Duvar Arkası: AK Parti'den HDP'ye 'o kadar da değil' yanıtı

HDP'nin, "Erdoğan'ı başkan yazın" önerisine AK Parti'den ret! TBMM'ye az gelen Cumhurbaşkanlığı korumaları nasıl kayboldu? CHP'de, İYİ Parti'ye HDP markajı... Siyasetçiler neden dizi ve televizyon seviyor? Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

HDP ÖNERDİ, AK PARTİ REDDETTİ: O KADAR DA DEĞİL

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Merkez Bankası ihtiyat akçesinin bütçeye devrini öngören teklifin görüşmelerine Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınması tartışması damga vurdu. Merkez Bankası’nın bağımsızlığının 'sözde' kaldığını söyleyen HDP Milletvekili Garo Paylan, kanuna “Merkez Bankasının Başkanı Tayyip Erdoğan’dır, Başkan Yardımcısı Berat Albayrak’tır” maddesinin eklenmesini önerdi. Paylan’ın sözlerine AK Partili Milletvekili Nilgün Ök, “O kadar da değil!” yanıtı verdi. Varlık Fonu’nda bunun yapıldığını, başkanın Erdoğan, yardımcısının Albayrak olduğunu hatırlatan Paylan, “Burada da aynı şeyi yapalım, gerçekten daha gerçekçi olur yani sözde bağımsızlık olmamış olur” dedi. Eski Merkez Bankası Başkanı, İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz da görevden alınmayı eleştirdi, “İnsanlar Allah’a inanmayabilir ama herkes Merkez Bankasına güvenmek zorunda” dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI KORUMALARI MECLİS’TE KAYBOLDU

24 Haziran seçimlerinin ardından yürürlüğe giren yeni sistem, yürütme ile yasama arasında ciddi bir kopukluğu da beraberinde getirdi. Yürütme organı içinde yer alan Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakanlar yemin, özel oturum ve bazı komisyon çalışmaları dışında Meclis’in kapısından içeri girmiyor. Böyle olunca bir mihmandar olmadan Yürütme temsilcilerinin Meclis’te hareketi de mümkün olmuyor. Geçtiğimiz hafta 11. Kalkınma Planı sunumu için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Meclis’teydi. Kapıda karşılanan Oktay, Plan ve Bütçe Komisyonu’na götürüldü. Oktay’ın sunumu uzun sürünce 2 koruması da komisyonun bulunduğu yerden ayrılıp Meclis’te zaman geçirmek için dolaşmaya başladı. Ancak çok sık Meclis’e gelmeyen korumalar bir süre sonra ana binanın koridorları arasında kayboldu! Korumalar ancak personele sorarak komisyon salonunu bulup görevlerinin başına dönebildi.

CHP’DEN İYİ PARTİ’YE HDP MARKAJI

HDP ile İYİ Parti arasında İstanbul seçimlerinin ardından Öcalan’ın mektubu ve Osman Öcalan'ın TRT'ye çıkarılması konusunda başlayan tartışma iki haftadır sürüyor. HDP'li Fatma Kurtulan’ın, "Şu an koltuklarınızda HDP'nin oylarıyla oturuyorsunuz" sözlerine en son İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Hesabı Nasrettin Hoca hikayesi gibi. HDP seçmeni bizi desteklediyse HDP'ye kim oy verdi?" yanıtını verdi. İki parti arasındaki tartışma, “Yeni sistemde 50+1 dışında başarı formülü yok” diyen CHP’yi ise kaygılandırıyor. Kulislere göre CHP yönetimi kendi milletvekillerini iş birliği ve ittifakların korunup, güçlendirilmesi noktasında uyardı. CHP’li milletvekillerinden ayrıca İYİ Parti milletvekilleri ile diyalogun daha da güçlendirilmesi, temaslarda iktidara karşı en geniş ittifak ve güç birliğinin öneminin anlatılması istendi.

GoT, ÇERNOBİL, MÜGE ANLI…

Siyasi parti lideri olmak insanlarla güçlü iletişim kurmaktan geçer. İletişimin ana unsurlarından biri de yapılan konuşmalar. Liderler de genelde geniş kesimleri yakalamak için onların gündemine eğilmeye çalışır ya da onların gündemindeki bir konu üzerinden benzetmeler yoluyla çeşitli değerlendirmeler yapar. Son haftalarda hem MHP hem de İYİ Parti liderlerinin bu açıdan konuşmaları dikkat çekiciydi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ekonomi ile ilgili tabloyu anlatırken geniş kesimlerce izlenen Game Of Thrones dizisine gönderme yaparak, “Winter is Coming” dedi. Bir sonraki hafta da Akşener, Çernobil dizine gönderme yaparak yeni sistemin bürokrasisine yüklendi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise sosyal medyada büyük tartışma yaratan Müge Anlı’nın yarışma programındaki “Buzağı” sorusu ile CHP’lilere yüklendi. İki liderin güncel konuları yorumlarken yaptıkları benzetmelerin özellikle genç seçmeni yakalama amacı taşıdığı ifade ediliyor. Gençler ne kadar etkilenir bilinmez ama gazetecilere çarpıcı başlıklar çıktığı kesin.

'S-400'SÜZ ÜSTÜ AÇIK EV GİBİYDİK'

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı hava savunma sistemi S-400’lerin teslimatına başlandı. İlk sevkiyatta S-400'ün füze ve rampa parçaları ile radar sistemi geldi. Şimdilik Ankara Mürted Hava Üssü’ndeki depolara yerleştirilen sistemin diğer parçalar da geldikten sonra 10 Eylül'de faal hale gelmesi bekleniyor. S-400’lerin gelmesinin ardından bir yandan sistemin özelliklerini diğer yandan bu alıma karşı çıkan ABD’nin olası yaptırımlarını konuşmaya başladık. ABD’nin ürettiği Patriot’lardan daha iyi olduğu konuşulan S-400’lerin teknik özelliklerine dair çok şey söylendi. Türkiye’nin ulusal savunmasına ne katacağına dair en ilginç yorum ise bir AK Parti yöneticisinden geldi. AK Partili siyasetçi, “Üstü açık ev gibiydik. S-400’lerle daha güven içinde olacağız” dedi.