Duvar Arkası: İmamoğlu-Yıldırım izlemeyecek MHP'lilere öneriler

Devlet Bahçeli, 'Küçükkaya yönetirse izlemem' dediği için İmamoğlu-Yıldırım yayınını izleyemeyecek MHP'lilere alternatif televizyon önerileri... İstişare Kurulu'nda eski başbakanların önü nasıl kesildi? Cumhurbaşkalığı sistemine yeni isim! TBMM Komisyonu'nda 'ihbar hattı' pazarlığı nasıl yaşandı? Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

ORTAK YAYINI İZLEMEYECEK MHP’LİLER NE YAPSIN?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İstanbul adaylarının ortak yayınının İsmail Küçükkaya’nın moderatörlüğünde yapılmasına tepki göstermiş, “Bilinsin ki, 16 Haziran 2019 tarihinde 21.00’den itibaren televizyon izlemeyeceğim” demişti. Bahçeli izlemeyeceğini söyleyince parti yöneticileri ve milletvekillerinin de programı izleme şansı kalmadı! Bu durumda Pazar akşamı ortak yayının başlayacağı saatte 21.00 sonrasına dair programlar konuşulmaya başlandı. O gün evde olacak MHP'liler için televizyonda pazar gecesi sinema kuşağı var. Yayın akışına göre bu hafta Ken Loach’ın İrlanda iç savaşını anlatan ödüllü 'Özgürlük Rüzgarı' filmi bir seçenek. TV 8’de 'Survivor Yunanistan' bölümü ve yine Copa America maçları kapsamında TRT Spor’da yayınlanacak Paraguay-Katar maçı da bir başka seçenek. Ama milletvekilleri arasında sinemaya gidip saat 21.00 seansında film izleme planları yapanlar da var. İstanbul’da seçim çalışması yapan milletvekillerinin ise o saatlerde ev ziyaretleri programlarına ağırlık verebileceği konuşuluyor.

İSTİŞARE KURULU’NA DAVUTOĞLU AYARI

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “millete ve devlete hizmeti geçmiş”, “bilgi ve birikim sahibi kişilerin bu kazanımlarından istifade edilebilmesi amacıyla” Yüksek İstişare Kurulu oluşturuldu. Kurula hayatta olan Meclis Başkanları davet edildi. Hikmet Çetin dışında Bülent Arınç, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, İsmet Yılmaz ve İsmail Kahraman'ın bu daveti kabul ettiğini biliyoruz. Ancak eski Meclis başkanlarının yanı sıra devletin üst düzey kademelerinde görev yapan başka isimlerin de davet edileceği konuşuluyor. Bu isimlerin kimler olduğunu ise henüz bilmiyoruz. Fakat kulislere yansıyan bilgiler göre kurul oluşturulurken eski başbakanların davet edilmesi de gündeme geldi. Bu kapsamda hayatta olan eski başbakanlar Yıldırım Akbulut, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller, Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu’nun davet edilmesi planlandı. Davutoğlu’na yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre bu davetten Davutoğlu’nun eleştirilerini sertleştirmesi ve yeni parti kuracağı iddialarının güçlenmesi üzerine vazgeçildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNE YENİ AD: KEYFOKRASİ

24 Haziran seçimlerinin ardından yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bu hafta birinci yılını dolduracak. Muhalefetin “Tek adam sistemi”, “Saray rejimi” gibi isimlerle andığı yeni sisteme İYİ Parti’den yeni bir ad geldi. İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ‘günlük siyasetten, çekişmelerden ari kurumlar olması gereken bakanların toplumsal gerilimi körükleyen tutum’ almasını eleştirdi. İstanbul’da üçüncü bir aday gibi çalışan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu için “günlük siyasetin propaganda şefi” nitelemesinde bulunan Ergun şöyle devam etti:

“2010 ve özellikle 2017 Anayasa değişiklikleriyle birlikte yeni bir yönetim şekli ortaya çıkmıştır Türkiye’de. Bu yeni sistem sonu “okrasi” ile biten hiçbir terime uymamaktadır. Bu sisteme en uygun terim 'keyfokrasi' olsa gerektir. Çünkü bu yeni sistemde idare ve hukuk göreceli hâle gelmiştir, hukuk idareyi sınırlamaktan çıkmış ve artık siyaset hukuku sınırlamaya başlamıştır. Bunun örneklerinden biri, Saadet Partisi Genel Başkanı Sayın Temel Karamollaoğlu'nun yaşadığı son pasaport krizidir.”

Ergun’un Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmanın ardından sohbet Meclis kulisinde de devam etti. Bir milletvekili, “bu sisteme oligarşi demek iltifat olur” değerlendirmesinde bulundu.

ALO İNTERNET İHBAR HATTI İÇİN KIRAN KIRANA PAZARLIK

Meclis Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu geçtiğimiz hafta ilginç bir pazarlığa sahne oldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İnternet Dairesi Başkanı Dr. Mustafa Küçükali, komisyondaki sunumunda vatandaşların internet ortamında sakıncalı içerikleri ihbar edebilecekleri bir bilgi ihbar merkezi olduğunu anlattı. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Nabi Avcı, internet kullanıcısı olmayan anne babalar için 112 Acil Yardım Hattı gibi bir hat açılmasında büyük fayda olacağını söyledi. Küçükali’nin, “Buna yönelik bir kısa numara çalışmamız olmuştu, o süreci hızlandıralım” sözleri üzerine pazarlık başladı.

Başkan Avcı’nın, “Ne zaman tamamlanacak telefon hatlarımız?” sorusuna Küçükali, “En kısa sürede, yıl sonuna kalmadan” yanıtı verdi. Başkan ısrar etti, “Böyle bir şey için öyle çok fazla vakte gerek yok, bir hafta içerisinde siz o numarayı alırsınız” dedi. Küçükali, “Mevzuatsal olarak herhangi bir sıkıntımız yok, en kısa sürede halledeceğiz” derken bu kez bir başka komisyon üyesi devreye girdi, “En kısa süre en muğlak süredir” diye uyardı. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Nabi Avcı, “Bir hafta diyoruz. Bir hafta sonra biz bu numarayı alıyoruz sizden” diyerek noktayı koydu.

Küçükali ile Avcı arasında karşılıklı “İnşallah” sözleri duyuldu. Ancak başkan Avcı’ya bu da yetmedi, bu kez BTK Başkan Yardımcısı Ahmet Kılıç’a dönerek, “Ahmet Bey, bu 'İnşallah'ın altında sizin imzanızı görüyorum” dedi. Kılıç da “Tabii, tabii başkanım” dedi. Bu pazarlıktan sonra gelecek hafta, “Alo internet ihbar hattı” için bir numara kamuoyu ile paylaşılacak mı hep beraber izleyeceğiz.