Duvar Arkası: Dört maddede AK Parti'yi kurtarma paketi!

"AK Parti'yi kurtarmak" için dört maddelik paket... Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu partileri için ilk anket... İstanbul seçimi Türkiye seçimi olsa İmamoğlu yüzde kaç oy alacaktı? İYİ Parti'de Bahçeli çağrısına değerlendirme: Demokrasi güzel, kimse gitmez... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

AK PARTİ’Yİ KURTARMA PLANI!

İstanbul seçimlerinin ardından değişim tartışmaları başlayan AK Parti’de birbirinden farklı çözüm önerileri gündemde. İlçe teşkilatından genel merkeze parti içinde farklı kademelerde görev yapan birçok siyasetçi, “AK Parti nasıl kurtulur?” sorusuna şu dört maddelik çözüm paketi ile yanıt veriyor:

DANIŞMANLIK SİSTEMİ LAĞVEDİLMELİ: Cumhurbaşkanı danışmanları kendilerine bir güç atfederek il teşkilatları, milletvekilleri, bürokrasi üzerinde bir yapı kurmaya çalışıyor. Danışmanlarla bakanlar ve teşkilat arasında çekişme partiye zarar veriyor. Danışmanlar siyaset yapıyor ama hiçbir sorumlulukları bulunmuyor. Cumhurbaşkanını ne kadar sağlıklı bilgilendirdikleri de muamma. Yeni sistemde bakanlar, politika kurulları, ofisler var. Hiçbir siyasi sorumluluğu bulunmayan danışmanlık sistemi lağvedilmeli.

ERDOĞAN KÜLLİYE’DEN ÇIKMALI: Cumhurbaşkanı bir dava adamı ama artık doğrudan kimseyle muhatap olmuyor. Bu, mitinglerle olmaz. Vatandaşla daha içli dışlı olmalı, Külliye’den çıkmalı, halka inmeli. Resmi kabul dışında programları vatandaşla iletişim kuracağı yerlerde yapmalı.

OLAĞANÜSTÜ KONGRE YAPILMALI: Kongrenin öne çekildiği açıklandı ama ilçe-il kongreleri düşünüldüğünde bu, büyük kongrenin 2020 sonunda yapılması demek. Zamana yayılması doğru değil. Hızla olağanüstü kongre yapılmalı. Tüm teşkilatlar ve parti yönetimi yenilenmeli.

KABİNE HIZLA DEĞİŞMELİ: Milletvekillerinin bakana hatta bakan yardımcısına ulaşamadığı bir tablo var. Olağanüstü kongre ile eş zamanlı kabine de değişmeli. Bakanlar işinin ehli, sahada karşılığı olan, siyaset içinden gelen isimler arasından seçilmeli. Kabine açısından en acil iş, damadın alınması. Ekonomi kısa sürede düzelmeyebilir ama damat değişirse insanlar psikolojik açıdan yüzde 50 rahatlayacak.

Bu önerileri sunan partililer eğer bu dört madde hayata geçmezse bölünmenin kaçınılmaz olacağını belirtip, “O zaman iki taraf da zarar görür bundan. İnşallah bu noktaya gelinmez” görüşünü savunuyor.

YENİ PARTİLERİN OY ORANI NE OLUR?

AK Parti’de yeni parti kuracağı iddia edilen iki isimden de bu hafta açıklamalar geldi. Eski Bakan Ali Babacan, “Çalışmaları arkadaşlarla başlattık” derken, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da “Çalışmaya başladık. Belli bir noktaya geldi” dedi. Her iki parti kuruluşu için de sonbahar ayları işaret edilirken ilk kamuoyu anketleri de gelmeye başladı. Meclis kulislerinde konuşulan bir ankete göre bugün seçim olsa AK Parti yüzde 39, CHP yüzde 27, HDP yüzde 11, İYİ Parti yüzde 10.1, MHP 9.9 görünüyor. Olası iki partinin kurulması durumunda ise Babacan’ın yüzde 8, Davutoğlu’nun yüzde 3 civarında oy alacağı ön görülüyor. Peki yeni oluşumların alacağı oylar hangi partilerden gelecek? Tablo ilginç. Beklendiği gibi yeni oluşumlara en çok oy 4-5 puanla AK Parti’den geliyor. Ama İYİ Parti, CHP ve MHP’de de 1.5-2 puanlık düşüşler görülüyor. Yeni partilerin etkilemediği parti ise şimdilik HDP. Partilerin kurulup kadrolarının ortaya çıkmasıyla nasıl bir tablonun oluşacağı merak konusu. Ama siyasetin önümüzdeki aylarda yeniden şekilleneceğini bugünden söylemek mümkün.

İMAMOĞLU’NUN TÜRKİYE OYU YÜZDE 56!

CHP-İYİ Parti ittifakı, HDP desteği ile CHP adayı Ekrem İmamoğlu'nun kazandığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçiminin sonuçlarına dair analizler devam ediyor. Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 54 oyla kazandığı seçim için “Bir Türkiye seçimi” yorumu yapılmıştı. Yapılan çalışmalar da bu yorumu destekliyor. Seçim sonuçlarıyla ilgili bir kamuoyu anketine göre İstanbul seçimi bir Türkiye seçimi olsaydı, yani aynı adaylarla bir Türkiye seçimi yapılmış olsaydı, İmamoğlu’nun alacağı oy yüzde 54 de değil, yüzde 56 olacaktı.

'KİMSE İYİ PARTİ KONFORUNU BIRAKIP GİTMEZ'

Kuruluşunun üzerinden daha 2 yıl geçmeyen İYİ Parti 4. Olağanüstü Kongresini yaptı. Yeni yönetimin belirlendiği son kongre ile de tüm iç tartışmalar bitirilmiş değil ama MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Dönün” çağrısı da ciddi bir karşılık bulmadı. Bahçeli çağrılarından vazgeçmedi ama İYİ Partili yöneticiler bunun sonuç getirmeyeceği görüşünde. İYİ Partili bir yönetici yaşanan iç tartışmalarla ilgili, “Önümüzde daha okyanuslar var, derede boğulmayız. Daha ne dereler geçeceğiz” yorumunu yaptı. MHP’de uzun yıllar MYK üyeliği yapmış bir başka İYİ Partili yönetici ise “MHP’de yaklaşık 10 yıl yöneticilik yaptım. MYK kararlarına daha toplantı başlamadan imza atardık. Demokrasi güzel. Bu konfor bırakılmaz” dedi.