Diyarbakır HDP: Çocukları kaybolan aileleri polis partimize yönlendiriyor

Diyarbakır'da çocuklarının dağa kaçırıldığı suçlamasıyla HDP il binasına gelerek camlarını kıran aileyle ilgili partinin İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan açıklama yaptı. Ceylen, ailenin kayıp başvurusu yapmak için gittiği polis tarafından partilerine yönlendirildiğini söyledi. Kayyım protestosunda konuşan HDP Milletvekili Hişyar Özsoy da, "Yeni bir senaryo devrede. Bu yeni senaryonun adı, çocukları eve gelmeyen aileleri partimizin kapısına yönlendirmektir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - HDP Diyarbakır il örgütü şehirde çocukları kaybolan ailelerin dün parti binasına gelerek kendilerini suçlaması ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, aileleri polisin il binasına yönlendirdiği vurgulanarak, polisin suç işlediği ve bu konuda hukuki mücadele verileceği belirtildi.

Diyarbakır’da cuma gününden beri oğulları Süleyman Çetinkaya’dan haber alamayan ailesi, HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde oturma eylemi başlattı. Oğullarının Suriye’ye gönderildiğini belirten Çetinkaya ailesi, “Oğlumuz gelene kadar buradan kalkmayacağız” dedi.

Süleyman Çetinkaya'nın babası da kayıp başvurusu için gittiği polisten oğlunun 'Suriye’ye kaçırıldığı' yönünde bilgi aldığını söyledi. Parti binasına gelerek kapı camlarını kıran aileye polis de müdahale etmedi.

Konuyla ilgili bugün bir açıklama yapan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, "ailelerin bilinçli bir şekilde emniyet tarafından HDP’ye yönlendirildiğini" söyledi. HDP Diyarbakır İl Binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda partili katıldı.

‘AKP İNTİKAM ALIYOR’

31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel yönetim seçimleri sonucunda HDP’nin politikaları ve halkın takdirleri ile kayyımın yönettiği belediyelerin ezici çoğunluğunu HDP'nin kazandığına dikkat çeken Ceylan, AK Parti’nin Türkiye sahasında da büyükşehir belediye başkanlıklarının ezici çoğunluğunu kaybettiğine dikkat çekti. Ceylan, “AKP bunun intikamını almak için çeşitli saldırı senaryoları hazırlamıştır. Özellikle de 23 Haziran 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini yine ezici bir çoğunlukla kaybeden AKP kaybetmenin sorumlusu olarak HDP’yi görüp partimiz HDP’ye hukuksuz bir şekilde saldırmaya başladığı, bu saldırılarla yetinmeyen ve hızını alamayan AKP tüm baskılara rağmen, halkımızın yine ezici çoğunluğunun desteği ile seçilen 3 büyükşehir belediyemize kayyım atamıştır” dedi.

Kayyım atamalarına karşı her kesimden itirazların yükselmeye başladığını söyleyen Ceylan, “AKP-MHP’nin hukuksuz ve mesnetsiz irade gaspı teşhir oldu, buna karşı zorlanan AKP-MHP iktidarı HDP etrafında büyüyen demokratik direnişin meşruiyetini baltalamaya yönelik yeni oyunlar sergilemeye başlamıştır. Çocukları kaybolan veya eve gelmeyen aileleri partimize yönlendirerek, partimizin önünde oturma eylemleri gerçekleştirmelerini sağlayarak, partimizin Türkiye kamuoyunda itibarını zedelemeye yönelik bir siyasi oyun başlatmıştır” şeklinde konuştu.

‘İFTİRALARI KİMİN YAPTIĞINI BİLİYORUZ’

Parti il binasının 24 saat emniyet güçlerinin kameraları, TOMA'ları ve zırhlı araçları ile gözetim altında tutulduğunu söyleyen Ceylan şöyle konuştu: “Emniyet güçleri bunu bildiği halde eğer müdahale etmemişlerse bu bir suçtur. Ayrıca bu aile yönlendirmelerinin kayyımdan sonrasına denk gelmesi, bunun açıkça bir yönlendirme olduğunu göstermektedir. Yine önceki günlerde bu suçlama ile partimizin önüne gönderilen bir ailenin çocuğunun emniyette çıktığı, yine başka bir parti binamıza yönlendirilen bir ailemize emniyet tarafından çocuklarının Suriye’ye gönderildiğine dair bilgi verilmiş, ailenin basına verdiği bilgide de emniyetin partimiz binasına yönlendirildiğine dair açıklaması söz konusu olmuştur. Ayrıca ısmarlama kameraların önünde ve emniyet güçlerinin gözleri önünde partimizin camları kırılmış ve kırdırılmış ancak bu saldırının bir suç olmasına rağmen emniyet güçleri müdahale etmeyip, bu suça ortak olmuşlardır. Israrla şunu söylüyoruz, bu iftiraların, bu yalanların tek bir hedefi vardır. Kayyıma karşı yaratılan ve Türkiye halklarına mal olan direniş ve meşruiyetimize gölge düşürmek ve partimiz HDP’yi kriminalize etmektir. Bize bu komployu, bu iftiraları kimlerin yaptığını biliyor, bunlarla ilgili hukuki mücadelemizi başlatacağımızı söylüyoruz, yalanların ve iftiraların gücü ne direniş meşruiyetimize gölge düşürebilir ne de partimiz HDP’yi kriminalize etmeyi başarabilir. Herkes çok iyi biliyor ki, partimiz HDP, demokratik siyasetin merkezidir. HDP her zaman ve her koşulda barışçıl politikaları savunmuştur. Ölüme karşı hep yaşamı savunan HDP, savaş ve çatışma politikalarının karşısında durmuştur. Bu siyasetimizden asla taviz vermedik, bundan sonrada taviz vermeyeceğiz.”

MEHMET AKAR ‘KAÇIRILMADIM’ DEMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde de Diyarbakır’da Hacire Akar isimli kadın, oğlu Mehmet Akar’ın dağa kaçırıldığını iddia ederek HDP önünde oturma eylemi başlatmıştı. Bu olayın ardından ortaya çıkarak bir açıklama yapan oğlu Mehmet Akar ise, “zorla evlendirilmek istendiği” için evden kaçtığını açıklamıştı. Emniyetteki ifadesinin ardından Akar’a “silahlı terör örgütüne üyelik” suçlamasıyla sevk edildiği mahkemece ev hapsi cezası verilmişti.

DİYARBAKIR'DA KAYYIM PROTESTOSU

Diyarbakır'da kayyımlara karşı 17'nci gününe giren Demokrasi Nöbeti'nde de konu gündeme geldi. Lise Caddesi’ndeki eyleme yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve HDP’li milletvekilleri katıldı. Eyleme destek amacıyla Eşbet Yağmurdereli, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Tükdoğan, 78’liler Derneği Eş Sözcüsü Celalettin Can ve TİHV Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı da katıldı.

Diyarbakır'da kayyım protestoları devam ediyor.

HİŞYAR ÖZSOY: KARALAMA KAMPANYASI

Eylemde konuşan HDP Milletvekili Hişyar Özsoy, iktidarın irade gaspının teşhir olduğu bugünlerde HDP’ye yönelik büyük bir karalama kampanyası başlatıldığını söyledi Özsoy, "Kayyımlara karşı demokratik protestoların meşruiyetini baltalamaya çalışıyorlar. Yeni bir senaryo devrede. Bu yeni senaryonun adı, çocukları eve gelmeyen aileleri partimizin kapısına yönlendirmektir. Anne ve babaların Diyarbakır’da partimizin önünde oturmasını sağlayarak partimiz hakkında kara propaganda yapıyor. HDP bu tür durumları sineye çekecek bir parti değildir. Düşman kulağına küpe yapsın. HDP insanları oraya buraya değil, demokratik siyasete çağırmaktadır" diye konuştu.

YAĞMURDERELİ: BEDELİNİ ÖDEDİĞİMİZ ÖZGÜRLÜĞÜ İSTİYORUZ

Açıklama öncesi konuşan Eşber Yağmurdereli de "Hepimiz, halklar olarak hep bedel ödedik ödemeye devam ediyoruz. Biz bize lütfedilen özgürlüğü değil kendi emeğimiz çabamızla bedelini ödediğimiz özgürlüğü istiyoruz. Bu yüzden mücadele etmeye devam edeceğiz elbette kazanacağız” dedi. (DUVAR)