HDP, Erbil'deki saldırıyı kınadı

HDP, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu'nda görevli Osman Köse'nin düzenlenen silahlı saldırıda öldürülmesini kınadı. "Beklentimiz, bu karanlık ve pek çok soru işaretini barındıran olayın bir an önce ve herhangi bir şüpheye yer bırakılmayacak şekilde aydınlatılmasıdır" çağrısı yapan HDP, bir milletvekillerinin, saldırının faili olarak açıklanan kardeşi üzerinden hedef yapılmasına da tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), bir restoranda düzenlenen ve Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu'nda görevli Osman Köse ile 2 Irak vatandaşının hayatını kaybettiği saldırının faillerinden birinin, Diyarbakır doğumlu Mazlum Dağ olduğunu açıkladı. Diplomat Osman Köse dün Ankara'da düzenlenen törenin ardından defnedilirken, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli yazılı bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı.

Saldırıya ilişkin karanlık noktalar olduğu belirtilen açıklamada, "Erbil’deki (Hewlêr) karanlık saldırı bir an önce aydınlatılmalıdır. Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkenti Erbil’de 17 Temmuz tarihinde Türkiye’nin diplomatik misyon temsilcisine yönelik silahlı saldırıyı sert biçimde kınıyoruz. Yaygınlaştırılan çatışma siyasetinin sivil yaşam alanlarına taşırılmasını, nerede olursa olsun konsolosluk çalışanlarının hedef alınması asla kabul edilemez. Kimden gelirse gelsin, partimiz bu vahim saldırının karşısındadır. Beklentimiz, bu karanlık ve pek çok soru işaretini barındıran olayın bir an önce ve herhangi bir şüpheye yer bırakılmayacak şekilde aydınlatılması, faillerinin bulunması yönündedir" denildi.

'HDP'NİN BARIŞ SİYASETİ HEDEF ALINIYOR'

Buldan ve Temelli, söz konusu saldırı gerekçe gösterilerek, kardeşinin adı üzerinden bir milletvekillerinin hedef haline getirilmesinin de, ağır bir provokasyon olduğu uyarısında bulundu. Bu durumun saldırıya ilişkin kaygı ve kuşkuları derinleştirdiğini vurgulayan eş başkanlar, şu açıklamayı yaptı: "Bir kez daha vurgulayalım ki, partimiz herhangi bir şiddet olayıyla ilişkilendirilemez. Şiddet, çatışma ve savaşların karşısında barış siyasetimiz, sorunları diyalog ile çözme anlayışımız çok açık ve nettir. Kim hangi hesabı güdüyor olursa olsun, HDP barış ve çözüm siyasetinden asla vazgeçmeyecektir. Bu olay üzerinden hedef alınan, HDP’nin barış siyasetidir. Yapılmak istenen savaş ve şiddetin yaygınlaştırılmasıdır. Bu vesileyle bir kez daha şiddet, çatışma ve savaşın tahribatlarının derinleştirilmemesi ve Ortadoğu coğrafyasında demokratik müzakere arayışlarının güçlendirilmesi yönündeki çağrımızı yineliyoruz.

(HABER MERKEZİ)