Murat Yetkin: Erdoğan çıkış arıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Astana Zirvesi'nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile, BM Genel Kurulu'nda ise ABD Başkanı Donald Trump ile görüşecek. Erdoğan iki lider ile yapacağı görüşmelerde Suriye ve S400 krizini aşmayı deneyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin'e göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki günlerde yapılacak Astana Zirvesi'nde  ve BM Genel Kurulu'nda ABD ve Rusya liderleri ile yapacağı toplantıya hazırlanıyor. Suriye ve S-400 krizi nedeniyle gerilen ilişkileri düzeltmeye çalışan Erdoğan çıkış yolu arıyor.

Bir Rus Su-35 savaş uçağının dünyaya sergilenmek üzere İstanbul’a iniş yaptığı 14 Eylül günü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Reuters haber ajansına Türkiye’nin Rus S-400 füzesinin yanı sıra Amerikan Patriot füzeleri de alabileceğini söyledi. Böylece aynı gün içinde ve kritik gelişmeler arefesinde hem Rusya, hem ABD’ye, hem mavi boncuk, hem nispet verme içeren işaretler göndermiş oldu.

...

Astana Zirvesi, Türkiye’nin İdlib’te Rusya ile ciddi sorun yaşadığı bir dönemde yapılıyor. Ankara, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un toplantı öncesinde yaptığı “Suriye’de savaş bitti sadece Fırat’ın Doğusu ve İdlib’te gerginlik var” açıklamasından rahatsız oldu. Bu açıklama, adeta Suriye’de sadece Türkiye için sorun olan gerilim kaldı demek şeklinde yorumlanıyor. Bir başka deyişle, Türkiye’nin, PKK ile sorunu aradan çıksa Rusya, Suriye’de savaşın bittiğini ilan edecek neredeyse.

İran’ın durumu ayrı. Ankara, İran Devrim Muhafızları ve Şii militan grupların Esad rejimine verdiği destekten rahatsız, ama yapabileceği fazla bir şey yok; hatta Astana ortağı.

...

Sanki ABD’den Rusya’ya, İran’a dek bütün muhataplar, Türkiye kendisi açısından varoluşsal sorun saydığı PKK’yı dert etmese, Suriye meselesinin çözüleceğini ima eder oldular.

...

Adeta Rusya, Fırat’ın Doğusunda PKK’nın Suriye kolu PYD üzerinden kurulan ABD kontrolünü, Cenevre’de, belki Kürt federasyonu dahil bir pazarlık unsuru olacağını kabul etmiş gibi.

...

Erdoğan’ın Putin ile Suriye konusunda ters düşülen bir sırada Trump’la Patriot alımını yeniden gündeme taşıması bu nedenle boşuna değil.

Buradaki ayrıntı Erdoğan’ın Reuters’a Trump’a bu konuyu New York’ta konuşabileceklerini söylemesi. Erdoğan’ın 21-25 Eylül’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu temasları için New York’ta olması bekleniyor; bu çerçevede Trump ile yapacağı görüşmeden söz ediyor Cumhurbaşkanı.

O görüşmenin resmî bir mekanda olma ihtimali zor; Trump’la New York’ta görüşmek için yüz küsur başvuru olduğu bildiriliyor. O nedenle özel bir davet planlanıyor.

...

S-400 için 2,5 milyar dolar verildi. Patriotlar için ne kadar verileceği belli değil ama bunun üzerinde olacağı kestirilebilir. Hem de ekonominin üçüncü çeyrektir küçülmekte olduğu, döviz ve faizin Erdoğan ve Albayrak’ın siyasi müdahaleleriyle düşük tutulmaya çalışıldığı, hayat pahalılığının resmî enflasyon rakamının üstünde hissedildiği bir dönemde dış politikadaki sıkışmışlığı aşmaya yetecek mi silah alımına giderek daha çok bütçe harcanması?

...

Erdoğan hem Trump’a, hem Putin’e karşı el yükseltiyor. Üstelik Trump ve Putin’in artık İran’ı da bir dengeye getirip Suriye işini Cenevre’de bitirmeye hazırlandığı bir sırada.

Yükseltilmiş elin kazancı da büyük olur, kaybı da; umalım kaybeden Türkiye ve Türk halkı olmasın.

Yazının tümünü okumak için tıklayınız