldırılar Kürt diline, edebiyatına, Kürt kimliğine saldırıdır. Kayyımlar döneminde Kürtçe çalışmaları engellendi, Kürtçe tabelalar indirildi. Dernekler kapatıldı. Biz buna Kürtçe’de ısrar ederek karşılık vereceğiz, mücadelemizi böyle sürdüreceğiz” dedi.

“Kulp yaşanan kayyım atanmasını kınıyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Başkanı Sinan Çiftyürek, “Bu karanlık günler geçecek. Aydınlık günler direniş ve mücadeleyle gelir. Kayyım atanması bir partinin meselesi değil, sadece HDP’nin meselesi değil, halkın iradesi meselesidir. Çağrımızdır, hep birlikte kayyım politikalarına direnelim. Tüm partilerimize çağrımızdır, hep birlikte mücadele edelim” çağrısında bulundu.

‘BURADAYIZ, YİNE DİRENİŞTEYİZ

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit ise, "Her şeyini kaybetmiş, halklara söyleyecek sözü kalmamış AKP-MHP faşizmi direnen bu iradeyle gidecektir” dedi. Koçyiğit, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“90’larda da katlettiniz, köylerimizi boşaltınız, yetmedi milletvekillerimizi cezaevlerine gönderdiniz. Ama yine buradayız, yine direnişteyiz. Siz bizi hafife alıyorsunuz. Demokrasi ve barış mücadelesi yürütenleri hafife alıyorsunuz. Askere, polise dayanan bu faşizminiz yenilecek, yeneceğiz. Belediyelere kayyım atayabilirsiniz ama halkın iradesine el koyamaz, mücadelesini bitiremezsiniz. Biz 31 Mart’ta AKP’ye kaybettirdiğimiz için bizden intikam almaya çalışıyorlar. İşte meydan, ezdirmeyeceğiz.” Konuşmaların ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı. (DUVAR)