AK Parti'de seçim sonrası muhasebe: Tekrar parlamenter sisteme dönüş olmaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletvekilleri ile yaptığı toplantıda sistem tartışmalarıyla ilgili, “Biz o aşamayı geçtik. Eski sisteme dönüş yok” mesajı verdi. Yeni parti iddialarını da değerlendiren Erdoğan, “Bundan önce davadan ayrılanların ne hale geldiğini, hiçbirinin tutunamadığını gördünüz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İstanbul seçimlerinin ardından AK Parti MYK toplantısı ile başlayan muhasebe devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan milletvekilleri ile gruplar halinde görüşmeye başladı. Bu görüşmeler Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin aksayan yönlerini belirlemek için oluşturulan komisyonun çalışmalarıyla birleştirilerek yeni yol haritası belirlenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul seçimlerinin ardından yaptığı ilk grup toplantısında “31 Mart’ta ve 23 Haziran’da milletimize neden kendimizi anlatamadığımızın muhasebesini yapacağız. Her alanda nerelerde eksiklik, kopukluk, yanlışlık olduğunu tespit ederek bunları gidermenin yollarını arayacağız” dedi. Bu açıklamasının ardından MYK'yı toplayan Erdoğan daha sonra Japonya ve Çin’i kapsayan yurt dışı gezisine çıktı. Erdoğan bu gezinin dönüşünde hızla istişare toplantılarına başladı.

291 milletvekilinden oluşan AK Parti alfabetik olarak 6 gruba bölündü. İlk toplantıya AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı ve AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın yanı sıra Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum ve Edirne milletvekilleri katıldı.

'ESKİ SİSTEME DÖNÜŞ OLAMAZ'

Edinilen bilgiye göre toplantıda milletvekilleri tek tek söz alarak değerlendirmelerde bulundu. Meclis’in işlevinin arttırılması, AK Parti ile yürütme arasındaki bağı güçlendirecek mekanizmaların oluşturulması yönünde değerlendirmeler yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmaları dikkatle dinlediği toplantıda yeni sistemle ilgili, “Bir eksiklik varsa gereği yapılır. Ama eski sisteme dönüş yok. Biz o aşamayı geçtik. Tekrar parlamenter sisteme, geriye dönüşümüz olmaz” dediği öğrenildi.

'DAVADAN AYRILANLARIN TUTUNAMADIĞINI GÖRDÜNÜZ'

Erdoğan’ın toplantıda parti içindeki yeni oluşumlarla ilgili de değerlendirme yaptığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Erdoğan, “İlkelerimizi, davamızı unutmayacağız, yolumuza devam edeceğiz. Herkes işine, çalışmasına bakacak” derken yeni parti iddialarına yönelik de “Bundan önce davadan ayrılanların ne hale geldiğini, hiçbirinin tutunamadığını gördünüz” değerlendirmesinde bulundu.

İSTANBUL AYRI TOPLANACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milletvekilleri ile toplantısı önümüzdeki günlerde de devam edecek. Kalan 5 grup içindeki 41 İstanbul milletvekili cumartesi günü İstanbul’daki toplantıda dinlenecek.

MİLLETVEKİLLERİ NE BEKLİYOR?

AK Parti milletvekilleri yeni sistemde AK Parti ile yeni sistemde yürütme organı olan Cumhurbaşkanlığı arasındaki bağı güçlendirecek adımlar atılmasını istiyor. Bakanların Meclis’e gelmesini sağlayacak bir düzenleme beklentisi var. Bunun İçtüzük değişikliği ile Bakanların Meclis’e bilgi verme kapsamında yapılabileceği konuşuluyor.

Yeni sistemde 16 bakandan oluşan Kabine’ye 4 milletvekili dışında dışarıdan atama yapıldı. AK Partili milletvekilleri, siyasetçi olmayan bakanların birçoğunun başarılı olmadığı görüşünde. Bu kapsamda hem eski siyasetçilerden hem de Meclis’ten seçilecek milletvekillerinin bakan olarak görevlendirilmesinin daha doğru olacağı konuşuluyor. 5 milletvekilinin belediye başkanı olması dolayısıyla Meclis Komisyonlarında çoğunlukla ilgili sorun yaşanmayacağına dikkat çekilecek daha çok milletvekilinin bakan yapılabileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı sayının arttırılması, milletvekilleri arasından da bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı atanması önerisi de var.

3 BAKANLIK BÖLÜNSÜN ÖNERİSİ

Yeni sistem ile 25 olan bakanlık sayısı 16’ya indirildi. Ancak bazı bakanlıkların birleştirilmesinin yanlış olduğu değerlendirmeleri var. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının yeniden ayrılması gerektiği konuşuluyor. Ancak Erdoğan’ın bu öneriye sıcak bakmadığı biliniyor.

İSTİŞARELERİN ARDINDAN KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ OLABİLİR

Milletvekili grubuyla yapılan toplantıların yanı sıra önümüzdeki günlerde AK Parti MKYK da toplanacak. Erdoğan’ın kurmayları ve milletvekilleri ile yapacağı toplantıların yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında kurulan yeni sistemin aksaklıklarını tespit komisyonunun da sonucunu bekleyeceği tahmin ediliyor. Tüm bu istişarelerin ardından yeni bir yol haritası çıkarılacağı ifade edilirken Kabine değişikliğinin de bu yol haritası belirlendikten sonra yapılmasının daha doğru olacağı konuşuluyor.

İddia: Erdoğan, Ali Babacan için, 'Boş çuval gibi devrilecek' dediİddia: Erdoğan, Ali Babacan için, 'Boş çuval gibi devrilecek' dedi