Murat Yetkin: Rus füzeleri Türkiye’nin ABD ve Batıyla stres testine dönüşüyor

S-400 bataryalarının Türkiye'ye getirildiği öne sürülürken, gazeteci-yazar Murat Yetkin, kamuoyuna görüntü verilmesinin, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümüne bırakıldığı iddialarının olduğunu belirtti. Konunun, özellikle Türkiye ve ABD için çift taraflı bir stres testine dönüştüğünü yazan Yetkin, "S-400 stres testinin sıcaklığını hissedeceğimiz günler bizi bekliyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doğu Akdeniz'deki gaz arama çalışmaları ve Suriye politikasında hareketli günler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 1 Temmuz'da, "S-400'lerin teslimatı 10 gün içinde yapılacak" derken, bataryaların Türkiye'ye getirildiği öne sürüldü. Gazeteci-yazar Murat Yetkin hem Rus tarafının hem de Türk tarafının bu konuda şu anda herhangi bir bilgi vermediğini, ancak kamuoyuna görüntü verilmesinin, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümüne bırakıldığı iddialarının konuşulduğunu aktardı.

Murat Yetkin, 'yetkinreport.com'daki 'Rus füzeleri Türkiye’nin ABD ve Batıyla stres testine dönüşüyor' başlıklı yazısında, s-400'lerin gelmesinin ardından yaşanacak olası gelişmeleri yazdı. Yazının bir bölümü şöyle:

 Artık en üst perdeden Amerikan tehditlerine karşın S-400’lerin teslim edilip edilmeyeceği tartışması geride kalmış durumda.

...Şimdi tartışma konusu Rus füzelerinin alımı sonrasında ABD’nin uygulama tehdidinde bulunduğu yaptırımları devreye alıp almayacağı, buna karşılık Türkiye’nin nasıl karşılık vereceği. Hem ABD, hem Türkiye’nin batı savunma ittifakı NATO’ya üye olması, NATO’nun baş hasmının da fiilen Rusya olduğu gerçeği, S-400 konusunu Türkiye’nin özelde ABD, genelde Batı ile ilişkilerinde bir “stres testine” dönüştürmüş bulunuyor.

...ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi David Satterfield, belki de bu nedenle tam da Erdoğan’ın söz ettiği on günlük süre dolmakta iken, 10 Temmuz günü saat 19.00 gibi Ankara Esenboğa havalimanına indi.

...ABD yaptırımları, sadece Türkiye’nin de ortak üreticisi olduğu F-35 uçaklarının verilmeme tehdidini kapsamakla kalmıyor....Türkiye daha yirmi yıl öncesinden, önümüzdeki dört yıl içinde gövde ömrünü tamamlamaya başlayacak F-16’lar yerine hava savunmasını F-35’ler üzerine kurmaya başlamıştı. İşin askeri boyutunda sadece F-35’ler yok. Özellikle hava, bir ölçüde deniz kuvvetlerinde hâlâ ABD ve başka NATO ülkelerinde üretilen teknoloji ve hassas malzemeye bağımlılık mevcut... Ancak Amerikan yaptırımları esas olarak zaten zor günler geçiren Türkiye ekonomisini tehdit ediyor.

...Aslında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yönetimindeki Türk ekonomisi, kendi yapısal sorunlarına ek olarak, ABD dışında başka dış tehditlerin de etkisi altında. Bunlar arasında Kıbrıs etrafındaki gaz arama ihtilafının askeri boyutlarıyla tırmanmasını da sayabiliriz...Avrupa Birliğinin (AB), Türk Deniz Kuvvetleri eşliğinde yapılan aramalar nedeniyle Türkiye’ye yaptırımlar uygulamaya karar vermesi, Ankara’nın tepkisine neden oldu.

...Kendileri de ABD’deki Trump yönetimi tarafından itilip kakılmaktan bıkmış başka NATO üyesi ülkelerin de Türkiye ile ABD arasındaki S-400 zıtlaşmasının sonucunu merakla beklediği dikkate alınmalı. Dolayısıyla bu aslında iki yönlü bir stres testi sayılır. S-400 stres testinin sıcaklığını hissedeceğimiz günler bizi bekliyor gibi görünüyor.

MURAT YETKİN'İN YAZISININ TAMAMI 

Etiketler Türkiye ABD s400