Yıldırım 23 Haziran’da yine kaybederse Erdoğan ne yapacak?

Gazeteci Murat Yetkin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Ekrem İmamoğlu'nun bir kez daha kazanması halinde Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan'ın tavrının ne olacağını yorumladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yaklaşan İstanbul seçimi öncesinde gazeteci Murat Yetkin, Ak Parti kulislerinden sızan bilgiler ışığında Ekrem İmamoğlu'nun bi rkez daha kazanması halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takınacağı tutumu ele aldı.

Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

İstanbul’daki 23 Haziran seçim tekrarı yaklaştıkça Ankara’da artan iddialardan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs gerilimini, ya da ABD’nin son mektubuyla tırmanan S-400 krizini gerekçe gösterip edip seçimi yaptırmamaya çalışacağı iddialarının üzerinde durmayacağım. Bunların bir kısmı olgulardan çok varsayımlara dayanıyor.

...

Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan ve seçim ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli, 31 Mart seçimi öncesinde İstanbul’da birlikte miting düzenlemişler, ama bu miting İmamoğlu’nun yarışı önde bitirmesine engel olamamıştı. Gerçi bu seçimde Bahçeli, daha önce vaat ettiği “karargâhını İstanbul’a taşıma” eylemini henüz hayata geçirmedi, bu da İyi Parti lideri Meral Akşener’in “mitil nerede, mitil?” diye takılmasına yol açıyor. Gerçi AK Partililer Bahçeli’nin henüz İstanbul’da sahaya çıkmamış olmasını gözlemlemekle birlikte, bu durumdan pek de rahatsız görünmüyorlar. Çünkü AK Parti’nin bu seçimde Binali Yıldırım lehine sandığa götürmek istediği tarikat ve cemaat oylarıyla muhafazakâr Kürt seçmen MHP ve Bahçeli’ye adeta siyasi anlamda “alerjik”. Ve hisler karşılıklı… Bahçeli, hükümetin PKK’nın İmralı’da mahpus lideri Abdullah Öcalan’a –sekiz yıl aradan sonra- avukatlarıyla görüşme izni verilmesini sineye çekti ama Yıldırım’ın Diyarbakır’da “Kürdistan” ve “pekeke” demesine dayanamadı, tepki gösterdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim ortağı Akşener bu fırsatı da değerlendirdi ve Yıldırım’a 31 Mart öncesi terörist dediği Kürtlerin oylarını şimdi Diyarbakır’da “Kürdistan” diyerek boşuna almaya çalıştığını söyledi. HDP’nin ağır toplarından Pervin Buldan, en azından kendi parti tabanı bakımından bunun söz konusu olmadığını söyledi ama HDP’nin İslamcı Kürtler üzerinde fazla etkisi olmadığı da biliniyor.

...

Böyle bir durumun zaten iki dönemdir küçülen ekonomi üzerine, ABD ile krize ek olarak yeni yük bindirme ihtimali de dikkate alınıyor. Erdoğan’ın 28-29 Haziran’da Japonya’daki G20 zirvesi çerçevesinde ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşme öncesinde iç siyaset sorunlarını geride bırakma arzusu da, asli olmasa da bir etken olarak düşünülebilir.

Her halükârda, Erdoğan’ın İmamoğlu’nun yeniden kazanması durumunda, CHP’li belediye başkanlarının yetkilerini kısmak için neler yapabileceği üzerine çeşitli tahminler mevcut ama kesin olan bir şey var ki, böyle bir durumda AK Parti içinde Yıldırım’ın yeniden kaybetmesinden sorumlu tutulacakları sert bir tasfiye operasyonu bekliyor; ilk sonuç muhtemelen o olacak.

Yazının tümünü okumak için tıklayınız