Murat Yetkin: Trump S-400 çalışma grubu çıkışıyla Erdoğan’a seçim kredisi açtı ama…

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Türkiye ile ABD arasındaki S-400 ve F-35 krizine ilişkin son durumu ele aldı. ABD Başkanı Trump'ın S-400 grubuna yeşil ışık yakarak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı 23 Haziran seçimi öncesinde önemli bir ekonomik riskten kurtardığını belirten Yetkin "Bir anlamda seçime kadar destek vermiş oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bayramda yaptığı açıklamada da S-400 konusunda 'geri dönüşün söz konusu olmadığını' söylerken, gözler 28-29 Haziran’da Tokyo’da yapılacak G20 liderler zirvesine çevrildi. ABD ve Türkiye başkanlarının bu zirvede görüşeceği belirtilirken, gazeteci-yazar Murat Yetkin, Trump'ın bir yandan 23 Haziran seçimine kadar olası yaptırımlar konusunda Erdoğan'ın elini rahatlattığını, ancak diğer yandan da Türkiye’ye yaptırımların geleceğinin artık daha çok Trump’ın iki dudağının arasına kaldığına dikkat çekti.

Murat Yetkin'in, Deutsche Welle Türkçe Servisi ile 'yetkinreport.com'da yayınlanan yazısının bir bölümü şöyle:

ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rus yapımı S-400 füzeleri ve F-35’lere etkisi konusunda ortak çalışma grubu kurma önerisine 29 Mayıs’taki telefon görüşmesi sırasında karar verdiği anlaşılıyor. Bu durum iki lider arasındaki şahsi bağların önemini ve Trump’ın Kongre’ye rağmen çıkarlarını Erdoğan’a siyasi kredi açmakta gördüğünü de gösteriyor.

Erdoğan’ın aylardır cevap verilmeyen “çalışma grubu” önerisini 29 Mayıs’ta Trump’a tekrarlamasında, Washington kaynaklı olarak yayılan, Türkiye’ye ekonomik yaptırımların bayram tatili sonunda ilan edileceği iddialarının da payı olabilir.

...Bu bir anlamda, Trump’ın Erdoğan’a 23 Haziran seçimlerinden önce Türkiye’ye yaptırım ilan edilmeyeceğinin işareti sayılır. Tabii Trump bu yolla İstanbul seçiminde CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun AKP adayı Binali Yıldırım’ı bir kez daha yenmesi durumunda Erdoğan’ın elinden “Amerika yaptı” gerekçesini de almış oluyor.

Çünkü seçim öncesi ilan edilecek yaptırımların ekonomiye bir darbe daha vurma ihtimali yüksekti. Geçen yıl Rahip Brunson henüz tahliye edilmemişken Trump’ın bir Twitiyle liranın ne hale geldiği hafızalarda.

Ekonomi Trump Twitlerine daha açık hale geldi

Özetle, Trump, S-400 grubuna yeşil ışık yakarak Erdoğan’ı 23 Haziran seçimi öncesinde önemli bir ekonomik riskten kurtardı, bir anlamda seçime kadar destek vermiş oldu. Erdoğan, Temmuz’da planlanan S-400 ve Kasım’da planlanan F-35 teslimatları için manevra zamanı kazanmış oldu.

Diğer yandan Türkiye’ye yaptırımların geleceği artık daha çok Trump’ın iki dudağının arasına kaldı. Dolayısıyla Türk ekonomisi Trump Twitlerine daha açık, daha kolay müdahale edilebilir hale geldi.

Ne gibi sonuçları olabilir?

Eğer kurulup tamamına ererse, Çalışma Grubu sonuçları, Erdoğan’a S-400’ler konusunda söz konusu olabilecek bir karar değişikliğini iç ve dış kamuoyuna anlatabileceği bir çıkış yolu sağlayabilir. Öte yandan Erdoğan kendisinin istediği çalışma grubunun sonucu tezlerine ters düşerse, bunları reddetmekte hem ABD hem NATO nezdinde fazlasıyla zorlanır. Savunma Bakanı Akar’ın Türkiye’nin NATO ile ittifak ilişkilerine verdiği önem de biliniyor.

Öte yandan bu saatten sonra Erdoğan’ın satışı iptal etmesi söz konusu olmayabilir; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ciddi sorun çıkabilir...

YAZININ TAMAMI