Sezai Temelli'den Meclis'e çağrı: Anayasa yapma sürecini başlatalım

İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçiminin sonuçlarını değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Türkiye'nin acilen demokrasi ve barış kulvarına girmeye ihtiyacı vardır. İstanbul seçimlerinden çıkardığımız en önemli sonuç bu olmalıdır" dedi. Demokratik bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyleyen Temelli, "Parlamentoya sesleniyorum: Anayasamızı yapalım" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçim sonuçlarının ardından partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Tartışmalı bir seçim süreci olduğunu söyleyen Sezai Temelli, "YSK marifeti ve çeşitli şaibelerle gidilen bir seçim oldu. Bunun da en büyük mağduru HDP idi. Mevcut haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik gibi hususları çokça tartıştık. Görüyoruz ki 23 Haziran seçimlerinde demokratik bir zemin sağlanabildi" dedi.

'HDP SEÇMENİNE VE KÜRT HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUM'

Oy kullanan İstanbullulara teşekkür eden Temelli, "HDP il-ilçe teşkilatlarımıza, HDP seçmenine teşekkür ediyorum. Ben buradan Kürt halkına bir kez daha teşekkür ediyorum. Önemli bir tavrı ve inisiyatifi bir kez daha kullanmıştır" diye konuştu.

Seçimi kazanan CHP'li Ekrem İmamoğlu'nu tebrik eden Temelli, "Seçim sonuçları henüz kesin olmamakla beraber fark çok ciddi. Umuyorum halkımızın, halklarımızın, kadınların, emekçilerin sandığa yansıttığı bu irade önümüzdeki dönemde kentin yönetimine de demokratik bir anlayışı katkı olarak sunacaktır. Türkiye'nin demokrasiye ihtiyacı var, yerel demokrasiye ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE OLAĞANÜSTÜ HAL SÜRECİNDEN ÇIKAMAMAKTADIR'

"Artık 24 Haziran ve sonrasına bakma zamanıdır" diyen Sezai Temelli, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu şeyin uzlaşmacı, müzakereci bir anlayış olduğunu söyledik. Türkiye'nin ihtiyacı olan şeyin demokrasi ittifakı olduğunu defalarca söyledik. Türkiye'nin acilen demokrasi ve barış kulvarına girmeye ihtiyacı vardır. Şimdi tüm siyasetin üzerine düşen sorumluluk budur. İstanbul seçimlerinden çıkardığımız en önemli sonuç bu olmalıdır. HDP olarak İstanbul seçimlerine giderken de, daha öncesinde de Türkiye’ye demokrasi ittifakını önerdik. Türkiye'nin, içinde bulunduğu bu kutuplaşmış, gergin siyaseti, bu nefret söylemi ile bezenmiş siyaseti geride bırakmaya ihtiyacı var. Türkiye olağanüstü hal anlayışından bir türlü çıkamamaktadır."

'ÖCALAN DEMOKRATİK ANAYASA KONUSUNDA UZLAŞMA GEREKLİLİĞİNE İŞARET ETTİ'

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın seçimle ilgili mektubuyla ilgili tartışmalara değinen Temelli, "O mektubu baştan sona daha önceki açıklamalarıyla birlikte okuduğumuzda Türkiye'nin çok önemli bir sorununa parmak bastığını gördük bir kez daha. Tıpkı 2013’te olduğu gibi demokratik anayasa ve demokratik anayasa konusunda uzlaşma gerekliliğine işaret ediyordu. Türkiye, anayasasını artık yapmalıdır" dedi.

'TOPLUMSAL BARIŞ FAZLASIYLA TAHRİP EDİLDİ'

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) anayasa için çağrı yapan Sezai Temelli, "Parlamentoya sesleniyorum: Anayasamızı yapalım. Gelin bütün partiler, hiçbir farklılığı, ayrımcı bir anlayış ile ele almadan bir anayasa yapma sürecini başlatalım. Toplumsal barış fazlasıyla tahrip edilmiştir. Türkiye toplumsal barışını bir an önce var etmelidir, inşa etmelidir. Sadece parlamentoya sıkışmış bir çağrı ile sınırlı tutmuyoruz. Tüm topluma çağrı yapıyoruz" şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE'NİN ÜÇÜNCÜ YOLA İHTİYACI VAR'

"Demokratik anayasa konusunda uzlaşmak, bir araya gelmek, Türkiye'nin demokrasi hattını örmek konusunda çağrımızı yineliyoruz" diyen Temelli, şunları söyledi:

"Buna üçüncü yol diyoruz. Üçüncü yolda buluşmaya ihtiyacımız var. Türkiye uzun süredir kamplaştı, Millet ve Cumhur İttifakı isimleri ile kamplaştı. Bu kamplaşma Türkiye’de ciddi bir gergin siyaset ortamı yarattı. Bunun tüm halklarımız için büyük mağduriyetleri söz konusu oldu. O yüzden Türkiye'nin üçüncü yola ihtiyacı var. Evet iddiamız budur, bu iddia ile hareket ediyoruz: Toplumsal barışın inşası ve demokratik anayasa yapılması."

İstanbul seçim sonuçlarının "üçüncü yol" ihtiyacını açığa çıkardığını belirten Temelli, "İstanbul seçim sonuçlarının belirleyeni HDP’nin bu yaklaşımı olmuştur. Herhangi bir kutuplaşmış siyasete kendisini payanda etmeden, tarafsız siyasetini koruyarak, İstanbul seçim sonuçlarını bir demokrasi ve barış mücadelesine çevirerek tüm toplumun tüm halkların aslında ortak umudu haline gelmiştir. Bu umudu söndürmemek lazım, özgür siyasete olanak sağlamak lazım. Herkesin siyaset yapacağı, siyasete katılabileceği zeminleri yaratmak lazım" dedi.

'CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRI YAPIYORUZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da çağrı yapan Sezai Temelli, "Cumhurbaşkanına da buradan çağrı yapıyoruz: Parlamento üzerindeki vesayetçi anlayışını terk etmelidir. Bu ülkede partili cumhurbaşkanı anlayışı ile yol kat etmemizin mümkün olmadığını şu geride bıraktığımız bir yıllık süreçte gördük. Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olarak bu sürecin üzerindeki gölgesini kaldırmalıdır. Parlamento işlevli hale gelmelidir. Yürütme kendi sınırları içinde Türkiye'nin acil sorunlarına çözüm arayacak bir yerden kabinesini de belki gözden geçirerek bu süreçteki rolünü oynamalıdır" diye konuştu.

'SADECE TÜRKİYE'DE DEĞİL ORTA DOĞU'DA DA ÖNEMLİ GELİŞMELERE DE VESİLE OLACAK'

HDP olarak umutlarını koruduklarını dile getiren Temelli, "Bu süreç boyunca HDP üzerinden Türkiye'yi geren, düşmanlaştıran tüm anlayışlara karşı HDP'liler, halkımız, emekçiler, kadınlar önemli bir mücadeleyi sahneye koymuşlardır. Bu akşam itibariyle çok net söyleyebiliriz ki barış, demokrasi ve umut kazanmıştır. Sadece Türkiye’de değil Orta Doğu’da da önemli gelişmelere vesile olacağına inanıyorum. Yeter ki ortak sorunlarımıza ortak çözümler üretme irademizi yitirmeyelim" ifadelerini kullandı.

'TOPLUMSAL BARIŞI VAR EDEREK SEÇİME GİTMEK İSTERİZ'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Ülkeye en büyük kötülük erken seçim tartışması açmak olacaktır” açıklaması hatırlatılan Sezai Temelli'ye "Sizce bu sonuçlar sonrası bir erken seçim gündeme gelebilir mi?" sorusu yöneltildi.

Temelli, "Erken seçim olabilir de olmayabilir de. Ama nasıl seçime gideceğimiz önemlidir. Demokratik bir anayasayı ve toplumsal barışı var ederek seçime gitmek isteriz. Bunu da ne kadar çabuk yaparsak Türkiye halkları açısından önemlidir" yanıtı verdi.

'KABİNEDE REVİZYON BEKLENTİSİ HERKESTE VAR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Kabineyi gözden geçirin" çağrısı hatırlatılan Temelli'ye kabinede özel olarak bir isimi kastedip etmediği soruldu. Kabinede değişiklik beklentisi olduğunu ifade eden Temelli, "Bir kabine revizyonu beklentisi herkeste var. Çünkü Türkiye bir yönetim krizi yaşamaktadır. Bir yönetememe haliyle karşı karşıyadır. İşaret edeceğim şu bakan bu bakan değil, Türkiye’nin önümüzdeki süreçte ihtiyaçlara uygun, liyakati esas alan bir kabineye ihtiyaç olduğu açıktır" dedi.

'ÖCALAN'IN SEÇİM HESAPLARINA SIKIŞTIRMAK, ÖCALAN'I ANLAMAMAKTIR'

"Öcalan mektubu ile birlikte en çok tartışılan ifade 'tarafsızlık'tı. Kürt seçmeninin iradesi konusunda da çok fazla spekülasyon yapıldı. Sizce Kürt seçmen nasıl bir mesaj verdi, nasıl bir yanıt verdi? HDP’nin anayasa çağrısını ifade ettiniz ama bu konuda bazı pazarlıkların olduğu iddiası var. Hatta Demirtaş’ın serbest bırakılması karşılığında bir pazarlık yapıldığı iddiası var, bu pazarlık iddialarını nasıl yorumlarsınız?" sorusu üzerine Sezai Temelli, şunları söyledi:

"Hiçbir pazarlığın içinde olmadık bugüne kadar. Sayın Öcalan’ın mektubunu en iyi anlayan Kürt halkı ve HDP’lilerdir. Mektup ve daha önceki açıklamalara bütünlüklü baktığınızda aslında bugün ortaya çıkan tablonun bu anlayışla ne kadar barışık olduğunu, ne kadar içselleştirilmiş olduğunu görmeniz mümkün. Orada özel olarak vurgu yapılan en önemli mesele demokratik anayasa ve toplumsal uzlaşma meselesiydi. Sayın Öcalan’ın açıklamalarını seçim hesaplarına sıkıştırmak Sayın Öcalan’ı anlamamak demektir.

Sayın Öcalan seçim meselelerinin çok ötesinde Türkiye demokrasisi ve barışı için tüm Türkiye halklarına ve Orta Doğu halklarına her zaman olduğu gibi bir çağrı yapıyor. Demokratik anayasa bu açıdan önemli bir çağrıydı. Demokratik anayasa sürecinin önünün açılması için de Kürt halkının oynayacağı rol büyük önem taşıyordu. Dolayısıyla sandığa gitmek sadece kazanan tarafı belirlemek değil Türkiye'nin demokrasisi açısından da büyük önem taşıyordu. 31 Mart’ta yaptığımız gibi 23 Haziran’da da bunu gerçekleştirdik." (HABER MERKEZİ)