Ankara'da ambulanslara ‘şehir hastanesi’ baskısı Meclis gündeminde

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan 'hasta garantisi yok' açıklamalarına rağmen ambulanslara Bilkent Şehir Hastanesi'ne gidilmesi yönünde baskı yapıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Ankara’da 112 Acil ambulanslarına, hastaların yeri ve durumunun aciliyeti sorulmaksızın Bilkent Şehir Hastanesi’ne sevk edilmesi için baskı yapıldığı iddiasını Meclis gündemine taşıdı. Taşcıer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Şehir hastanelerinde hasta garantisi yok” sözünü hatırlatarak, “Hasta garantisi yoksa ambulans personeline neden sevkleri Bilkent Şehir Hastanesi’ne yapacaksınız diye baskı yapılıyor?” diye sordu.

Taşçıer, Sağlık Bakanı Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Ankara’da 112 Acil ambulanslarının, hastaları nerede olursa olsunlar ve yaralanması/hastalığı ne olursa olsun aciliyetine bakmadan Bilkent Şehir Hastanesi’ne sevk edildiği iddiasını gündeme getiren Taşçıer, ambulans personelinin bu yönde zorlanmasının hayati ve çok büyük bir skandal olduğunu ifade etti.

MAZERET: HASTANE ACİLLERİ DOLU 

Sağlık Bakanı'nın, “Şehir hastanelerinde hasta garantisi yok” diye defalarca açıklama yaptığını hatırlatan Taşcıer, “Hasta garantisi yoksa ambulans personeline neden 'sevkleri Bilkent Şehir Hastanesi’ne yapacaksınız' diye baskı yapılıyor? Personele gün sonlarında kaç hastayı Şehir Hastanesi’ne götürdünüz diye form doldurtuluyor. Bu baskının nedenini Sağlık Bakanı açıklamak zorundadır. Ankara’da hasta nerede olursa olsun, dibinde hastane olsa dahi aciliyete bakılmadan hastalar Bilkent’e götürülüyor. Mazeret olarak da hastanelerin acillerinin doluluğu olarak gösteriliyor. Ancak acillerde müsaitlik varken dahi bu işlem devam ediyor. Yani amaç başka! Bu skandalın sağlıkla açıklanabilecek bir yanı yok. Şehir Hastanesi boş kalmasın diye Ankara’nın her yerinden Bilkent’e hasta taşınıyor” ifadelerini kullandı.

TAŞÇIER’DEN SAĞLIK BAKANINA: SÖZLERİNİZ ÇELİŞMİYOR MU?

Taşcıer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, "Şehir hastaneleri için “hasta garantili değil” demenize rağmen, Ankara’da 112 Acil Ambulanslarının, hasta nereden alınırsa alınsın, hastayı en yakın hastane yerine Bilkent Şehir Hastanesi’ne götürmesi, sözlerinizle çelişmemekte midir?" diye sordu. Önergede ayrıca şu sorulara yanıt istendi:

"112 Acil Ambulans personeline gün sonlarında, “bugün kaç ambulans çıktı ve kaçı Bilkent Şehir Hastanesi’ne sevk gerçekleştirdi” benzeri sorular içeren form doldurtulması ile ilgili Bakanlığınızın veya İl Sağlık Müdürlüğü’nün bir talimatı var mıdır? Ambulans personeline hastaları daha yakın hastaneler olmasına rağmen “acildeki doluluk” bahanesiyle Bilkent Şehir Hastanesi’ne götürmesi ile ilgili yapılan baskının sağlıkla ilgili bir gerekçesi var mıdır?" (DUVAR)