Öztrak'tan Arınç'a: Bu hesap her zaman sorulacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, maaşlarına zam yapılmasını eleştirenlere "edepsiz" diyen Bülent Arınç'a tepki gösterdi. Öztrak, "Bu maaşları milletimiz vergileriyle ödüyor. Bu hesap her zaman sorulacaktır, bu hesabı ayıplayanlar ayıp etmektedir" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşen ABD Başkanı Donald Trump'ın "Kürtler, Erdoğan'ın ve Türkiye'nin doğal düşmanı" açıklamasını ve hükümetin tepki göstermemesini eleştirdi. Öztrak, "Bu ne biçim bir değerlendirme? Bu açıkça ülkemizin birliğini ve beraberliğini hedef alan değerlendirme. Bu konuda iktidar nasıl bir tepki gösterecektir, merakla bekliyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç'ın, kurul üyelerinin maaşlarına zam yapılmasını eleştirenlere yönelik açıklamasına tepki gösteren Öztrak, "Bunun hesabının sorulmasını eleştirmeyi benim aklım almıyor. Bu maaşları milletimiz vergileriyle ödüyor. Bu hesap her zaman sorulacaktır, bu hesabı ayıplayanlar ayıp etmektedir" ifadelerini kullandı.

Bülent Arınç'tan zam tepkisi: Edepsizler!Bülent Arınç'tan zam tepkisi: Edepsizler!

CHP Parti Meclisi (PM), 31 Mart ve yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin sonuçlarını değerlendirmek üzere Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, parti genel merkezinde toplandı.

Toplantıyla ilgili basın açıklaması yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP PM üyesi ve eski milletvekili Eren Erdem'in bir yıldır hukuksuz bir şekilde tutuklu olduğunu söyledi. Hukuksuzluğun bir an önce son ermesini istediklerini belirten Öztrak, Erdem'in özgürlüğüne kavuşmasını beklediklerini dile getirdi.

'FETÖ TİPİ KUMPASLARI DİKKATLE TAKİP EDİYORUZ'

İstanbul seçiminin ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener hakkındaki soruşturma ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na açılan davayı "hukuk dışı operasyonlar" olarak nitelendiren Faik Öztrak, "Seçim başarısının rövanşını almaya dönük bu FETÖ tipi kumpaslar partimiz tarafından dikkatle takip edilmektedir. İktidar bu tür işlerden derhal vazgeçmelidir" diye konuştu.

Yerel seçimler hakkında değerlendirmelerde bulunmak amacıyla milletvekilleri ve CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin de katılımı ile geniş kapsamlı PM toplantısı yaptıklarını aktaran Öztrak, toplantıda, milletvekillerinin seçim sürecinde sahada yaşadıklarını anlattıklarını söyledi.

'SANDIKTAKİ BÜYÜK İTTİFAKIN İSTANBUL'DA GERÇEKLEŞTİĞİNİ GÖRDÜK'

Önümüzdeki süreçte CHP'den ve belediyelerden beklenenler ile milletin taleplerini yerine getirebilmek için yapılabilecekler konusunda da görüş alış verişinde bulunduklarını ifade eden Faik Öztrak, ayrıca Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel'in seçim analizine dönük bir sunum yaptığına değindi.

Öztrak, "Bu analize de baktığımız zaman CHP'nin baştan beri İYİ Parti ile yaptığı ittifak kapsamında hedeflediği sandıktaki büyük ittifakın, İstanbul seçimlerinde gerçekleştiğini görmüş olduk, oy kaymalarına da baktığımızda" dedi.

'İSTANBULLULAR SANDIKLA GELENİN SANDIKLA GİDECEĞİNİ BİR KERE DAHA ANLATTILAR'

6 olan büyükşehir belediyesi sayısını 11'e çıkardıklarını vurgulayan Öztrak, şöyle devam etti:

"Milletin kendini unutanlara, hak yiyenlere attığı şamar çok ağır oldu. Ekrem İmamoğlu 31 Mart'a göre daha fazla oy aldı. Bunun 220 bin 583'ü daha önce Binali Yıldırım'a oy verenlerden geldi. 154 bin 894'ü diğer adaylara oy verenlerden geldi, 196 bin 626'sı da geçersiz oy sayısındaki azalıştan kaynaklandı. Bu sonuç parti ayrımı olmaksızın haksızlığa karşı İstanbulluların Ekrem İmamoğlu'na açıkça destek verdiklerini gösteriyor. İstanbullular sandıkla gelenin sandıkla gideceği gerçeğini dosta düşmana bir kere daha anlattılar, demokrasi tarihine altın harflerle geçtiler."

'7 TEMEL İLKE ÖNEMLİ PERFORMANS GÖSTERGELERİDİR'

CHP'li belediyelerin "halkçı yönetim nasıl olacağını" yerelde millete göstereceğini belirten Faik Öztrak, CHP'li belediye başkanlarının Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan 7 temel ilke kapsamında çalışacaklarını ifade etti.

Öztrak, "CHP'li belediyelerde adaletli bir yönetim anlayışı hakim olacak. Genel merkezimiz için bu ilkeler belediyelerimiz açısından önemli performans göstergeleridir" dedi.

Belediye şirketlerine atama yetkisinin belediye başkanlarından alınarak belediye meclislerine devredilmesine dair genelgeyi "büyük bir demokrasi ayıbı" olarak değerlendiren Faik Öztrak, "Öyle görünüyor ki milletin attığı şamarla sersemleyen saray efradı, hâlâ daha milletle inatlaşılmayacağını anlayamamış durumda. Milletin seçilmiş başkanlarını çalıştırmayanlara, önüne gelecek ilk sandıkta vuracağı şamar bu defa iflah etmez, süründürür" ifadelerini kullandı.

'SON BİR YILDA İŞSİZLİK YÜZDE 4 ARTTI'

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini de eleştiren Öztak, "Türkiye son bir yıldır adına Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen bir ucube rejimle yönetilmektedir. Ekonomideki tüm göstergeler freni boşalmış kamyon gibi baş aşağı gidiyor. Geçen yıl mart ayında yüzde 10 olan işsizlik oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 14'e çıktı. 8 milyondan fazla işsiz var. Tüketici enflasyonu yüzde 19'çıktı. Tencere boş, pazar yeri yangın yeri. Türk Lirası dolar karşısında yüzde 19 değer yitirdi" şeklinde konuştu.

Mali disiplini kaybeden iktidarın seçimler sonrası "zam yağmuruna" başladığını belirten Öztrak, şekere, motorine, çaya yapılan zamların ardından şimdide elektriğe yüzde 15 zam yapıldığını, doğal gaza da zammın yolda olduğunu söyledi.

'VAKİT KAYBETMEDEN TEK ADAM REJİMİNDEN KURTULMAK ŞART'

Türkiye'nin ekonomik krizden çıkış için güvenilir bir programa ihtiyacı olduğunu dile getiren Faik Öztrak, "Ama en az bunun kadar önemli olan ve son bir yılda yaşayarak gördüğümüz bir gerçek daha vardır. Türkiye'nin artık daha fazla zaman kaybetmeden, bu ucube tek adam rejiminden kurtulması şarttır. Ülkeye güvenin geri gelmesinin ilk şartı budur. Bunun için doğru iliklenecek ilk düğmede cumhurbaşkanının partisinin başından ayrılıp tarafsız olmasıdır"

Yarın Sivas Katlimanı'nın yıl dönümü olduğunu anımsatan Öztrak, CHP heyetinin Sivas'a, 5 Temmuz'da da katliamın yıl dönümü dolayısıyla Erzincan'ın Başbağlar Köyü'ne gideceğini aktardı.

'BÜLENT ARINÇ AYIP ETMEKTEDİR'

Faik Öztrak, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç'ın, kurul üyelerinin maaşlarına ilişkin yaptığı açıklamaya ilişkin soruya Öztrak, şu yanıtı verdi:

"Emeklilere, memurlara zammı ne kadar düşük tutabiliriz diye fiyat endeksleriyle oynama noktasına gelenler, buna karşılık Cumhurbaşkanlığı Danışma Kurulu'na getirilenlerin maaşlarını bir anda yüzde 40'a yakın artırıyorlar. Burada gerçekten, bunun hesabının sorulmasını eleştirmeyi benim aklım almıyor. Bu maaşları milletimiz vergileriyle ödüyor. Onun için de milletin maaşların neden artırıldığı konusunda, verdiği vergilerin nerelere harcandığı konusunda sonuna kadar bilgi sahibi olma hakkı vardır. Bu hesap her zaman sorulacaktır, bu hesabı ayıplayanlar ayıp etmektedir."

'TRUMP'IN AÇIKLAMALARI YENİLİR YUTULUR DEĞİL'

G-20 Zirvesi sonrasında ABD ile S-400 konusunda olumlu bir hava yansıtıldığı belirtilerek, CHP'nin görüşünün sorulması üzerine Faik Öztrak, "Bir taraftan baktığımızda sanki iki başkan arasında bir bahar havası yaşanıyor gibi. Ama Trump'ın açıklamaları da gerçekten yenilir yutulur açıklamalar değil" dedi.

Trump'un, "Aramızda öyle güzel bir ilişki var ki bir telefon ettim rahibi geri aldım. Obama alabilmiş miydi?" dediğini aktaran Öztrak, Trump'ın ayrıca, "(PKK/PYD) Onlar bize IŞİD'le mücadele yardım ediyor yapmayın dedim. Erdoğan'a bunu yapamayacağını söyledim, Erdoğan'da bunu yapmadı" dediğini dile getirdi.

"Şimdi bunlar tehdit mi değil mi?" diye soran Öztrak, "Bir de 'Hollywood setinde bile bu kadar güzel insanı bir arada göremezsiniz' diye artık iltifat mı etti, yoksa başka bir şey mi yaptı? Çok saygılı olmayan bir tavır içindeydi. Öyle anlaşıyor ki orada söylediği şey şu, 'AK Parti Genel Başkanı benim iyi arkadaşım bir talimat veririm yapar' diyor" ifadelerini kullandı.

'F-35'LER DE S-400'LER KADAR ÖNEMLİ'

F-35 savaş uçağı projesinin Rusya'dan alınacak S-400 hava savunma sistemleri kadar önemli olduğunu vurgulayan Öztrak, şöyle devam etti:

"Buna karşılık da AK Parti Genel Başkanı o toplantılardan sonra dedi ki 'Herkes duydu, Trump yaptırım uygulamayacak.' Herkes duydu ama biz duymadık. Trump'ın ağzından 'yaptırım uygulamayacağım' diye bir laf çıkmadı. Sonuç itibarıyla Türkiye'nin S-400'leri alması halinde F-35'leri bize vermekten vazgeçecekler mi geçmeyecekler mi? Bu konuda açık bir deklarasyon duymadık. Evet S-400'ler önemli ama F-35'ler de S-400'ler kadar önemli. Orada Trump, 'Erdoğan'ın ve Türkiye'nin doğal düşmanı olan Kürtler' diye bir değerlendirme yapıyor. Bu ne biçim bir değerlendirme? Bu açıkça ülkemizin birliğini ve beraberliğini hedef alan değerlendirme. Bu konuda iktidar nasıl bir tepki gösterecektir, bunu da merakla bekliyoruz. Bu ülkenin asli unsurlarını can düşmanı gibi tanımlamak, bu tanımın ABD Başkanı tarafından yapılması karşısında iktidar nasıl bir tepki göstereceklerdir, tepki göstermişler midir? Bunu da soruyoruz."

'KAPSAYICI DİL'İN SÜRMESİ KARARI ALINDI

Öte yandan 6 saat süren PM toplantısında, yerel seçimlerin kapsamlı bir değerlendirmesi yapıldı. Toplantıda, hem 31 Mart hem de yenilenen İstanbul seçimlerinde tüm kesimlerden oy alındığı vurgulanarak, kullanılan "kapsayıcı dil"in sürdürülmesi yönünde karar alındı. Belediyelerin "halkçı" politikalar uygulaması üzerinde durulurken, milletvekilleri ve PM üyelerinin yerel yönetimler hakkındaki görüşleri de soruldu.

Toplantı sonunda bir değerlendirme konuşması yapan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, PM'deki değerlendirmeleri 26-27 Temmuz'da gerçekleştirilmesi planlanan CHP Belediye Başkanları Toplantısı'nda belediye başkanlarına aktaracağını söylediği öğrenildi. (ANKARA/AA)