Sezai Temelli'den 200 bin HDP seçmenine çağrı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 31 Mart'ta 200 bin civarında HDP seçmeninin sandığa gitmediğini belirterek bu seçmenlere 23 Haziran çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli İstanbul'da bugün katıldığı basın toplantısında, 'Demokrasi İttifakı' çağrısını yeniledi. Temelli, 31 Mart'ta oy kullanmayan 200 bin HDP seçmenine de "23 Haziran'da sandığa gidin" çağrısı yaptı.

Taksim Hill Otel'de gerçekleşen toplantıya HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP Sözcüsü Günay Kubilay ve çok sayıda isim katıldı.

Toplantıda daha önce HDP tarafından önerilen ve sol, sosyalist, demokratik bütün parti ile kesimlere çağrıda bulunulan Demokrasi İttifakı konuşuldu. Toplantıda söz alan HDP Sözcüsü Günay Kubilay, "6 Mayıs'ta YSK eliyle sandık darbesi gerçekleşti. İstanbul halkının kazandığı seçim YSK ve AKP eliyle yenilenmek zorunda kaldı. Şüphesiz bu sandık darbesinin sonucunda yenilenecek seçim daha stratejik önem kazandı. Önümüzdeki dönemde İstanbul'un yerel politikaları son derece önemli. İstanbul'da çıkacak sonuç memleketin geleceği açısından değerli sonuçlar doğuracak. Biz biliyoruz ki esas olarak 23 Haziran sonrasında da siyasi gelişmelere hangi politik perspektifin yön vermesi gerektiğini konuşacağız" dedi.

.

Yenilenecek İstanbul seçiminin önemine işaret eden Kubilay, "Sandıkta yenmek yetmiyor. Aynı zamanda bir mücadele birliğini oluşturmakta da fayda var. 24 Haziran sonrasında da bir Demokrasi İttifakı önerimiz var. Yeni mücadele sürecinin giderek kalıcı kılınmasını, nasıl kalıcı olabileceğini tartışacağız" ifadelerini kullandı.

'DEMOKRAT, SOL KESİM DE DAHİL 200 BİN KİŞİ OY KULLANMADI'

Kubilay'ın ardından HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de, "İstanbul seçimlerinin yenilenmesi nedeniyle çalışmalarımızı yoğunlaştırdığımız bu kentte buluşmak istedik" diyen Temelli şu anda 40 milletvekili, MYK ve PM üyeleriyle birlikte İstanbul'da seçim için çalıştıklarını söyledi. Bu çalışmalar hakkında bilgi veren Temelli şöyle devam etti: "Bu çalışma İstanbul seçimlerine yönelik olmadı. Bir demokrasi referandumu olarak ele aldık. AKP MHP bloğuna karşı bu mücadeleyi birleştireceğiz. İmamoğlu'na oy vermek AKP MHP blokuna karşı çok büyük bir mücadele ve adalet zemini yaratacak. 200 bin civarında HDP seçmeni sandığa gitmedi. Bu kesimin çoğu Kürt seçmen ama demokrat sol kesim de bunun içerisinde yer alıyor. Birçok etkinlik yaptık. Katılımlar çok coşkulu oldu. Sahada gözlemlediğim kadarıyla bir seçim kampanyasının ötesinde 23 Haziran'da tabanımızdan da çeperimizdeki halktan da önemli beklentiler olduğu gerçek. Türkiye'nin demokrasi meselesi gibi beklentiler var. HDP'den beklentilerin yükseldiği bir süreci yaşıyoruz."

'YAN YANA GELMEME HALİNİ AŞMAMIZ GEREKİYOR'

Son dört yıl içerisinde Cizre bodrumları, 15 Temmuz darbe girişimi, Suruç Katliamı, sokağa çıkma yasakları, Anayasa referandumu gibi süreçler yaşandığına dikkat çeken Temelli, "Her geçen gün hukuksuzluğun, adaletsizliğin olduğu bir süreç yaşadık. Bu sadece Kürt meselesinin çözümüne yönelik bir mesele değil. Demokrasiden giderek uzaklaşan otoriter rejime mahkum eden bir sürü gelişmeyi yaşadık. Barış ve demokrasi mücadelesinin yükselmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunların başında kuşkusuz bu yan yana gelmeme halini öncelikle aşmamız gerekiyor. Ortaya koyduğumuz stratejiye demokrat, sol, sosyalist kesimlerin bir araya gelmesini sağlayabildik. Bizim yapmış olduğumuz bu hamle birçok şehirde karşılığını buldu" diye konuştu.

'İLKE DEMOKRASİ İTTİFAKINDA BULUŞMAK'

"Demokrasi İttifakı'nda buluşmak öncelikli ilke" diyen Temelli, "HDP olarak bu buluşmaların içerisinde yer almak istiyoruz. Toplumu harekete geçirmek önceliğimiz" dedi ve ekledi: "Diğer muhalefet partilerinin de samimi yaklaşımları beklentilerimiz içerisinde yer alıyor. Çok iyi biliyoruz ki Türkiye bu şekilde 4 yıl daha yönetilemez. Demokrasi İttifakı olarak önümüze bir ödev koyduk. Hep birlikte bir anayasa yapım süreci içinde Meclis'teki bütün partileri inisiyatif almaya çağırıyoruz. Kamuoyunun bu konuda atacağı adımlar önemli. Toplumsal barış konusunda gerekli acil adımları atmamız gerekiyor. Özellikle terörle mücadele kanununda değişikliklere gidilmesi. Yargı reformu bize göre samimi bir belge değil. Acil atması gereken yasal değişikliklere ihtiyacı var bu ülkenin. Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü gibi konularda atılması gereken adımlar var."

'TÜRKİYE'NİN DEMOKRASİ İTTİFAKI'NA İHTİYACI VAR'

Temelli son olarak, "Türkiye'nin Demokrasi İttifakı'na ihtiyaç var" diyerek şunları söyledi: "Türkiye sürekli olarak AKP-MHP bloku gibi iktidarlara mahkum kaldı. Türkiye'nin Demokrasi İttifakı'na ihtiyacı var. Bu buluşmalarımızda bunları konuşmak ne yapmalı, nasıl yapmalı sorusunu hep birlikte aramak bizim önceliğimiz. Sayın Öcalan'la yapılan görüşmeler toplumsal uzlaşı ve barış gibi bir sesin Kürt halkıyla buluşması Demokrasi İttifakımızı güçleştirmiştir. Tüm kesimlerirn bir araya geleceği, konuşabileceği çalışmaları yapılmasının önemli olduğunu tekrar hatırlatmak isterim." Toplantının sonraki bölümü basına kapalı olarak gerçekleşti.