HDP: Hakikatler Komisyonu kurulmalı

HDP, 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi'nde başlatılan ölüm orucunun 37’nci yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Türkiye’de topluma karşı işlenen bütün suçların açığa çıkmasını sağlayacak bir Hakikatler Komisyonu kurulmalıdır. Partimiz üzerine düşen katkıyı sunmaya hazırdır" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HD,  Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’ndeki insanlık dışı uygulamalara karşı 14 Temmuz 1982’de başlatılan ölüm orucunun 37’nci yıldönümüne ilişkin yazılı açıklamasında, 'Hakikatler Komisyonu' kurulması çağrısı yaptı.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Sözcüsü Ayşe Acar Başaran'ın açıklamasında, Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek öncülüğünde gerçekleştirilen ölüm orucunun 12 Eylül darbe rejimine vurulan ilk büyük darbe olduğu ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi:

DİYARBAKIR CEZAEVİ GERÇEĞİYLE YÜZLEŞME ÇAĞRISI

"Nasıl ki 1982’de darbe rejimi kendisini cezaevleri üzerinden kalıcılaştırmaya çalışmış ve aynı netlikte yine direnişle karşılaşmışsa, bugün de her türlü faşizan ve baskıcı yöntem kendisini cezaevleri ve tutsaklık siyaseti ile kalıcılaştırmaya çalışmaktadır. Çünkü bu bir darbe mekaniği denklemidir ve kendi ezberleri üzerinden kendisini var etmektedir. Aynı darbeci mekanik aynı direniş çizgisini harekete geçirmektedir. Bugün de bu baskı rejimine karşı içeride ve dışarıda aynı direniş çizgisini kendisini var ederek bu durumu kanıtlamaktadır. Bu vesileyle bir kez daha herkesi Diyarbakır Cezaevi gerçeği ile yüzleşmeye çağırıyoruz. Türkiye’de topluma karşı işlenen bütün suçların açığa çıkmasını sağlayacak bir Hakikatler Komisyonu kurulmalıdır. Partimiz bu konuda üzerine düşen katkıyı sunmaya hazırdır. Çünkü Diyarbakır Cezaevi gerçeği ile yüzleşilmeden bu ülke de ne demokrasi, ne toplumsal barış ve ne de bir arada yaşayacağımız ortak bir geleceği kurmamız mümkündür." (HABER MERKEZİ)