CHP, Uluslararası Suriye Çalıştayı düzenleyecek

CHP, eylül ayında “Uluslararası Suriye Çalıştayı”nı toplayacak. Esad Yönetimini temsil eden isimlerin de davet edileceği iki günlük çalıştay İstanbul’da yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti yönetiminden “Uluslararası Suriye Çalıştayı” için yapılan hazırlıkları hızlandırmalarını istedi. Daha önce Parti Sözcüsü Faik Öztrak’ın “Suriyeliler için bir çalıştay yapmayı planlıyoruz” diyerek duyurduğu çalışma, CHP’nin İşçi Sendikaları-Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’ya emanet edildi. Hazırlıkları sorduğumuz Ağbaba, “Biz çalıştayı, Hükümet Suriyeliler politikasını 180 derece değiştirmeden önce planlamıştık. Tüm tarafları davet edeceğimiz çalıştayda bu meselenin her yönünün konuşulmasını ve çözüm önerilerinin ortaya çıkmasını hedefliyoruz” dedi.

CHP tarafından mart ayında düşünülen ancak 31 Mart Yerel Seçimi ve ardından tekrarlanan İstanbul seçimi nedeniyle eylül ayına ertelenen çalıştayın İstanbul’da yapılması ve iki gün sürmesi planlanıyor.

Uluslararası Suriye Çalıştayı’na, Esad Yönetimini temsil eden isimlerin yanı sıra barışçıl çözümden yana çalışmalar yürüten aktörler, sivil toplum kuruluşları, başından bu yana Suriye meselesini her yönüyle takip eden uluslararası akademisyenlerle gazeteciler ve Suriyelilerin Türkiye’de kurmuş olduğu sivil toplum örgütleri davet edilecek. Türkiye’den de Suriye’de ve Suriyeli mültecilerle çalışan kuruluşlar çağrılacak.

TÜRKİYE’DEKİ KAYITLI SURİYELİ SAYISI 3 MİLYON 630 BİN 575 KİŞİ

Suriye’den 2011 yılından beri süren savaş nedeniyle Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Suriyelilerin sayısı her geçen gün artarken son haftalarda kimliksiz veya geçici koruma belgesiz yakalanan mülteciler kelepçelenerek sınır dışı ediliyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sınır dışı edilenlerin Türkiye’de kaçak olarak bulunan kişiler olduğunu söylese de ilk kez başvurulan sınır dışı uygulaması, “AK Parti, seçimin faturasını Suriyelilere kesiyor” eleştirisine neden oldu.

31 Mart ve 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde AK Parti’nin yaşadığı oy kaybına ilişkin araştırmalar, siyasi iktidarın yıllardır yürüttüğü mülteci politikalarının toplumda yarattığı hoşnutsuzluğu ortaya koydu. Ancak seçim kampanyaları sürecinde ve sonrasında siyasetçilerin ve sosyal medyanın büyüttüğü nefret söylemi Suriyelileri hedef tahtasına oturttu. İnsan hakları ve mültecilerle dayanışma örgütlerinin Suriyeli mültecilere destek amacıyla 27 Temmuz’da İstanbul Fatih’te düzenlediği eylemin sosyal medyada hedef gösterilmesi sonucu bazı gruplar eylemcilere saldırdı.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 11 Temmuz 2019 itibariyle Türkiye’de geçici koruma statüsü ile kayıt altına alınan Suriyeli sayısı 3 milyon 630 bin 575 kişi. Türkiye’deki Suriyelilerin yarıya yakınını 0-18 yaş aralığındaki çocuklar oluşturuyor. En fazla Suriyeli barındıran şehir ise 547 bin 479 kişi ile İstanbul. Bunlar sadece resmi makamlarca kayıt altına alınan Suriyelilere ilişkin veriler.