Murat Yetkin: Kongre yaptırım isterken ABD Ticaret Bakanı Türkiye’de 5 gün ne yapar?

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un daha önce görülmedik şekilde Türkiye'ye 5 günlük ziyarette bulunmasının nedenlerini ve görüşmelerde konuşulanları yazdı. ABD Kongresi Türkiye’ye CAATSA ekonomik yaptırımlarını talep ederken gerçekleşen görüşmeye ilişkin Trump ve Erdoğan'ın bakış açılarını analiz etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik yaptırımların konuşulduğu bir ortamda, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross Türkiye'ye 5 günlük çalışma ziyaretinde bulundu. Türkiye ve ABD'nin en ciddi krizlerden birinin ortasındayken gerçekleşen ziyaretin olağandışı olduğuna vurgu yapan Yetkin, Ross'un İstanbul’da Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve özel sektör temsilcileriyle görüştüğüne işaret etti. Görüşmenin, Çin-ABD ticaret savaşları ve Türkiye-ABD ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma hedefiyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirten Yetkin, Trump ve Erdoğan'ın nasıl bir yol haritası izlediğini yazdı.

Murat Yetkin'in 'yetkinreport'ta 'Kongre yaptırım isterken ABD Ticaret Bakanı Türkiye’de 5 gün ne yapar?' başlığıyla yayınlanan yazısının bir bölümü şöyle:

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Ross’u hem de Kongre Türkiye’ye CAATSA ekonomik yaptırımları talep ederken, bu kadar uzun süreyle Türkiye’ye göndermesinin altında, Haziran ayında Japonya’da Erdoğan ile görüşürken iki ülke arasındaki ticaret hacmini (mevcut 20 milyar doları beşe katlayarak) 100 milyar dolara çıkarma hedefinden söz etmesi yatıyor.

...Türk ve ABD ticaret heyetleri arasında 7 Eylül’de İstanbul’da, Dolmabahçe’de yapılan görüşmelerden edindiğimiz bilgilere göre Ross, Çin konusunu açmış. Çin’in ABD’nin yükselttiği gümrük vergileri nedeniyle ihracat zorlukları yaşayacağını, Türkiye’nin süratle bu pazara girip ABD’ye mal satabileceğini söylemiş. Pekcan’ın “eşit ve adil ilişki istiyoruz” açıklamasında saydığı sivil havacılık, otomotiv, mücevher, mobilya ve tekstil sektörleri, ABD pazarında Çin’den ithal edilen ürünlerin yokluğunu telafi etme yaklaşımını açıklıyor. Özetle, Trump, Çin’den gelişini zorlaştıracağı ama Amerikan pazarında ihtiyaç olan ürünleri, Türkiye gibi ucuz ve nitelikli işgücü olan ülkelerden karşılamak istiyor; sadece Türkiye değil ama Türkiye dâhil. Tabii ABD’nin de bunun karşılığında istekleri olacak; özellikle silah sanayii, ilaç sanayii, tarım ve gıda sanayi alanlarında ve bir de Rusya ve İran’dan alınan doğal gazın yerine ABD’den sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alınması talebi var.

...Erdoğan ise Suriye’de, Fırat’ın Doğusunda PKK’nın Suriye kolu PYD’ye karşı “Güvenli Bölge” oluşturulması konusunda somut mesafe almadan Trump’ın “Ticaretle her şeyi çözeriz” yaklaşımına “evet” derse, Suriye’de oyalama siyasetinin devam edeceğinden endişe ediyor. Eylül sonuna dek tarih vermesi bu yüzden; Kongre Türkiye’yi yeniden gündeme almadan Güvenli Bölgeyi bir şekilde garantiye almak istiyor.

MURAT YETKİN'İN YAZISININ TAMAMI