İmamoğlu: İBB iştiraklerindeki AK Partili yöneticilerin yüzde 90'ı istifa etti

İstanbul Büyükşehir Belediye'sine bağlı iştiraklerin çoğunun istifa ettiğini belirten Başkan Ekrem İmamoğlu, Kurban Bayramı'na kadar süreci toparlayacaklarını belirtti. İmamoğlu, "Bu saat itibarıyla hesap vermesi gereken biziz. Ama belediyenin yüzde 80'iyle ilgili kısmının hesabını veremiyoruz. Hesap verecek durumda değiliz. Bilgi sahibi değiliz. O bakımdan AK Partili arkadaşlarımın tarafından baktığımda da doğru olanı yaptılar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu belediye iştiraklerinde görev alanların yaklaşık yüzde 90'ının istifa ettiğini söyledi. İmamoğlu, iştirak yöneticilerinin istifasına ilişkin "Bugün aldığım bilgiler ışığında yüzde 90'a yakın yönetim kurulu başkanı ve vekilleri istifa etti. Genel müdürleri de görevlerinden aldılar" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, kendisini ziyaret eden İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Juan Gonzalez-Barba ve Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries'ı kabul ettikten sonra yaptığı açıklamada, İBB'ye bağlı şirketlerle ilgili yeterli bilgiye sahibi olmadıklarını ve icranın da içerisinde bulunmadıklarını vurguladı. AK Parti Meclis Başkanvekilleri ile görüştüğünü ve Göksel Gümüşdağ'ın dün kendisine istifaların gerçekleşeceğini söylediğini belirten İmamoğlu, "Dolayısıyla artık önümüzdeki süreç en azından kısmen açılmış oldu. Biz bununla ilgili yetkimizi kullanarak görevlendirmelere başlayacağız. Bu kanaatin oluşması ve bu talebimizi ilettikten sonra bu sürecin oluşmasına katkı sundukları için de teşekkür ediyorum. Meclis Başkanvekili ve diğer arkadaşlara da teşekkür ediyorum. Bu şirketlerle ilgili yönetim atamaları ve daha sonra da karar verdiğimiz arkadaşlarımla yeni yönetim kurullarını oluşturacağız" diye konuştu.

İstanbul'u şirketler yönetiyorİstanbul'u şirketler yönetiyor

İstifa edenlerin birçoğunun siyasi kimliği bulunduğunu aktaran İmamoğlu, yapacakları atamalarla şirketlerin yönetimine dahil olacaklarını belirterek, "Tahmin ediyorum biz bu süreci bayrama kadar bir aksilik olmazsa toparlarız. Bu saat itibarıyla hesap vermesi gereken biziz. Ama belediyenin yüzde 80'iyle ilgili kısmının hesabını veremiyoruz. Hesap verecek durumda değiliz. Bilgi sahibi değiliz. O bakımdan AK Partili arkadaşlarımın tarafından baktığımda da doğru olanı yaptılar" dedi.

'İSKİ'YLE İLGİLİ TASARRUFLARIMIZ OLACAK'

İmamoğlu, istifalar beklenirken şirketlerin ihaleye çıkmasını da doğru bulmadığını dile getirdi. İmamoğlu, "Tabii ki ertelenemeyen bazı işler vardır, onlara da onay veriyoruz. Ama bu noktada şirketleri aynı genelge ile yönetme şansınız olmuyor. Gelir gelmez inceleriz, bakarız, usulsüzlüğü tespit ederiz, gerekiyorsa iptalini yaparız, gerekiyorsa davamızı açarız. İşin etik tarafı sadece sıkıntıysa diğer işlemler doğruysa da bunu kamuoyunun takdirine bakarız" ifadelerini kullandı.

'İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT)' ve 'İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ)'nin yönetimleriyle ilgili çeşitli tasarruflarının olacağını belirterek, "Dün İSKİ Yönetim Kurulu Toplantısı'na katıldım. İSKİ'nin doğal Yönetim Kurulu Başkanı'yım. Kendileriyle de konuştuk. Elbette tasarruflarımız olacak. Biliyorsunuz orada başka bir usul var. Bakanlık onayı gerekiyor atamalarda. Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Olabildiğinde hızlı olması noktasında talebimiz var. Hem siyasi ahlaka uygun hem toplumsal ahlaka uygun işine ruhuna uygun bir süreç tanımlansın istiyoruz. Mevcuttaki arkadaşlarımızın bir direnci yok. Bir usul işleyeceği için o usulle ilgili girişimlerimiz olacak. Bakana önerilerimiz olacak" dedi. (İSTANBUL/AA)