Temelli: 23 Haziran'da Kürt tokatı çaktık

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, iktidarın 31 Mart seçimlerinden ders almadığını, HDP'nin birçok belediyesini çaldığını ve İstanbul seçimlerini yenilediğini anlatarak, "Osmanlı tokadını gösteriyordu bize. O öyle olmaz dedik, 23 Haziran’da bir Kürt tokadı çaktık ki feleğini şaşırdı” diye konuştu. Temelli, 'radikal demokrasi' için mücadele çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’de toplumsal barışın büyütülmesi gerektiğini söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Şimdi mutlak demokrasi için mücadele zamanıdır, radikal demokrasi zamanıdır. Şimdi bu fikriyatı örgütleme zamanıdır” dedi. İktidarın HDP'nin birçok belediyesini çaldığını, 31 Mart'ta da ders almadığını ve İstanbul seçimlerini yenilediğini anlatarak, "Osmanlı tokadını gösteriyordu bize. O öyle olmaz dedik, 23 Haziran’da bir Kürt tokadı çaktık ki feleğini şaşırdı” diye konuştu.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, HDP İstanbul İl Örgütü öncülüğünde, “Demokratik Siyasetle Faşizmi Yıkalım Türkiye’yi Demokratikleştirelim” şiarıyla Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde Marmara Bölge Konferansı düzenledi. Konferansa HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Halkların Demokratik Kongresi Eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Sedat Şenoğlu, HDP milletvekilleri, HDP Marmara Bölgesi il ve ilçe yöneticileri katıldı.

Divan başkanlığına HDP Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, HDP Parti Meclisi Üyeleri Hatice Ödemiş, Mahmut Çavlı ile HDP Gençlik Meclisi Üyesi Merve Öztep seçildi.

‘HDP SİYASETİ YENİDEN YAPILANDIRIYOR'

HDP Eş Genel Başkanı Temelli konuşmasında, partilerinin altı yaşını geçtiğini ifade ederek, "Türkiye siyasetini yeniden yapılandırmakta, yeni bir kulvara çekebilmektedir. Bu örgütsel yeniden yapılanma hamlemizle, önümüzdeki sürecin dinamiklerine uygun örgütsel bir başlangıç yapıyoruz. Geçmişteki eksiklerimizden, geçmişte yaptığımız hatalardan dersler çıkaracağız ama geçmişteki başardıklarımızı ve yine katkıları da önümüzdeki sürece taşıyacağız” dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ ELEŞTİRİSİ

“Gelin hep beraber HDP’de siyaseti toplumsallaştıralım, toplumu siyasallaştıralım" çağrısı yapan Temelli, şöyle devam etti: "Bu çabamızla mücadelemizi büyütmeye, örgütsel yapımızı güçlendirmeyi sürdürüyoruz. Çünkü Türkiye’ye dönüp baktığımızda Türkiye siyaseti öyle bir açmazın içine girmiştir ki adeta Türkiye’yi ve Ortadoğu’yu çürütmektedir. Bugün Akdeniz’den Ortadoğu’ya kadar olumsuz siyasi dalganın üretildiği bir mecraya dönüşmüştür. Aslında bunu birkaç açıdan değerlendirebiliriz. Ama çok belirgin bir şey bugün önümüzde duruyor. Bu çürümüşlüğün müsebbibini aramak için ilk gözümüze çarpan şey belki de en sahici yanıt gerçek yanıttır. Nedir bu? Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen sistem Türkiye’nin bırakın sorunlarını çözmek, sorunlarına sorun katar.”

‘BU SİSTEM 40 YILIN BAKİYESİDİR’

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin sadece son 1 yılın ortaya çıkardığı bir tablo olmadığını sözlerine ekleyen Temelli, “Son 40 yılın bakiyesidir. Yani 12 Eylül aklının bakiyesidir. Cunta generallerinin hayalini kurduğu ama hayata geçiremediği şeyi bugünkü iktidar hayata geçirmeye çalışmaktadır. Faşizmi kurumsallaştırmak, diktatöryal rejimi inşa etmek için Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denen uydurma sistemi topluma, emekçilere, kadınlara dayatıyorlar" dedi.

Temelli, mevcut sistem içinde çözüm üretmenin beyhude bir çaba olduğunu vurguladı. Temelli, “Türkiye siyasetini iki kutba hapseden, bu gerilim hattına karşı doğrudan bir müdahaleydi. Üçüncü bir yol var demek aslında bir seçenek var demektir” dedi.

'MEYDANLARDA BİZİ TEHDİT EDİYORDU'

31 Mart seçiminden sonra seçilen HDP'li belediye başkanlarına, meclis üyelerine KHK tuzağıyla mazbatalarının verilmediğini söyleyen Temelli, "Seçime giderken hayata geçirdikleri devlet kampanyaları ile Muş’u, Şırnak’ı, Malazgirt’i ve çok sayıda belediyemizi çaldılar. Yetmedi 31 Mart’tan sonra yenilenmesi gereken hiçbir seçimi yenilemeyip sadece İstanbul seçimlerini yenilediler. Baktık ki hiç bir ders çıkarmamışlar o zaman 23 Haziran’da bunlara bir ders daha verelim dedik, o dersi de verdik. Hani meydanlarda diyordu ya ‘Kürtler defolun gidin’, hani meydanlarda bizi tehdit ediyordu, Osmanlı tokadını gösteriyordu bize. O öyle olmaz dedik, 23 Haziran’da bir Kürt tokadı çaktık ki feleğini şaşırdı” diye konuştu.

‘ŞİMDİ RADİKAL DEMOKRASİ ZAMANIDIR'

“Toplumsal barışı büyütmek zorundayız” diyen Temelli, şöyle konuştu: “Bir an önce tüm siyasi tutsaklar, fikirlerinden dolayı cezaevinde olan herkes, gazeteciler, akademisyenler özgür kalmalıdır. Toplumsal barış adına, Demokles’in kılıcı gibi halkların, kadınların, emekçilerin üzerinde sallanan bu TMK lağvedilmelidir. Biz bize kurduğumuz bir barış kalıcı olamaz. Suriye, Irak barışı için de adım atmalıyız. Hakikatin gücünü yaratmak için gelin yan yana demokrasi ittifakında buluşalım hem toplumsal barış için hem de toplumun bir arada yaşama iradesini ortaya koyacak gelecek için bir anayasal buluşmayı gerçekleştirelim. Hem bugün için mücadele hem gelecek için müzakere zamanıdır. Şimdi yeni siyaset, mutlak demokrasi için mücadele zamanıdır, radikal demokrasi zamanıdır. Güçlü bir fikriyatımız var. Şimdi bu fikriyatı örgütleme zamanıdır."