HDP'li Çelik, Bakan Pakdemirli'ye Mardin'de kayyımın tarım arazilerini imara açmasını sordu

Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde kayyım döneminde yapılan usulsüzlükleri Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi veren Çelik, tarım arazisinin usulsüz şekilde imara açılmasının araştırılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Mardin’de kayyım döneminde tarım arazilerinin konut alanına dönüştürülmesini ve Mardin İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Önen’in görevden alınmasının gerekçesini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

Tuma Çelik’in hazırladığı soru önergesinde Mardin Büyükşehir Belediyesi dahil olmak üzere 2016 yılı itibariyle pek çok belediyeye kayyım atandığı, atanan kayyımlara ilişkin yolsuzluk ve usulsüzlük haberlerinin sürekli gündeme geldiği hatırlatıldı. Çelik, soru önergesinde, “Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin kayyım yönetiminde olduğu dönemde imar işlerinde de usulsüzlük yapıldığı kamuoyuna yansıyan ve tarafıma iletilen bilgiler dâhilindedir. Belediyenin plan revizelerinde açıkça görülen imar planlarında yapılan değişikliklerle dere yatağı, mezarlık ve tarım arazileri ile park alanları konut alanına dönüştürülmüştür” ifadelerine yer verdi.

KAYYIM 24 MİLYON TL BORÇ BIRAKTI

HDP’nin 31 Mart yerel seçimlerini kazanarak Mardin Büyükşehir Belediyesi’ni aldığını belirten Çelik, kayyımın 24 milyon TL borç bıraktığını vurguladı. Çelik, kayyım dönemi incelemeleri sırasında karşılaştığı usulsüzlüklerle ilgili, “İlk bilgilere ve Evrensel gazetesinin haberine göre; kayyım döneminde park alanı, rekreasyon alanı, resmi kurum alanı, dere yatağı ve tarım arazilerinin içinde olduğu 6 milyon metrekare alan usulsüz bir şekilde imara açılarak, kimi yerlerde kat artırımına gidildi, dere yatağı, mezarlık ve tarım arazileri ile park alanlarının konut alanına dönüştürüldü” tespitinde bulundu.

BAKANA ÜÇ SORU

Tuma Çelik, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye tespitlerinden yola çıkarak şu soruları sordu:

  • Mardin Belediyesi kayyım döneminde düzenlenen revizyon planlarında yasal prosedürler uygulanmış mıdır?
  • İmar değişikliklerinde ilgili kurumların görüşleri alındı mı? Mardin İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Önen’in görevden alınmasının tarım arazilerinin imara açılması için istenen “olur” görüşünü vermemesiyle bir ilgisi var mı?
  • 25 Mart’ta Mardin İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Önen’in yerine Menduh Dinler’in getirilmesi ve Dinler’in göreve başladığı 25 Mart tarihinin hemen ardından 26 Mart’ta kayyım yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün “olur” görüşünü dahi almadan Kızıltepe’de yaklaşık 3 bin dönüm tarım arazisinin imara açılmasına onay verildiğini duyurmasına ilişkin bakanlığınız tarafından bir araştırma gerçekleştirilecek mi? (HABER MERKEZİ)