Adalet Bakanı Gül: Gürsel'e kelepçe kabul edilir değil

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, gazeteci Kadri Gürsel'e kelepçe takılması ile ilgili "Kabul edilebilir bir görüntü değil" dedi. Bir avukatın etek boyuna tepki gösteren hakimle ilgili işlem başlatıldığını hatırlatan Gül, "Hakim, yargı mensubu önündeki dosyaya bakar, vatandaşın, avukatın kılığına kıyafetine değil" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, gazeteci Kadri Gürsel'e kelepçe takılmasının kabul edilebilir olmadığını söyledi. AA'da Editör Masası'na konuk olan ve yeni yargı reformu hakkında açıklamalar yapan Gül, "En iyi kanunu da yazsanız uygulamada böyle olaylar yaşanabiliyor. Bunları da düzelteceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafında dün açıklanan Yargı Reformu Stratejisi'ne değinen Gül, "denetime açık, şeffaf bir şekilde bu reformun uygulanmasını, hayata geçmesini takip edeceklerini" söyledi.

Gül, "Tutuklulukta soruşturma ve kovuşturma dönemiyle ilgili bir azami süre var. Diyelim 3 yıl dava açmadınız, 3 yıl tutuklu kalabiliyor. Böyle olmayacak. Birisi tutukluysa bir an önce mahkemenin önüne çıkması onun en doğal hakkıdır" değerlendirmesinde bulundu. Yargı Reformu Stratejisi ile ilgili kanunların çok gecikmeden çıkarılacağını bildiren Gül, "İfadesinden, düşüncesinden, eleştirisinden dolayı hiç kimsenin hapis cezası ya da mahkumiyet almadığı bir sistemi hep beraber inşa edeceğiz. Herkes özgürce konuşacak, kimse susmayacak, eleştirisini söyleyebilecek" dedi. Gül, atılan adımların AB'de, tüm dünyada objektif bakan herkesin kabul edeceği metinler olduğunu, AB üyeliği sürecine de olumlu katkı sağlayacağını ifade etti.

'82 MİLYONUN BELGESİDİR'

Atılacak adımlarla hem vatandaşın yargıya güvenini tesis hem de daha hızlı, makul sürede yargılamayı takip edeceklerini söyleyen Gül, "2019'dan itibaren artık vatandaşımızın davası 'Bugün git, 6 ay sonra gel' çerçevesinde olmayacak" diye konuştu. Bakan Gül, "Yargı Reformu Strateji Belgesi AK Parti'nin, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Adalet Bakanlığının değil Türk milletinin, 82 milyonun belgesidir" değerlendirmesinde bulundu. İnsan Hakları Eylem Planı konusunda da Gül, "Özgüven içinde ve nerede br ihlal varsa buna sıfır tolerans gösterilecek şekilde bu belgemizi de yakın zamanda açıklayacağız" ifadelerini kullandı.

'HAKİM DOSYAYA BAKAR AVUKATIN KIYAFETİNE DEĞİL'

İstanbul'da bir avukatın etek boyuna tepki gösteren hakimle ilgili soruya ilişkin Bakan Gül, olayın duyulmasının ardından Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanı sıfatıyla gerekli görüşmeleri, müzakereleri yaptığını söyledi.

Gül, "Hakim, yargı mensubu önündeki dosyaya bakar, vatandaşın, avukatın kılığına kıyafetine değil. Bunlar eski alışkanlıklar, başörtüsüne, eteğine, diline, memleketine bakar... Diyarbakır'da bir teyze gelir, 'tanımlamayan dil' der. Bu coğrafyada binlere yıldır konuşulan Kürtçeyle gelmiş, bir hakim, savcı olarak sen buna yan gözle, alaycı bir şeyle de bakamazsın" dedi.

İnsanlarda, "Başörtülüyüm bana farklı bakılır mı?", "Eteğim kısa hakim savcı bana ters bakar mı?" gibi düşüncelerin olmaması gerektiğinin belirten Gül, hakim ve savcının olaya baktığını, maddi gerçeği bulmaya çalıştığını söyledi.

Bakan Gül, "Böyle yanlış uygulamalara fırsat vermeyeceğiz ki yargıya leke gelmesin. Anında gereken yapılmıştır, açığa alınmıştır. Şu an soruşturma da devam etmektedir. Bu tür görüntüleri, uygulamaları tasvip etmiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. (ANKARA/AA)

Ne olmuştu?

Gazeteci Kadri Gürsel Cumhuriyet gazetesi davasında aldığı 2 yıl 6 ay hapis cezası nedeniyle, önceki gün saat 15.30'da cezaevine konulduktan sonra tahliyesine karar verildi. Kararın cezaevine gönderilmesinin ardından Gürsel aynı gün saat 20.30'da tahliye edildi. Gürsel'in kelepçe takılarak cezaevine götürülmesi tepki çekmişti.

Gazeteci Kadri Gürsel tahliye edildiGazeteci Kadri Gürsel tahliye edildi

Etiketler ab aa Abdülhamit Gül