Kılıçdaroğlu'na linç belgesel ve kitap oldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'nın Çubuk ilçesine bağlı Akkuzulu Köyü'nde saldırıya uğraması kurulan komisyon tarafından raporlaştırıldı. Raporun kitap haline getirilerek belgeselinin de çekildiğini belirten CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "Öldürmeye tam teşebbüs, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu işlenmiştir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Çubuk'ta uğradığı linç girişimiyle ilgili raporu açıkladı. Raporu belgesel ve kitap olarak da hazırladıklarını belirten Özkoç, "21 Nisan Çubuk Linç Girişimi Raporu'ndaki somut delil ve tespitler ile belgeseldeki açık görüntüler, genel başkanımıza yönelik planlı bir linç girişiminin gerçekleştirildiğini ortaya koymaktadır. Açık linç girişimi, raporumuzda belgeler ve somut dayanaklarla, belgeselde de tartışmaya yer bırakmayacak görüntülerle ortaya konulmuştur" dedi.

Özkoç, partisine mensup milletvekilleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında kendisinin başkanlık ettiği Linç Girişimini Araştırma Komisyonu olarak, olay yerindeki bütün görüntü kayıtlarını, fotoğraflar ve tanık ifadelerini incelediklerini söyledi. Özkoç, “Rapor çalışmamıza paralel olarak da genel başkanımızın tören alanına girdiği andan, evden çıkarıldığı dakikaya kadar her adımını kesit analizleriyle ortaya koyan bir belgesel hazırladık. Rapordaki somut delil ve tespitler ile belgeseldeki açık görüntüler, genel başkanımıza yönelik planlı bir linç girişiminin gerçekleştirildiğini ortaya koymaktadır” dedi.

'TAŞIMA YAPILDI'

Özkoç, 10 binden fazla insanın katıldığı cenaze töreni için Ankara’nın çeşitli merkezlerinden taşıma yapıldığını söyledi. "Kılıçdaroğlu dahil, Milli Savunma Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları, emniyet genel müdürü ve çok sayıda milletvekilinin katılacağı bilinen bir cenaze töreni için, yönergelerde bulunması gereken güvenlik koridorları oluşturulmamış, güzergah ve yol trafiğe açık tutulmamıştır" diyen Özkoç, "Genel başkanımızın cenaze törenine katılmasıyla birlikte başlayan provokasyona, imamın defalarca cemaate çağrı yapmasını gerektirecek açık tabloya rağmen müdahale edilmemiş, cenaze namazı bile zorlukla kılınabilmiştir. Cenaze namazının ardından da devlet töreni yönetmelik ve yönergelerine göre, şehidinin naaşının konulduğu top arabasını takip etmesi ve son kez selamlaması gereken protokol, tam ters istikamette güvenlik şeridi içinde tören alanını terk etmiştir" ifadelerini kullandı.

'KONTROLSÜZ KALABALIĞIN İÇİNE SÜRÜKLENMİŞTİR'

Kılıçdaroğlu'nun koruma ekibine çizilen güzergahı takip ettiğini dile getiren Özkoç, "Açık bir şekilde kontrolsüz kalabalığın içine sürüklenmiştir. Genel başkanımızın yönlendirildiği güzergahta ve top arabasının arkasında hiçbir güvenlik koridoru yer almamıştır. Kalabalığın içine itildikten sonra aynı yüzler, belli bir organizasyon içinde; kortejin önünde kolkola girerek basınç yaratmak, işaretle birbirlerine genel başkanın yerini göstermek, duvar üzerinde birbirlerini yönlendirmek yoluyla linci gerçekleştirmeye çalışmışlardır. Taş ve sopalar da görüntülerde açıktır. Genel başkanımız ve beraberindekilerin sığındıkları eve; savcılık kayıtlarına göre bölgede bulunan 700’den fazla güvenlik görevlisinin, 1,5 saat müdahalede bulunmaması, evin etrafında güvenlik çemberinin dahi oluşturulamaması, hiçbir şekilde açıklanabilir bir tablo değildir" dedi.

'ÖLDÜRMEYE TAM TEŞEBBÜS SUÇU'

Özkoç, "21 Nisan 2019 günü Çubuk’un Akkuzulu Köyü’nde öldürmeye tam teşebbüs (TCK 82/g) suçu, halkı kin ve düşmanlığa tahrik (TCK 216/1) suçu işlenmiştir" diyerek, "Bu açık tabloya rağmen bugün genel başkanımıza yönelik linç girişimiyle ilgili yargılama sürecinde, tutuklu tek bir sanık yoktur. Yumruk atan Osman Sarıgün dahil. Biz, Çubuk Cumhuriyet Başsavcısı'na tüm şüphelilerin tutuklanması talebiyle başvuruda bulunduk. Sonuç alamadık. Hakimler Savcılar Kurulu’na şikayette bulunduk. Sonuç yok. Ve bizce en önemlisi, sorunun, toplumsal gerilimin zeminini yaratan söylemleri nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu için suç duyurusunda bulunduk. Başsavcılık 'soruşturma yetkisinin TBMM’de olduğu gerekçesiyle soruşturma ve kovuşturmaya yetkim yok' dedi. 6 ay geçti ortada iddianame yok, bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

25 BİN KİTAP BASTIRILDI

Özkoç, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. “Raporu kimlere göndereceksiniz?” sorusuna Özkoç, “Bu kitaptan şu anda 25 bin tane Türkçe olarak bastırıldı. Çeviri yapılıyor. Daha sonra İngilizce ve Fransızca’ya çevriliyor şu anda. Bütün belgesel çekimleri tamamlandı. Hem yurt içinde bütün sivil toplum örgütlerine, bu konuda bilgilenmek isteyen vatandaşlarımıza, bu konuyu merak eden bütün diğer muhalefet milletvekillerimize, partililere, hepsine tek tek ulaştırılacaktır. Ayrıca yurt dışında bu kitap gönderilecek” yanıtını verdi.

Kitap haline getirilen raporda, İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun aynı gün yaptığı miting hatırlatılarak, "Çubuk Akkuzulu köyünde gerçekleşen linç girişimi büyük bir senaryodur. Türkiye'nin barış ve kardeşliğine zarar vermeyi, siyaseti itibarsızlaştırmayı, toplumsal kutuplaşmayı derinleştirmeyi hedefleyen senaryodur. Kılıçdaroğlu'na linç girişiminin gerçekleştiği saatlerde, İstanbul Maltepe'de yüz binler, 25 yıllık yerel iktidarın değişimini, barış ve kardeşlik umudunu kutluyordu. Kılıçdaroğlu'na linç ve itibarsızlaştırma, Maltepe'deki kutlamayı gölgeleyecek, milyonlarca insanı tetikleyerek oluşan barış ortamına zarar verecekti. Korkunun yerini alan umudu söndürecekti. Bu hesabı bozan; kumpası en baştan algılayarak soğukkanlılığını koruyan CHP lideri Kılıçdaroğlu oldu" denildi. (DUVAR)