Duvar Arkası... Babacan ve Davutoğlu partilerinde 'deşifre' koruması

Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun kuracağı partiler için TBMM senaryoları: Vekil transferinde neden mesafeliler? CHP kulisine göre Erdoğan'ın Beştepe'deki başkanlar toplantısında verdiği asıl mesaj MHP'ye... CHP'li Çankaya Belediyesi'nden 'Tatil yapmadık' afişi... Düzeltme kararnamelerinin sayısı normal Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin sayısını geçti... Hepsi Duvar Arkası'nda.

Google Haberlere Abone ol

YENİ PARTİLERİN GRUP STRATEJİSİ: DEŞİFRE OLSUNLAR İSTEMİYORUZ

Önce eski bakan Ali Babacan, ardından eski başbakan Ahmet Davutoğlu yeni parti kuracaklarını kamuoyuna ilan ettiler. 2019 yılı bitmeden siyasi hayata resmen katılması beklenen partilerin kadrolarında kimlerin olduğunu ya da hangi isimle yola çıkacaklarını henüz bilmiyoruz. Yeni partilerle ilgili merak edilen konulardan biri de mevcut AK Parti grubunda nasıl karşılık bulacakları, milletvekili transferi yapıp yapmayacakları. Babacan ekibi de Davutoğlu ekibi de AK Parti içinde bazı milletvekilleri ile görüştüklerini saklamıyor. Hatta, “10-15 milletvekili istifaya hazır” diyenler var. Ancak yeni oluşumlar transfere bu aşamada pek de sıcak bakmıyor.

Yeni parti çalışmalarında yer alan bir siyasetçi, “Deşifre olup yıpratılmalarını istemiyoruz” derken olası bir erken seçime işaret ediyor. İYİ Parti’nin kuruluş sürecinde yaşanmıştı. Erken seçim kararı İYİ Parti’nin seçime katılımını zora sokunca CHP’den milletvekilleri İYİ Parti’ye geçti. Böylece 20 milletvekili ile Meclis’te grup kuran İYİ Parti seçime girme koşulunu yerine getirdi. AK Parti’de temasta olunan milletvekillerinin de benzer bir durum yaşandığında istifa ederek yeni partinin seçime girmesini sağlayacağı konuşuluyor. Hatta kulislerde İYİ Parti örneğinde olduğu gibi CHP’nin zora girecek partilere benzer bir desteği verebileceği esprileri yapılıyor.

Bu arada yeni partiler konuşulmaya başlandığı zaman AK Parti kulislerinde Meclis’te grup kurmanın zorlaştırılacağı, grup için gerekli 20 milletvekili sayısının yukarı çekilmesi için değişiklik yapılabileceği iddiaları gündeme gelmişti. Ancak böyle bir düzenleme, “AK Parti’den grup kuracak kadar milletvekili ayrılabilir” yorumu çıkacağı için bundan vazgeçildiği ifade ediliyor.

BİR SİYASİ MESAJ VARSA BU CHP’YE DEĞİL MHP’YE

Aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanlarının Cumhurbaşkanlığında katıldığı toplantı çok konuşuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti kulislerde, “Yeni bir uzlaşma arayışı mı” sorularına yol açtı. “Buradan parti siyasetini olumlu ya da olumsuz etkileyecek bir şey çıkmaz” yorumunun yapıldığı CHP’de “Uzlaşma arayışı belediye başkanları ile olmaz” denildi. Toplantıyı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “nadir” olarak kullandığı “kamu görevlisi olan Cumhurbaşkanı” olarak yaptığına dikkat çeken CHP’ye göre buradan siyasi bir mesaj alınacaksa bu mesaj CHP’ye değil MHP’ye dönük bir mesaj olabilir. CHP’li bir yönetici, “Hamle bize yönelik değil. Bence MHP’ye yönelik. CHP’li belediye başkanları yeni keşfedilmedi. Onlar görevlerinin başındalar. Cumhurbaşkanı belediye başkanlarımızın hizmetini engelleme noktasından bugün onlarla toplantı noktasına geldiyse, konu da belediye ve hizmetlerse buna neden itiraz edelim. Vatandaş bundan olumlu etkilenecek. Ama iş bundan siyasi sonuç çıkarmaksa buradan CHP’lilerin çıkaracağı bir siyasi sonuç yok. Ancak MHP’lilerin çıkaracağı bir siyasi sonuç olabilir. İktidar iyice sıkıştı” dedi.

İMAMOĞLU’NA TATİL ELEŞTİRİSİ, CHP’Lİ BELEDİYENİN SLOGANI 

Geçtiğimiz ağustos ayında İstanbul’daki yağış nedeniyle su baskınları yaşanmış, bu sırada Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tatilde olması eleştiri konusu olmuştu. Tartışmalara katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İmamoğlu'na yönelik, "Ben başbakanlığımda da cumhurbaşkanlığımda da böyle tatil yapmadım" dedi. Bu sözler hafızalarda tazeliğini korurken Çankaya Belediyesi’nin yaz aylarında yapılan kültürel etkinliklere ilişkin reklam afişi kafa karıştırdı. “Biz Tatil Yapmadık” sloganıyla hazırlanan afişlerde, “Yaz boyunca 100 bin Çankayalıyı açık hava sineması ve yaz konseriyle buluşturduk” ifadeleri yer aldı.

DEĞİŞİKLİK KARARNAMESİ, KARARNAME SAYISINI GEÇTİ!

24 Haziran 2018 seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin etmesiyle yürürlüğe giren yeni sistem, Cumhurbaşkanına kararname ile yasal düzenleme yapma yetkisi veriyor. “Meclis’in yasama yetkisine ortak olma” olarak değerlendirilen bu yetki kapsamında geçen 13 ayda Cumhurbaşkanı toplam 46 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CBK) yayımladı. İlk kararnameler yeni sistemin kurumlarını düzenleyen tek başına kararnamelerdi. Ancak daha sonra mevcut kararnamelerde kimi eksiklikler, yanlışlıklar veya yeni planlamalar söz konusu oldu. Böyle olunca bunların değişmesi için “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapmak Üzere Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” adı altında kararnameler yayımlanmaya başlandı. Bir önceki kararname bir başka kararname ile değiştirildi. O kadar çok değişiklik kararnamesi çıktı ki 15 Eylül 2019 tarihi itibariyle normal kararname sayısı 22 iken, değişiklik kararnamesi sayısı 24’e çıktı. Böylece “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” sayısı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi sayısını geçmiş oldu.