Temelli: Tarımın bitirilmesinin altında Kürt düşmanlığı var

Bismil'de çiftçilerle yapılan toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, tarımın bitirilmesinin altında Kürt düşmanlığı olduğunu söyledi. Temelli, "Mezopotamya tarım coğrafyası olmasına rağmen Kürt düşmanlığı burada tarımı bitiriyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Bismil Belediyesi, çiftçilerle buluşma toplantısı düzenledi. Toplantıya HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP milletvekilleri Semra Güzel, İmam Taşçıer, Necdet İpekyüz, Serpil Kemalbay, HDP MYK üyeleri ve il eşbaşkanları, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı ve ilçe belediye eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda çiftçi ve meslek odaları temsilcileri katıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Temelli konuşmasında, "Mezopotamya coğrafyasında barışın, huzurun tesisi bizim irademizle oluyor. Toprağımıza sahip çıkmazsak orayı da bizden çalarak betona gömerler" dedi. Bugüne kadar tarım politikasına bakıldığında Türkiye’de işsizliğin ve yoksulluğun arttığını ve göçü doğurduğunu anlatan Temelli, "Bundan en fazla Kürdistan etkilenmiştir. Bu tarım politikasıyla toprağa adaletsizlik ekilmiş. Bize düşen pay ise yoksulluktur. Bundan dolayı yerel demokrasi diyoruz” diye konuştu.

‘KRİZİN FATURASI TARIMA KESİLDİ’

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizlerde faturanın tarıma kesildiğine dikkat çeken Temelli, şunları söyledi: “Yine aynı şey yapılıyor. Tarım bitiriliyor. Tarımı bitirirseniz, çiftçiyi bitirirsiniz. Türkiye bir tarım ülkesidir. Neden böyle bir ülkede bu denli yanlış politika yapılır. Onun altına baktığımızda ırkçılık, Kürt düşmanlığını görürsünüz. Mezopotamya tarım coğrafyası olmasına rağmen Kürt düşmanlığı burada tarımı bitiriyor. Türkiye’nin en önemli sorununa baktığınızda işsizliği görürsünüz. Bu denli bir tarım ülkesine baktığımızda gıda yoksulluğu var. Türkiye’de sağlıklı gıdaya ulaşmak her geçen gün zorlaşıyor. İthal etmekle sorun çözülmüyor. Sorun bir büyük maliyetle halkın boynuna yükleniyor. En çok göç veren illerdir buraları. Neden göç veriyor? İş bulabilmek için. Nerede iş buluyorlar, büyük kentlerin inşaatlarında. Peki iş cinayetlerin en fazla yaşandığı yer neresi bu inşaatlar. Bunların akılları fikirleri beton. Uluslararası tekellere anlaşarak kaya gazı projesine başlamayı düşünüyorlar. Kaya gazı demek toprağı geri dönüşüm olmadan öldürmek demektir. Bu denli bir kötülük nasıl yaparlar diye hayretle izliyorsunuz. Bir başka kötülük su politikasıdır. HES’ler ve baraj politikasının yanlış uygulamaları ülkenin iklimini değiştirdi. Tüm bunların altında yine Kürt düşmanlığı var. Tek çıkış yol Kürtlerle barıştan geçiyor. Barış olmadan toprağımızı, suyumuzu, geleceğimizi kaybetmeye devam edeceğiz.” (Kaynak: Mezopotamya Ajansı)