Duvar Arkası: Babacan-Davutoğlu ikilisine finans engeli

Davutoğlu-Babacan birliği neden mümkün olmadı? Meclis nasıl fiilen parlamenter sisteme geçti? Kabine revizyonunda Karadenizli bakan faktörü... Varlık barışı tartışmasında HDP'ye 'barış' sitemi! Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

BABACAN-DAVUTOĞLU İKİLİSİNE FİNANS ENGELİ!

Yeni parti kurma hazırlığında olduğu iddia edilen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu Yavuz Oğhan’ın BideBunuİzle canlı yayınında Ali Babacan ile neden beraber olmadıkları sorusuna, “Manifestoyu birlikte açıklamak isterdim. Beraber olabilmek için elimden geleni yaptım. Neden olmadığını ben de bilmiyorum. Bu soruyu Ali Bey’e de sormakta fayda var” yanıtını verdi. Davutoğlu, “neden olmadığımı bilmiyorum” dese de yakın çevresinden edindiğimiz bilgiye göre Davutoğlu ile Babacan ekibi arasında bir dizi görüşme yapıldı. Hatta genel başkan ve yardımcılıklarına varana kadar isimlendirmeler yapıldı. Ancak daha sonra Babacan tarafından "ret" yanıtı geldi. Ret yanıtının gerekçesi ise, “Finans çevreleri Davutoğlu’nu istemiyor” olmuştu. Bunun üzerine her iki isim kendi yolunda yürümeye başladı. Bu arada eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in hangi ekiple hareket edeceği de merak konusu. Davutoğlu ekibi iddialı. Mehmet Şimşek’in Davutoğlu ile görüştüğünü anlatan eski bir siyasetçi, “Şimşek bizimle” dedi.

MECLİS’TE FİİLİ PARLAMENTER SİSTEM!

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin birinci yılında revizyon tartışmaları yürütülürken Meclis, Kalkınma Planı’nın görüşüldüğü Genel Kurul’da “fiili” olarak parlamenter sisteme döndü! Normalde yeni sistemde yürütme organı Cumhurbaşkanı ve kabinesi bütçe dışında yasama sürecinde yer almıyor. Ancak uygulama içinde bunun çok mümkün olmadığı görüldü. Önce bütçe görüşmelerine Bakanların gelip bilgi vermesine dönük bir yol açıldı. Daha sonra uluslararası sözleşmelerin nasıl onaylanacağı sorun oldu. Bunun Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi olarak ele alınması ile sorun çözüldü. En son da Kalkınma Planı görüşmeleri kafa karıştırdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Genel Kurul’da sunum yapmak istedi. İçtüzüğe göre bunun imkanı yoktu ama bu konudaki boşluğa karşın Meclis kararı ile sunum yapılmasına onay çıktı. Bununla da sınırlı kalınmadı. Partiler Kalkınma Planı’nda değişiklik için bazı önergeler verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay da eski parlamenter sistemde olduğu gibi bu önergelere katılıp katılmadığını belirterek yasama sürecinin parçası haline geldi. Cumhurbaşkanlığında yürütülen revizyon çalışması nasıl sonuç verir bilinmez ama Kalkınma Planı görüşmelerinde yaşanan bu tablo, “Meclis fiili olarak Parlamenter sisteme dönüyor” yorumlarına yol açtı.

KARADENİZLİ BAKANLAR ARASINDA ZOR KARAR!

Yerel seçim sonrası “iç muhasebe” yapan AK Parti’de Kabine değişikliği bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa tatilinin ardından gerçekleşmesi beklenen kabine değişikliğinde isimler kadar bakanların bölgesel dağılımı da tartışma konusu. 16 bakandan oluşan Kabine’nin yaklaşık üçte birini Karadenizliler oluşturuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, Sanayi Bakanı Mustafa Varank Trabzonlu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da İstanbul doğumlu ama aslen Trabzonlu. Aile Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise Ordulu. 5 Karadenizli bakanın olduğu kabinede Doğu ve Güneydoğu’dan bakan yok. AK Parti kulislerinde kabinenin geçmiş AK Parti hükümetlerinde olduğu gibi tüm bölgeleri yansıtması gerektiği söyleniyor. Bakanların isimlerinden bağımsız olarak bir değişiklik olacaksa 5 Karadenizli bakan sayısının en az 2’ye düşürülmesi gerektiği belirtiliyor. Kabine değişikliğinde bölgesel bir dağılım esas alınırsa her biri güçlü isimlerden oluşan bakanların hangisinin gidip hangisinin kalacağı merak konusu.

BARIŞI “VARLIK BARIŞI” ANLADILAR!

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk kalkınma planı olan Onbirinci Kalkınma Planı'na güvenlik harcamaları dolayısıyla eleştiriler getirildi. Planın Komisyon’daki görüşmelerinde söz alan HDP Milletvekili Garo Paylan, sık sık 'barış' dedi, barış politikalarının maliyetinin düşüklüğüne dikkat çekti. Savunma harcamalarını eleştiren Paylan’ın gündeminde ekonomiyle ilgili ise altıncı kez Meclis’e getirilen Varlık Barışı da vardı. Paylan hem vergi aflarını hem de Varlık Barışı’nı eleştirirken AK Partili Uğur Aydemir, “Barış, barış, diyen sizsiniz” diye seslendi.